Ο Τσελέντης ζητά εισαγγελική παρέμβαση για τα σενάρια των 6,5 ρίχτερ στην Θήβα, ποιον σεισμολόγο «φωτογραφίζει» (βίντεο)

Την παρέμβαση του εισαγγελέα ζήτησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινσιτούτου, Άκης Τσελέντης, σχολιάζοντας τις αναφορές για σεισμό 6,5 ρίχτερ στη Θήβα - Τι είπε για το ρήγμα της Κρήτης

Για «άθλια ανακοίνωση» έκανε λόγο ο Άκης Τσελέντης, σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις ότι πιθανόν να δούμε σεισμό που μπορεί να φτάσει τα 6,5 Ρίχτερ στη Θήβα.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού, μιλώντας στο Open, είπε χαρακτηριστικά πως «πρέπει να παρέμβει εισαγγελέας», φωτογραφίζοντας τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο - αν και αρνήθηκε

να τον κατονομάσει - ενώ έκανε λόγο για «κάποιον δήθεν σεισμολόγο, ”συνάδελφο”» που είπε ότι περιμένουμε 6,5 Ρίχτερ. «Είναι απαράδεκτο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Γνωστό το ρήγμα στην Κρήτη

Σε ο,τι αφορά τον σεισμό των 5,8 ρίχτερ στην Κρήτη, ο κ. Τσελέντης επεσήμανε ότι το ρήγμα - γνωστό ως «ρήγμα του Καστελίου» - είχε δώσει ενδείξεις από τον Ιανουάριο και για τον λόγο αυτόν ζήτησε από τον δήμαρχο και μπήκαν τέσσερα επιπλέον όργανα παρακολούθησης των σεισμικών ακολουθιών.

«Από τον Ιούνιο έως τώρα έχουμε καταγράψει στην περιοχή 2.500 σεισμούς», ανέφερε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού. Σχολιάζοντας τις μεγάλες ζημιές στο Αρκαλοχώρι, σημείωσε πως «αφενός ήταν το υπόκεντρο του σεισμού» και αφετέρου αποτέλεσε «μοναδική περίπτωση επιτάχυνσης της τάξης του 0,8g».

«Έλεγα στον κόσμο να αποφεύγει τα παλιά πέτρινα σπίτια, αλλά δεν περίμενα 6 Ρίχτερ», είπε, τονίζοντας παράλληλα πως «το καλό είναι ότι το ρήγμα έχει εξαντλήσει το σεισμικό υλικό και άρα αυτός ήταν ο κύριος σεισμός».

«Δεν μπορεί το ρήγμα να μας δώσει πάνω από 6 ρίχτερ, θα έχουμε όμως συνεχείς μετασεισμούς για μήνες», συμπλήρωσε και κάλεσε τους κατοίκους να είναι προσεκτικοί. Όσον αφορά στα μεγέθη των μετασεισμών, χαρακτήρισε «ελάχιστη» την πιθανότητα να σημειωθεί μετασεισμός μεγέθους 5,5 Ρίχτερ, αλλά περισσότερο πιθανά τα 5,2 και 5,3 Ρίχτερ.

Για τη Νίσυρο ο διευθυντής του Ινστιτούτου είπε ότι «οι σεισμοί είναι σε υποθαλάσσια ρήγματα και δεν έχουν σχέση με το ηφαίστειο, ο κόσμος μπορεί να ησυχάσει», ενώ τέλος ξεκαθάρισε ότι ο σεισμός στην Κρήτη δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει άλλα ρήγματα».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσελέντης, Θήβα,tselentis, thiva