Ο Ζάεφ αποδέχεται το erga omnes - Αποστάσεις Μαξίμου από το «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Θετικός στη προοπτική της ονομασίας της ΠΓΔM σε «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν» και ουσιαστικά του erga omnes, εμφανίσθηκε στην ουτσιαστικά πρώτη δημόσια τοποθέτησή του επί του συγκεκριμένου, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ.

Σε ανάρτησή του στο Τwitter αναφέρει ότι η «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ιλιντεν» είναι μία λύση, για την οποία είμαι έτοιμος να προχωρήσω.

Νωρίτερα ο Ζόραν Ζάεφ ενημέρωσε τον Πρόεδρο

της Δημοκρατίας της χώρας, Γκιόργκε Ιβάνοφ καθώς και τους επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων κομμάτων σε σχέση με τις λεπτομέρειες της προσφατης συνάντησης του με τον Έλληνα ομόλογό του και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ονοματολογικό.

{https://twitter.com/Zoran_Zaev/status/997865496153415680}

«Καλωσορίζουμε την αποδοχή από πλευράς ΠΓΔΜ ότι λύση στο ονοματολογικό δε μπορεί να υπάρξει χωρίς την υιοθέτηση ονομασίας erga omnes, δηλαδή για όλες τις χρήσεις έναντι όλων.» σχολιάζει το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με τις δηλώσεις Ζάεφ για το όνομα που έχει πέσει στο τραπέζι «Μακεδονία του Ίλιντεν»

Ωστόσο, τονίζει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού ότι ενθαρρύνειτους γείτονές μας να συνεχίσουν από κοινού να εργαζόνται για εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, όπως ακριβώς προβλέπει και η δέσμη προτάσεων που έχει κατατεθεί από τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς.

Τέλος επισημαίνει ξανά το Μαξίμου ότι η λύση αυτή καθώς και οι προβλέψεις κατά του αλυτρωτισμού πρέπει να κατοχυρωθούν με Συνταγματική Αναθεώρηση.

Έχοντας από το πρωί ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του υπογράμμισε την επιμονή της κυβέρνησης στην εθνική γραμμή της σύνθετης ονομασίας erga omnes με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό.

Επί της ουσίας ο προθυπουργός «έκαψε» την πρόταση Ζάεφ, η οποία όπως όλα δείχνουν πληρούσε την ισχύ έναντι όλων με συνταγματική αναθεώρηση αλλά είχε ως βάση τον εθνοτικό προσδιορισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα