Ο Πούτιν κινείται νομικά απέναντι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Η Ρωσία ανοίγει «μέτωπο» κατά του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και των δικαστών που εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου.

Το ανώτατο δικαστικό όργανο της Ρωσίας δήλωσε τη Δευτέρα ότι άσκησε ποινική υπόθεση κατά του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και των δικαστών που εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου.

Η κίνηση αυτή ήταν μια συμβολική

χειρονομία προκλητικότητας, τρεις ημέρες αφότου το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο κατηγόρησε τον Πούτιν και την εκπρόσωπο για τα παιδιά του Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα για το έγκλημα πολέμου της απέλασης παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Η κρατική Επιτροπή Ερευνών δήλωσε ότι δεν υπάρχουν λόγοι για ποινική ευθύνη του Πούτιν, σύμφωνα με το Reuters.

Σκοπιμότητα ΔΠΔ το ένταλμα σύλληψης Πούτιν

Ο εισαγγελέας και οι δικαστές ήταν επίσης ύποπτοι ότι προετοίμαζαν επίθεση εναντίον προέδρου ξένου κράτους που απολαμβάνει διεθνούς προστασίας, προκειμένου να περιπλέξουν τις διεθνείς σχέσεις.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την έκδοση του εντάλματος εξωφρενική αλλά νομικά άκυρη, καθώς η Ρωσία δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη που δημιούργησε το ΔΠΔ.

Τη Δευτέρα δήλωσε ότι η κίνηση του δικαστηρίου αποτελεί ένδειξη της "ξεκάθαρης εχθρότητας" που υπάρχει εναντίον της Ρωσίας και εναντίον του Πούτιν προσωπικά.

Αξιωματούχοι του ΔΠΔ που βρίσκονται στο στόχαστρο της ρωσικής έρευνας είναι ο εισαγγελέας Karim Khan και οι δικαστές Tomoko Akane, Rosario Salvatore Aitala και Sergio Gerardo Ugalde Godinez.

«Η ποινική δίωξη είναι προφανώς παράνομη, καθώς δεν υπάρχουν λόγοι ποινικής ευθύνης», αναφέρει η ρωσική ανακοίνωση.

Η κίνηση του ΔΠΔ υποχρεώνει τα 123 κράτη μέλη του δικαστηρίου να συλλάβουν τον Πούτιν και να τον μεταφέρουν στη Χάγη για δίκη, εάν πατήσει το πόδι του στο έδαφός τους.

Η Ουκρανία λέει ότι περισσότερα από 16.000 παιδιά έχουν μεταφερθεί παράνομα στη Ρωσία ή σε εδάφη που υπό την κατοχή της Ρωσίας από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος πριν από σχεδόν 13 μήνες.

Η Ρωσία έχει δηλώσει δημοσίως ότι έχει μεταφέρει χιλιάδες ουκρανικά παιδιά στη Ρωσία στο πλαίσιο αυτού που παρουσιάζει ως ανθρωπιστική εκστρατεία για την προστασία των ορφανών και εγκαταλελειμμένων παιδιών στη ζώνη των συγκρούσεων.

#ΠΟΥΤΙΝ #ΔΙΕΘΝΕΣ_ΠΟΙΝΙΚΟ_ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ #ΕΝΤΑΛΜΑ_ΣΥΛΛΗΨΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα