«Ο υπηρέτης του λαού»: Το σίριαλ που έκανε πρόεδρο της Ουκρανίας τον Ζελένσκι

Ένα λαϊκίστικο παραλήρημα ενός καθηγητή Ιστορίας, βιντεοσκοπείται από έναν μαθητή του, γίνεται viral και τον κάνει μέσα σε λίγο καιρό πρόεδρο της Ουκρανίας. Πρόκειται για την τηλεοπτική περσόνα του Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

«Η ζωή δεν μιμείται την τέχνη, αλλά την κακή τηλεόραση» λέει ο Γούντι Άλεν, με τον οποίο δεν θα συμφωνούσαν οι Ουκρανοί τηλεθεατές που αγάπησαν τόσο τον τηλεοπτικό καθηγητή ιστορίας, Βασίλι Πέτροβιτς Γκολομπορόντκο που μέσα από αναπάντεχες εξελίξεις έγινε πρόεδρος, που αποφάσισαν να κάνουν το ίδιο στην πραγματική ζωή με τον ηθοποιό που τον

υποδύεται μόλις τέσσερα χρόνια μετά τη μετάδοση της σειράς.

Ο κωμικός Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποδύεται στη σειρά «Υπηρέτης του Λαού», έναν καθηγητή Ιστορίας, ο οποίος στο πρώτο κιόλας επεισόδιο εκρήγνυται, επειδή κάποιος διακόπτει το μάθημά του για να στείλει τους μαθητές του να ετοιμάσουν το σχολείο για τις επικείμενες εκλογές.

Η διακοπή αυτή, πυροδοτεί ένα παραλήρημα του καθηγητή Ιστορίας. Όταν ρωτάει τον άνθρωπο που διακόπτει το μάθημά του, γιατί πρέπει να πάρει τη δική του τάξη, του λέει ότι η άλλη τάξη έχει μαθηματικά. Και κανείς δεν συγκρίνει Μαθηματική και Ιστορία. «Συγκρίνεις ένα πέος με ένα δάχτυλο» είναι η ακριβής απάντηση στις ενστάσεις του χαρακτήρα του Ζελένσκι.

Το παραλήρημα που... ίσως έκανε πρόεδρο τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

«Το σιχάθηκα. Τελείωσα από εδώ. Τα μαθηματικά είναι επιστήμη και η ιστορία είναι τίποτα. Και έπειτα εκπλησσόμαστε γιατί οι πολιτικοί μας όταν έρχονται στην εξουσία κάνουν τα ίδια λάθη. Είναι επειδή είναι... μαθηματικοί! Το μόνο που ξέρουν είναι να διαιρούν, να προσθέτουν και να αθροίζουν τον πλούτο τους».

«Δεν σε έχω ακούσει ποτέ ξανά να μιλάς έτσι. Τι σε έκανε τόσο έξαλλο;» τον ρωτά ο συνομιλητής του.

«Σιχάθηκα. Τώρα βάζουν τα παιδιά να φτιάξουν τις κάλπες. Ξέρεις γιατί κάνουμε τέτοια ζωή; Λόγω των επιλογών μας στο παραβάν. Το πιάνεις; Δεν υπάρχει κανείς για να επιλέξεις. Διαλέγουμε μεταξύ δύο μπάσταρδων. Είμαστε σ' αυτή την κατάσταση 25 χρόνια τώρα.

Ξέρεις τι είναι ενδιαφέρον; Ότι τίποτα δεν θα αλλάξει ούτε αυτή τη φορά. Και ξέρεις γιατί; Είναι εξαιτίας σου, εξαιτίας του πατέρα μου και εξαιτίας μου, που θα επιλέξουμε πάλι έναν μπάσταρδο. “Ναι είναι μπάσταρδος όμως είναι καλύτερος από τον άλλο”. Μετά αυτοί οι μπάσταρδοι έρχονται στην εξουσία και κλέβουν και κλέβουν και κλέβουν. Αυτά τα σκυλιά έχουν διαφορετικά ονόματα όμως λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Και κανείς δεν δίνει δεκάρα.

Εγώ δεν δίνω δεκάρα, εσύ δεν δίνεις δεκάρα, κανείς δεν δίνει δεκάρα. Αν μπορούσα να γίνω πρόεδρος μόνο για μια εβδομάδα, θα τους έδειχνα. Θα έδιωχνα την “αυλή” τους, θα καταργούσα τα μπόνους τους, τα καλοκαιρινά τους θέρετρα, όλα. Εύχομαι κάθε δάσκαλος να ζούσε σαν πρόεδρος. Και κάθε πρόεδρος να ζούσε σαν δάσκαλος. Στο λέω σαν καθηγητής ιστορίας. Όμως δεν δίνετε δεκάρα, μπάσταρδοι.

Το απόσπασμα μεταξύ 11:08 και 13:12.

{https://www.youtube.com/watch?v=GZ-3YwVQV0M&list=PLEnGs-z02gl4zGEOFEbOkKHFu3_8ASPw6}

Ο αντίκτυπος της σειράς

Η σειρά σημείωσε πρωτοφανή επιτυχία και προβλήθηκε σχεδόν σε όλες τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Η πολιτική αυτή κωμωδία είχε την υψηλότερη τηλεθέαση του 2015 στην Ουκρανία. Η σειρά είχε ακόμα 98 εκατομμύρια επισκέψεις στο επίσημο κανάλι της παραγωγού εταιρείας στο Youtube.

Ο «Υπηρέτης του Λαού» αγοράστηκε από κανάλια σε Εσθονία και Καζακστάν. Το 2017 τα δικαιώματα της σειράς πουλήθηκαν και στο Netflix, ενώ η παραγωγός εταιρεία διαπραγματευόταν την πώληση των δικαιωμάτων και στο αμερικανικό Fox. Το 2019 ξεκίνησε η προβολή του και στη ρωσική τηλεόραση. Εκεί χρειάστηκε και μια ελαφριά... λογοκρισία, καθώς ο Ζελένσκι σαν τηλεοπτικός πρόεδρος έκανε ένα κάπως άσεμνο λογοπαίγνιο για τον Πούτιν.

Ο «Υπηρέτης του Λαού» κατάφερε μόλις στο δεύτερο επεισόδιό του, να ξεπεράσει σε τηλεθέαση του αγώνα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ουκρανίας με αυτή της Σλοβενίας.

Κριτική που δέχτηκε η σειρά

Η σειρά όμως δεν είχε μόνο αποθεωτικές κριτικές και τεράστια τηλεθέαση. Ουκρανοί δημοσιογράφοι και πολιτικοί αναλυτές ακόμα και γλωσσολόγοι επέκριναν σφοδρότατα τη σειρά που είχε επιλέξει να είναι ρωσόφωνη. Οι περισσότεροι Ουκρανοί πολιτικοί είναι βέβαια στην πραγματικότητα ρωσόφωνοι, όμως όλες οι επίσημες εκδηλώσεις γίνονται στα ουκρανικά.

Η συνέχεια του σίριαλ

Η σειρά προβλήθηκε από το 2015 έως το 2019. Μέλη της εταιρείας παραγωγής Kvartal 95 δημιούργησαν – στον απόηχο της επιτυχίας της σειράς – ένα πολιτικό κόμμα το 2018, δίνοντάς του το όνομα της σειράς «Υπηρέτης του Λαού».

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για τις ουκρανικές προεδρικές εκλογές στις 31 Δεκεμβριόυ του 2018, λίγο μετά το διάγγελμα του Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο στο κανάλι «1+1 TV», στο οποίο προβαλόταν και η σειρά «Ο Υπηρέτης του Λαού».

Στις δημοσκοπήσεις ο Ζελίνσκι βρισκόταν ήδη μεταξύ των επικρατέστερων. Τελικά κατάφερε να κερδίσει τον Ποροσένκο με 73,2% έναντι 25%. Λαϊκιστής ο ίδιος, φιλοτέχνησε για τον εαυτό του ένα προφίλ αντι – συστημικού, πολέμιου της διαφθοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα