Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας επισκέφθηκε εκτάκτως το Κίεβο, ο αντίκτυπος των επισκέψεων Σι - Κισίντα στην Ασία

Την ώρα που ο κινέζος πρόεδρος βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα στη Μόσχα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας επιστέφθηκε το Κίεβο.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα επισκέφθηκε το Κίεβο την Τρίτη για να συνομιλήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός της Ιαπωνίας NHK έδειξε τον Κισίντα να περπατά σε σιδηροδρομικό σταθμό, συνοδευόμενος από Ουκρανούς αξιωματούχους.

Στο σημείο συναντήθηκε με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Emine

Dzheppar.

Χαιρέτισε την επίσκεψη ως ένδειξη "ισχυρής συνεργασίας" μεταξύ των δύο χωρών

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας, ο Κισίντα προσφέρθηκε να στηρίξει απόλυτα την εμπόλεμη χώρα.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός αναμενόταν να επιστρέψει στο Τόκιο μετά το ταξίδι του στην Ινδία, αλλά άλλαξε τα σχέδιά του για να επισκεφθεί την Ουκρανία

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας, η επίσκεψη του Κισίντα έχει σκοπό να δείξει τον σεβασμό του για το θάρρος και την επιμονή του ουκρανικού λαού που στέκεται όρθιος για να υπερασπιστεί την πατρίδα του.

Η Ιαπωνία έχει συμφωνήσει με τους δυτικούς συμμάχους σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για την «παράνομη» εισβολή της στην Ουκρανία.

Ωστόσο, λόγω του μεταπολεμικού συντάγματος της χώρας που περιορίζει τη στρατιωτική της ικανότητα σε αμυντικά μέτρα, η Ιαπωνία δεν έχει παράσχει «ακόμα» στρατιωτική υποστήριξη.

Οι επισκέψεις του Σι - Κισίντα και ο αντίκτυπος στην Ασία

Εν τω μεταξύ, ο Σι, βρίσκεται στη Μόσχα στον «αγαπημένο του φίλο» Πούτιν. Η Κίνα μπορεί να επιμένει ότι είναι ουδέτερη, αλλά αυτή τη στιγμή δε μοιάζει με ειλικρινή διαμεσολαβητή.

Την Τρίτη, ο Σι δήλωσε ότι η Κίνα θα δώσει προτεραιότητα στους δεσμούς της με τη Ρωσία και περιέγραψε τις δύο χώρες ως "μεγάλες γειτονικές δυνάμεις".

Δεδομένων των γεγονότων στη Μόσχα, η οπτική και η χρονική στιγμή του παράλληλου ταξιδιού του Κισίντα είναι αξιοσημείωτη.

Τυχαίο η σκοπιμότητα το ταξίδι του Κισίντα στο Κίεβο

Είναι σπάνιο για έναν Ιάπωνα ηγέτη να πραγματοποιεί απροειδοποίητο ταξίδι στο εξωτερικό και ο Κισίντα είναι ο πρώτος που επισκέπτεται μια χώρα που βρίσκεται σε σύγκρουση μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η επίσκεψη κρατήθηκε μυστική μέχρι λίγο πριν από την άφιξή του νωρίς την Τρίτη, με τους αξιωματούχους να επικαλούνται ανησυχίες για την ασφάλεια.

Ο Κισίντα δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να επισκεφθεί την Ουκρανία από το ίδιο του το κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP).

Μέχρι σήμερα, ήταν ο μόνος ηγέτης της G7 που δεν είχε επισκεφθεί από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε την εισβολή της πέρυσι και υπήρχαν εκκλήσεις να πάει πριν προεδρεύσει στη σύνοδο κορυφής της G7 στη Χιροσίμα τον Μάιο.

Είχε ήδη εξασφαλίσει ένα στρατηγικό διπλωματικό επίτευγμα με τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας την περασμένη εβδομάδα στο Τόκιο - η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Η εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σεούλ, η ανταλλαγή πληροφοριών και η επίδειξη ενιαίου μετώπου κατά της Βόρειας Κορέας θα καθησυχάσουν τον στρατηγικό σύμμαχο της Ιαπωνίας, τις ΗΠΑ.

Η επίσκεψη στην Ουκρανία είναι αναμφίβολα ευπρόσδεκτη από την Ουάσινγκτον

Ένα εύλογο σενάριο είναι πως η επίσκεψη του Κινέζου ηγέτη στη Μόσχα είναι μια προσπάθεια να διευρύνει την παγκόσμια επιρροή της χώρας.

Από την απέναντι πλευρά όμως, η παρουσία του ηγέτη της Ιαπωνίας στην Ουκρανία στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα για το πού στέκεται μέσα σε αυτή τη γεωπολιτική αναταραχή.

Τον περασμένο μήνα, οι δύο χώρες - Κίνα και Ιαπωνία - πραγματοποίησαν συνομιλίες ασφαλείας στο Τόκιο για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια.

Το Πεκίνο δήλωσε ότι είναι προβληματισμένο από τη στρατιωτική ενίσχυση της Ιαπωνίας και το Τόκιο επέκρινε τους στρατιωτικούς δεσμούς της Κίνας με τη Ρωσία και την ύποπτη χρήση κατασκοπευτικών μπαλονιών.

Η Ιαπωνία ανησυχεί για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Υπάρχει μια βαθιά ανησυχία για πιθανούς παραλληλισμούς μεταξύ της ρωσικής εισβολής και ενός χειρότερου σεναρίου κινεζικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ταϊβάν - το οποίο αναμφίβολα θα συμπαρασύρει την Ιαπωνία.

Δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί και ίσως να μην φτάσουμε ποτέ, αλλά είναι αρκετά χαρακτηριστικό το πού επέλεξε να βρεθεί ο κάθε ηγέτης την Τρίτη.

Η Ρωσία πετάει πυραβλοφόρα κοντά στην Ιαπωνία

Σύμφωνα με το υπουργείο εξωτερικών της Ιαπωνίας, δύο ρωσικά στρατηγικά πυραυλοφόρα πραγματοποίησαν πτήση ρουτίνας πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας, καθώς ο ηγέτης της Ιαπωνίας επρόκειτο να επισκεφθεί την Ουκρανία.

Τα αεροσκάφη Tupolev Tu-95MS είναι ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά όπλα και η Ρωσία τα πετάει τακτικά πάνω από διεθνή ύδατα στην Αρκτική, τον Βόρειο Ατλαντικό και τον Ειρηνικό ως επίδειξη δύναμης.

Το υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν πάνω από ουδέτερα ύδατα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

#ΙΑΠΩΝΙΑ #Κίεβο #ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ #ΖΕΛΕΝΣΚΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα