Ο Ζελένσκι ζητά πυραύλους και η Ευρώπη δεσμεύεται πως «θα στηρίζει για όσο χρειαστεί»

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την ακλόνητη δέσμευση της ΕΕ να βοηθήσει την Ουκρανία και τον λαό της - πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά και ανθρωπιστικά - «για όσο διάστημα χρειαστεί».

Οι ευρωπαίοι ηγέτες χαιρετίζουν τη συμφωνία στο Συμβούλιο για επείγουσα παράδοση πυρομαχικών στην Ουκρανία και - εάν ζητηθεί - πυραύλων, μεταξύ άλλων μέσω κοινής προμήθειας, με στόχο την παροχή 1 εκατομμυρίου βλημάτων πυροβολικού εντός των επόμενων δώδεκα μηνών.

Στα συμπεράσματά τους για την Ουκρανία, οι ευρωπαίοι ηγέτες υπογραμμίζουν τη δέσμευση της ΕΕ να «διατηρήσει και να αυξήσει

τη συλλογική πίεση στη Ρωσία, μεταξύ άλλων μέσω πιθανών πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και να συνεχίσει να εργάζεται για το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου μαζί με τους εταίρους».

Υπογραμμίζουν, επίσης, τη σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα της εντατικοποίησης των προσπαθειών για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής των κυρώσεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο και δεσμεύονται για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση της καταστρατήγησης από τρίτες χώρες. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο και την Επιτροπή να ενισχύσουν όλα τα απαραίτητα μέσα επιβολής και να αναπτύξουν, από κοινού με τα κράτη μέλη, μια πλήρως συντονισμένη προσέγγιση για το σκοπό αυτό.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας που παρέχεται από το Ιράν και τη Λευκορωσία και προτρέπει όλες τις χώρες να μην παρέχουν υλική ή άλλη υποστήριξη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Μόσχας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν πρόσφατα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατά του Ρώσου Προέδρου και της Επιτρόπου του για τα Δικαιώματα του Παιδιού, για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης και μεταφοράς παιδιών από κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσία.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες τονίζουν, στα συμπεράσματά τους, ότι θα συνεχιστούν οι εργασίες για λογοδοσία της Ρωσίας για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τη συμφωνία για τη δημιουργία του νέου Διεθνούς Κέντρου Δίωξης του Εγκλήματος της Επιθέσεως κατά της Ουκρανίας (ICPA) στη Χάγη, το οποίο θα συνδέεται με την υφιστάμενη Κοινή Ομάδα Έρευνας που υποστηρίζεται από την Eurojust.

Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας, σε συντονισμό με διεθνείς εταίρους. Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξη της ΕΕ για τη δημιουργία ενός διεθνούς μηχανισμού για την καταγραφή των ζημιών που έχει προκαλέσει η Ρωσία. Μαζί με τους εταίρους, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εντείνει τις εργασίες για τη χρήση των παγωμένων περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την ανανέωση της Πρωτοβουλίας του ΟΗΕ για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και τονίζει ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι καθοριστικής σημασίας για την ενίσχυση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας. Τονίζει, επίσης, την ανάγκη να εξασφαλιστεί ότι τα γεωργικά προϊόντα θα είναι συνεχώς διαθέσιμα και οικονομικώς προσιτά στις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τη δέσμευση και τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της Ουκρανίας και υπογραμμίζει τη σημασία της διαδικασίας ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, σύμφωνα με τα προηγούμενα συμπεράσματά της, ιδίως εκείνα της 23-24ης Ιουνίου 2022.

Ζητά πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ο Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε σήμερα τους Ευρωπαίους για τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν στη χώρα του, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι οι δισταγμοί όσον αφορά τον εφοδιασμό της με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικά αεροσκάφη μπορεί να παρατείνουν τον πόλεμο.

Επιστρέφοντας από τη Χερσώνα, κοντά στο νότιο μέτωπο της Ουκρανίας, ο πρόεδρος μίλησε μέσω βιντεοσύνδεσης μέσα από το τρένο του με τους Ευρωπαίους ηγέτες που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες. Η σύνδεση διακόπηκε μία φορά, όμως ο Ζελένσκι κατάφερε να περάσει το μήνυμά του, είπε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης να επιβληθούν και νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία για τη χώρα του στην ΕΕ και να επιτευχθεί πρόοδος στο ειρηνευτικό σχέδιο. Οι καθυστερήσεις σε αυτά τα σημεία μπορεί να παρατείνουν τον πόλεμο, προειδοποίησε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αμύνεται απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας και ότι οι ίδιοι συμβάλλουν σε αυτήν την άμυνα παρέχοντάς της στρατιωτικό εξοπλισμό. Πολλοί όμως διστάζουν να την εφοδιάσουν με όπλα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση της σύγκρουσης και θα έδιναν στο Κίεβο τη δυνατότητα να πλήξει ρωσικά εδάφη.

Ορισμένες χώρες πάντως δηλώνουν έτοιμες να στείλουν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη σοβιετικής κατασκευής. Η Σλοβακία έστειλε σήμερα τέσσερα MiG-29 και η Πολωνία έχει υποσχεθεί άλλα τόσα. Το Κίεβο ωστόσο ζητά σύγχρονα βομβαρδιστικά-καταδιωκτικά, όπως τα αμερικανικά F-16.

#ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΕΝΩΣΗ #ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ_ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΠΟΛΕΜΟΣ #ΡΩΣΙΑ #ΠΥΡΑΥΛΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ζελένσκι, Ευρώπη,zelenski, evropi