ΟΑΕΔ - ΔΥΠΑ: Η μεγάλη αλλαγή που δίνει πλέον κάρτα ανεργίας σε περιστασιακά ελεύθερους επαγγελματίες

Περιστασιακή απασχόληση αναζητούντων εργασία: Παραμένουν στα μητρώα της ΔΥΠΑ με 70 ημέρες απασχόλησης ακόμη και αν δεν είναι μισθωτής εργασίας

Μέχρι πρότινος οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ άνεργοι είχαν τη δυνατότητα να βεβαιώνουν με αίτησή τους συνεχή χρόνο ανεργίας, εφόσον εργάζονταν περιστασιακά, δηλαδή είχαν πραγματοποιήσει κατά μέγιστο όριο 70 ημερομίσθια ανά δωδεκάμηνο.

Προτείνεται η περιστασιακή εργασία να περιγράφεται ως η πραγματοποίηση 70 ημερών απασχόλησης (και όχι 70 ημερομισθίων), ώστε να διατηρείται η ιδιότητα του ανέργου σε αναζητούντες εργασία που έχουν απασχοληθεί

με οποιονδήποτε τρόπο (και όχι μόνο με μισθωτή εργασία) έως 70 ημέρες/δωδεκάμηνο.

Αναλυτικότερα η ρύθμιση του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας ορίζει: «Η παρ. 1 του άρθρου 92 του ν. 4461/2017 (Α΄ 38) τροποποιείται, προκειμένου να διατηρείται η ιδιότητα του ανέργου σε αναζητούντες εργασία που έχουν απασχοληθεί με οποιονδήποτε τρόπο, και όχι μόνο με μισθωτή εργασία, έως 70 ημέρες ανά δωδεκάμηνο, και διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Αναζητούντες εργασία εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.), που πραγματοποίησαν έως και εβδομήντα (70) ημέρες απασχόλησης ανά δωδεκάμηνο, μπορούν με αίτησή τους προς τη Δ.ΥΠ.Α. να βεβαιώνουν συνεχή χρόνο ανεργίας, αφαιρουμένου του ως άνω χρόνου εργασίας τους και κάθε χρονικού διαστήματος κατά το οποίο δεν ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι».

#ΟΑΕΔ #ΔΥΠΑ #ΑΛΛΑΓΗ #ΚΑΡΤΑ_ΑΝΕΡΓΙΑΣ #ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ_ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ #ΑΝΕΡΓΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΟΑΕΔ - ΔΥΠΑ,oaed - dypa