ΟΑΕΔ Κοινωφελής Εργασία: Στάση εργασίας αύριο Πέμπτη στο Ηράκλειο

Την έντονη αντίδραση των εργαζομένων στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στους δήμους προκαλεί το καθεστώς εργασίας τους καθώς όπως καταγγέλλουν είναι ωφελούμενοι και όχι εργαζόμενοι. Ειδικότερα η Κίνηση Εργαζομένων Κοινωφελούς Εργασίας Ηρακλείου προχωρά αύριο σε στάση εργασίας από τις 12:00 μέχρι την λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση έξω από τον ΟΑΕΔ.

Όπως καταγγέλλουν "στη σύμβαση που υπογράψαμε, αν και παράγουμε

την αντίστοιχη εργασία με τους υπόλοιπους μόνιμους και συμβασιούχους συναδέλφους μας στους Δήμους και τις Περιφέρειες, χαρακτηριζόμαστε ως ''ωφελούμενοι'' και όχι ως εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Σύμφωνα με τους Δήμους και τις Περιφέρειες, ενώ δεν τους κοστίζουμε ούτε ένα ευρώ, παρόλο που εργαζόμαστε γι’ αυτούς είμαστε εργαζόμενοι ως προς τις υποχρεώσεις και «ωφελούμενοι» ως προς τα δικαιώματα μας".

Σημειώνουν ότι τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στην ουσία ανακυκλώνουν την ανεργία χωρίς να δίνουν λύση και είναι προγράμματα υπερεκμετάλλευσης που έχουν ως στόχο την κάλυψη χιλιάδων κενών θέσεων εργασίας με φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό με ελάχιστα δικαιώματα, καταπατώντας το Σύνταγμα και το εργατικό δίκαιο που προβλέπει ίση αμοιβή για ίση εργασία.

Επισημαίνουν ότι με τέτοιου είδους πρακτικές διαιωνίζεται η διατήρηση των ανισοτήτων και η ύπαρξη εργαζομένων πολλών ταχυτήτων, ανατρέπονται οι εργασιακές σχέσεις, αυξάνονται οι ελαστικές μορφές και η εκ περιτροπής εργασία, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος στην περαιτέρω εξάπλωση και εφαρμογή ανάλογων συνθηκών εργασίας σε όλους τους κλάδους των εργαζομένων.

ΕΙΔΗΣΕΙΣΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΟΑΕΔΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣΗΡΑΚΛΕΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα