Ο προϋπολογισμός αποκάλυψε πόσο θα αυξηθούν οι συντάξεις

Το ποσοστό της αύξησης στις συντάξεις αναμένεται να κινηθεί περίπου στο 7,7% καθώς ο πληθωρισμός της χώρας εκτιμάται ότι διαμορφώνεται στο 9,9% για το 2022 και στο 5,6% το ΑΕΠ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε.

Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις αυτές υπολογίζονται με βάση το άθροισμα του 50% της μεταβολής του ΑΕΠ και του 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Στο μεταξύ τη διαδικασία αύξησης των συντάξεων κάθε χρόνο ορίζει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη προβλέπεται η αναπροσαρμογή των συντάξεων με βάση τον τιμάριθμο και την αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος αλλά και η διαδικασία καταβολής της σύνταξης.
Ειδικότερα, η κοινή απόφαση της περ. α’ της παρ. 4 του άρθρου 14 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85), περί του καθορισμού με κοινή υπουργική απόφαση του συνολικού ποσού της σύνταξης που αυξάνεται από την 1η.1.2023 κατ’ έτος, εκδίδεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Διαφορές μεταξύ των στοιχείων της Εισηγητικής Έκθεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού και των αντίστοιχων στοιχείων που δημοσιεύει η Ελληνική Στατιστική Αρχή λαμβάνονται υπόψη κατά τον καθορισμό του συντελεστή αύξησης των συντάξεων στην απόφαση που αφορά στο αμέσως επόμενο έτος και αποδίδονται.

Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση που θα ορίζεται στην Εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού θα δοθεί με τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2023 στο τέλος Ιανουαρίου 2023. Σε περίπτωσή που υπάρξει απόκλιση με τα στοιχεία του έτους που δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ κάθε φθινόπωρο του επόμενου έτους τότε η απόκλιση θα πιστώνεται στην αύξηση των συντάξεων του επόμενου έτους.
Με κοινή υπουργική απόφαση του συνολικού ποσού της σύνταξης που αυξάνεται από την 1η.1.2023 κατ’ έτος, εκδίδεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Ωφελούμενοι

Τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο ΕΦΚΑ έδειξε ότι από τα 2.4 εκ των συνταξιούχων , οι 931.631 διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά. Από αυτούς μέσω των λογιστικών συμψηφισμών το 88% θα πάρουν πάρουν αυξήσεις ενώ οι υπόλοιποι θα δουν μείωση της προσωπικής τους διαφοράς προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για αυξήσεις στην τσέπη τα επόμενα χρόνια.Ετσι:

-Για κύριες συντάξεις 500 ευρώ η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να είναι άνω των 35 ευρώ για να δικαιούνται αυξήσεις.Όσοι έχουν μεγαλύτερη προσωπική διαφορά θα δουν μόνο λογιστική αύξηση.

-Για κύριες συντάξεις 700 ευρώ η προσωπική διαφορά δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 49 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η προσωπική διαφορά είναι το αποτέλεσμα της κύριας σύνταξης που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι, μετά τον επανυπολογισμό της, σε σχέση με τα ποσοστά αναπλήρωσης που θεσπίστηκαν τον Μάιο του 2016 με τον «νόμο Κατρούγκαλου» (ν. 4387/16). Οι συνταξιούχοι συνέχισαν να λαμβάνουν τις ίδιες συντάξεις, όμως το νέο αποτέλεσμα που προέκυψε χαρακτηρίστηκε ως προσωπική διαφορά. Τώρα, με τις αυξήσεις που θα δοθούν σε κάποιες περιπτώσεις, η προσωπική διαφορά θα μηδενιστεί, ενώ σε άλλες απλώς θα περιοριστεί. Σε όλες τις περιπτώσεις, όμως, θα επιδράσει στο τελικό ποσό της αύξησης

Την ίδια ώρα η εκτόξευση του πληθωρισμού στο 9.8% με 10% ,από 9,1% που είχε καταγράφεί στο προσχέδιο του προυπολογισμού καθώς και η αύξηση του ΑΕΠ στο 6% την τρέχουσα χρονιά οδηγούν σε ανοδική τροχιά τις αυξήσεις στις συντάξεις που υπολογίζονται με βάση τα εν λόγω οικονομικά μεγέθη. Ετσι σε αύξηση 8% οδηγεί ο πληθωρισμός τις συντάξεις με το 7.5% να σχεδιάζεται να καταβληθεί τον Ιανουάριο(με τις συντάξεις Φεβρουαρίου) και το 0.5% το φθινόπωρο αν και το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείει να συζητήσει το ενδεχόμενο να δώσει ολόκληρη την αύξηση τέλος Ιανουαρίου.Η αύξηση θα εφαρμοστεί τόσο στην εθνική όσο και στην ανταποδοτική σύνταξη.

Με βάση αυτά τα δεδομένα διαμορφώνονται πέντε κατηγορίες συνταξιούχων όσον αφορά στις πηγές ενίσχυσής τους:

1. Αύξηση έως 7.5%-8% θα πάρουν 1.7 εκ. συνταξιούχοι. Το 80-% -85% % θα πάρει ακέραια την αύξηση του 7.5% ενώ ένα 15 % θα πάρει μικρότερη αύξηση η οποία σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ δε θα είναι μικρότερη από 6.5% αναλόγως του ύψους της προσωπικής τους διαφοράς.

2. Όφελος από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα έχουν 841.717 συνταξιούχοι θα. Το κέρδος ανέρχεται μεσοσταθμικά σε 120 ευρώ το χρόνο. Σημειώνουμε ότι από το πλήθος των κερδισμένων από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, οι 525.456 είναι συνταξιούχοι που διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά.

3. Μόνο την ενίσχυση των 250 ευρώ θα λάβουν περίπου στις 20 Δεκεμβρίου 265.367 συνταξιούχοι.

4. Την τέταρτη δόση της αύξησης που απορρέει από το νόμο Βρούτση θα λάβουν τέλος Δεκεμβρίου, με τη σύνταξη του Ιανουαρίου 222.570 συνταξιούχοι με ασφαλιστικό βίο πάνω από 30 χρόνια.

5. Οι «χαμένοι» των ενισχύσεων είναι 140.000 συνταξιούχοι οι οποίοι δε θα λάβουν χρήματα από καμία πηγή.

Από την ανάλυση των αρχείων της ΑΑΔΕ που έχουν αποσταλεί στον ΕΦΚΑ, φαίνεται ότι περίπου οι μισοί δικαιούχοι της αύξησης 815.605 συνταξιούχοι (48,5%) έχουν εισόδημα έως 600 ευρώ το μήνα (μεικτά), ενώ 405.822 συνταξιούχοι (24,13%) έχουν εισόδημα από 600,01 έως 900 ευρώ. Η συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων της αύξησης 1.353.270 συνταξιούχοι, ποσοστό 80,4%, έχουν μηνιαίο εισόδημα έως 900 ευρώ μεικτά.

Επισημαίνεται ότι η τυχερή κατηγορία των συνταξιούχων, που θα ενισχυθεί διπλά η και τριπλά είναι εκείνοι που θα ωφεληθούν παράλληλα με την αύξηση από την κατάργηση της εισφορας αλληλεγγυης , την καταβολή της τέταρτης δόσης που απορρέει από το νόμο Βρούτση αλλά και όοοι λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση το Δεκέμβριο.

-Διπλή αύξηση (αύξηση της τάξεως του 7,5 % και αύξηση μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης) θα δουν 244.124 συνταξιούχοι.

-Τριπλή αύξηση (αύξηση της τάξεως του 7,5 %, αύξηση μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και 4η ετήσια αύξηση του ν. Βρούτση) θα δουν 97.415 συνταξιούχοι.

#ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ #ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ #ΑΥΞΗΣΕΙΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα