Ο πληθωρισμός φέρνει αυξήσεις «φωτιά»: Μείωση ΦΠΑ και παράταση επιδοτήσεων σε καύσιμα και ηλεκτρικό ως «ανάχωμα» στην ακρίβεια

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση, καθώς ο πληθωρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Τα μέτρα στο τραπέζι για επιδοτήσεις σε ρεύμα και καύσιμα και μείωση ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση, καθώς ο πληθωρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Η τελευταία καταγραφή του πληθωρισμού στο 8,9% σε υψηλά 27 ετών και μια ανάσα μακριά από το ρεκόρ του 1994 (10,7%), προκαλεί τεράστια ανησυχία για την ακρίβεια που πλήττει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και αυξάνει το κοστος

παραγωγης των επιχειρήσεων.

Η δυσκολια είναι ότι τα πυρομαχικά για τη μάχη κατά της ακρίβειας δεν είναι απεριόριστα. Ήδη κατατέθηκε ο συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός που προβλέπει αύξηση των δαπανών του δημοσίου για αντιπληθωριστικά μέτρα κατά 2,6 δις. ευρώ. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση προκειμένου να παρέμβει ώστε να συγκρατηθούν οι αυξήσεις των τιμών.

Τα σενάρια παραμένουν πολλά, με τα συναρμόδια υπουργεία να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα. Βέβαιο παραμένει ότι η επιδοματική πολιτική στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος θα συνεχιστεί για όσο διάστημα κριθεί αναγκαίο. Αντίστοιχη θα είναι η πολιτική που θα ακολουθηθεί και για την επιδότηση του φυσικού αερίου.

Ενδεικτική των σεναρίων που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα του 7oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αν δεν ληφθεί κοινή απόφαση από την Ε.Ε για την ενέργεια, τα κράτη θα πρέπει να δράσουν μόνα τους.

Διαφορετική ωστόσο είναι η εικόνα που επικρατεί για τις παρεμβάσεις στις τιμές των προϊόντων. Παρά τις αρνητικές τοποθετήσεις που έχουν γίνει από αρκετούς υπουργούς, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, επανέλαβε ότι κυβερνητικά στελέχη εξετάζουν τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά διατροφικά είδη. «Το σενάριο υπάρχει στο τραπέζι και η μείωση του ΦΠΑ εξετάζεται από το Υπ. Οικονομικών. Το αν θα γίνει η όχι είναι απόφαση του οικονομικού επιτελείου που πρέπει να λάβει υπόψιν του κι άλλους παράγοντες», εξήγησε ο Υπουργός.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχει επιδείνωση με νέο κύμα ανατιμήσεων εν όψει του Πάσχα σε βασικά είδη διατροφής. Παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν οτι το κοντέρ του πληθωρισμού θα φτάσει σε διψήφια νούμερα μετά το 8,9% το Μάρτιο που αποτελεί ρεκόρ 27 ετών (το 1994 ήταν 10,7%)

Αυτό θα προκαλέσει μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, πρόβλημα που θα μειώσει το ρυθμό ανάπτυξης. Το βασικό σενάριο της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέψει για φέτος υποχώρηση του ρυθμού της ανάπτυξης στο 3,8% έναντι πρόβλεψης στο προϋπολογισμό για 4,5% και το δυσμενές στο2,8%. Σε ότι αφορά το μέσο πληθωρισμό αυτός θα διαμορφωθεί στο 5,1% και 7,1% αντίστοιχα.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι οι συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις καθιστούν δεδομένη την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα ενίσχυσης των νοικοκυριών, προκειμένου να μπει φρένο στο ράλι των ανατιμήσεων στα βασικά είδη διατροφής.

Συγκεκριμένα στο τραπέζι παραμένει ένας κατάλογος αντισταθμιστικών μέτρων τα οποία αφορούν : Την παράταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης και για τον Μάιο Την διατήρηση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος και τους επόμενους μήνες, ενώ θα εξεταστεί το ύψος του επιδόματος ανάλογα με την πορεία των αυξήσεων . Πρόσθετες ενισχύσεις στον αγροτικό τομέα για την κάλυψη του κόστους σε λιπάσματα, ζωοτροφές κ.α Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε συγκεκριμένα βασικά είδη διατροφής. Οι αποφασεις θα ληφθούν αργότερα ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών και τα περιθώρια του προϋπολογισμού.
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μείωση ΦΠΑ,meiosi fpa