Ο Τσακαλώτος θέτει την ατζέντα

Χαρακτήρα πυροκροτητή θεμάτων στην ατζέντα για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποκτά η υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην κούρσα για την ανάδειξη νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση που είχε χθες με τους συντάκτες του πολιτικού ρεπορτάζ που καλύπτουν την Κουμουνδούρου, ο κύριος Τσακαλώτος περιέγραψε ένα χρονοδιάγραμμα για μια στρατηγική αναμόρφωσης που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα του

με ορίζοντα το 2026 (και όχι με τις Ευρωεκλογές), προαναγγέλλοντας, παράλληλα, ότι τις επόμενες μέρες θα καταθέσει προς τα όργανα και τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ μια πρόταση για ένα νέο μοντέλο λειτουργίας.

Ρόλος εισηγητή θεμάτων στρατηγικής και υποδομής

Είναι προφανές ότι ο πρώην υπουργός οικονομικών έχει αποφασίσει να παίξει έναν ρόλο εισηγητή θεμάτων στον εσωκομματικό διάλογο ενόψει της εκλογής νέου προέδρου, ο οποίος φαίνεται να προκύπτει από δύο χαρακτηριστικά της υποψηφιότητας του. Το πρώτο είναι ο προσωπικός του χαρακτήρας, ο οποίος έλκεται πολύ περισσότερο από ζητήματα στρατηγικής και υποδομής, παρά από αυτά συγκυρίας. Μάλιστα, είναι γνωστό ότι αυτό αποτέλεσε και ένα από τα σημεία τριβής στη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, στον αντίποδα, ήταν μετρ και υπέρμαχος της τακτικής. Το δεύτερο στοιχείο είναι ο πιο «ελεύθερος» χαρακτήρας της υποψηφιότητας του, δηλαδή το δεδομένο ότι ο πήχης για το ποσοστό που θα πάρει δεν έχει τεθεί ιδιαίτερα ψηλά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν στοχεύει σε μια είσοδο στο δεύτερο γύρο ή σε μία ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη. Επομένως, σε έναν βαθμό, είναι διατεθειμένος για ρίσκο, απαλλαγμένος από το άγχος ενός λάθους που θα του στοιχίσει την πρώτη θέση.

Ορίζοντας το 2026 αντί για εντυπωσιακές κινήσεις

Έτσι λοιπόν, ο κύριος Τσακαλώτος αποφάσισε κατά τη χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους να ανοίξει πρώτος το ζήτημα της λειτουργίας του κόμματος, θέτοντας ως βασική αρχή ότι «μετά από μια τέτοια ήττα, το πεδίο δεν προσφέρεται για εντυπωσιακές κινήσεις», υπονοώντας την αδυναμία αποτελεσματικότητας του προτάσεων επικοινωνιακού χαρακτήρα. Εξήγησε, δε, πως αντιθέτως οι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η καλλιέργεια προγραμματικών θεματικών, οι κινηματικές παρουσίες, η βελτίωση του κομματικού μηχανισμού κτλ, πρέπει να τεθούν με προοπτική το 2026, όταν και λήγει η κυβερνητική τετραετία και προβλέπονται οι επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Θα εισηγηθεί «επιτελικό κόμμα», διαδοχική εξέταση θεμάτων κ.α.

Παράλληλα, έκανε λόγο για λειτουργία «ομάδων εργασίας» σε διάφορα θέματα, οι οποίες θα παρακολουθούν την πρόοδο μέσα στην τετραετία, αλλά και για την ανάγκη ενός «επιτελικού κόμματος», που όμως «θα ακούει τη βάση», σε αντίθεση με τον χαρακτήρα του επιτελικού κράτους Μητσοτάκη, «που θεωρεί ότι τα ξέρει όλα και δεν διαβουλεύεται με την κοινωνία». Επιπλέον, πρότεινε μια διαφορετική διαδικασία διαβούλευσης στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το οποίο η συζήτηση δεν θα έχει ενιαίο πολιτικό χαρακτήρα, όπως συνηθίζεται στην Κουμουνδούρου έως τώρα, αλλά διαδοχική εξέταση και αποφάσεις για καθένα από τα θέματα που θα βρίσκονται κάθε φορά στην ατζέντα των συνεδριάσεων (δηλαδή, πχ, πρώτα συζήτηση και αποφάσεις για την προσέγγιση Ελλάδας Τουρκίας, στη συνέχεια εξέταση του θέματος των πυρκαγιών, μετά για το πλαίσιο του debate των τεσσάρων υποψηφίων κτλ). Όπως προανήγγειλε, σε λίγο θα έχει έτοιμη μια πρόταση για το πως πρέπει να δουλεύουν όλα τα όργανα, από τις Οργανώσεις Μελών στη βάση έως Κεντρική Επιτροπή στην κορυφή, την οποία θα καταθέσει το επόμενο διάστημα.

Ο άτυπος διάλογος Αχτσιόγλου – Τσακαλώτου

Το ενδιαφέρον είναι ότι και άλλα θέματα τα οποία εισήγαγε ο πρώην υπουργός Οικονομικών στον εσωκομματικό διάλογο των τεσσάρων τις τελευταίες μέρες (διάκριση ταυτότητας και απεύθυνσης, σημασία καθαρού ιδεολογικού στίγματος, αναπτυξιακό πρόταγμα κτλ), βρήκαν ανταπόκριση από το φαβορί της κούρσας, την Έφη Αχτσιόγλου, η οποία τα υιοθέτησε, σε σημαντικό βαθμό, στη δική της ατζέντα. Φαίνεται, λοιπόν ότι ανεξάρτητα από τους συσχετισμούς και το τελικό αποτέλεσμα, η εγγύτητα που υπάρχει μεταξύ Έφης Αχτσιόγλου και Ευκλείδη Τσακαλώτου δημιουργεί έναν άτυπο διάλογο, ο οποίος ήδη παράγει ευρύτερο αποτέλεσμα για την επόμενη μέρα του κόμματος. Και πράγματι, οι πληροφορίες από το ρεπορτάζ αναφέρουν ότι και η κυρία Αχτσιόγλου επεξεργάζεται ένα αρκετά ρηξικέλευθο σχέδιο λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ και των τάσεων του.

Συνάντηση 2 γραμματέων και 4 υποψηφίων

Σε ότι αφορά την ευρύτερη συνεννόηση των τεσσάρων υποψηφίων για τη θέσπιση «κανόνων του παιχνιδιού» στην κούρσα ανάδειξης νέας ηγεσίας γενικά και ειδικότερα για το μεταξύ τους debate, τις επόμενες μέρες, ίσως και σήμερα, αναμένεται συνάντησή τους με την Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου και τον Αναπληρωτή Γραμματέα, Γιώργο Βασιλειάδη.

#ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ_ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ #ΣΥΡΙΖΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα