Ο μόνος «φίλος» του Πούτιν στην ΕΕ εξελέγη για 4η θητεία και υποσκάπτει την Ευρώπη από μέσα

Ο Βίκτορ Όρμπαν εξελέγη για τέταρτη συνεχόμενη θητεία παρά το γεγονός πως ολόκληρη η αντιπολίτευση ενώθηκε σε μια πολύχρωμη συμμαχία για να τον ρίξει, χωρίς όμως να καταφέρει τίποτα.

Ο Μαρκί – Ζέι επικεφαλής της αντιπολίτευσης δέχτηκε κριτική για την ερασιτεχνική καμπάνια του. Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης δεν κατάφερε να κερδίσει την υποστήριξη του αγροτικού πληθυσμού, που είναι παραδοσιακά με τον Όρμπαν, κάτι που φαίνεται πως του κόστισε.

Δεν βοήθησαν και τα ΜΜΕ που σε μεγάλο βαθμό στηρίζουν τον Όρμπαν, με τον Μαρκί –

Ζέι να παίρνει μόλις 5 λεπτά στην κρατική τηλεόραση για... ολόκληρη την καμπάνια του. Ο Όρμπαν χρησιμοποίησε όμως και κάποιες πρόσφατες αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Το κόμμα του Όρμπαν ισχυροποίησε τη θέση του στο Κοινοβούλιο παρά τις προβλέψεις που ήθελαν τη μάχη να κρίνεται στο νήμα. Το Fidesz του Όρμπαν κέρδισε το 53% των ψήφων, αρκετές για να έχει το πάνω χέρι έναντι του συνασπισμού της αντιπολίτευσης.

Η σχέση με τη Ρωσία

Σημαντικό ζήτημα στην προεκλογική καμπάνια αποτέλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς ο Όρμπαν είναι ένας από τους λίγους εναπομείναντες «φίλους» του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ομιλία του στην οποία ανακοίνωσε τη νίκη του ο Βίκτορ Όρμπαν χαρακτήρισε τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι έναν από τους «αντιπάλους» του κατά τη διάρκεια της καμπάνιας.

Η Ουγγαρία εξαρτάται από τη ρωσική ενέργεια και ο Όρμπαν έχει αποφύγει σε αρκετές περιπτώσεις να καταδικάσει την εισβολή που διέταξε ο Πούτιν στην Ουκρανία, υποσκάπτοντας την ενότητα της ΕΕ εναντίον του Ρώσου προέδρου. Ο Πούτιν με τη σειρά του συνεχάρη τον Όρμπαν για τη νίκη του, με αξιωματούχο του Κρεμλίνου: «Παρά τη δύσκολη διεθνή κατάσταση, η παραπάνω ανάπτυξη διμερών σχέσεων είναι προς το συμφέρον τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουγγαρίας».

Η κόντρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο Όρμπαν θεωρείται γενικά το «κακό παιδί» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρνήθηκε μαζί με τις υπόλοιπες χώρες του Βίζεγκραντ να αναλάβει τη φιλοξενία προσφύγων στην κρίση του 2015, ενώ έχει υπερσυντηρητικές θέσεις κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Βίκτορ Όρμπαν γνωρίζει ότι οι θεσμοί της ΕΕ δεν του έχουν ιδιαίτερη συμπάθεια και δεν έχει
ιδιαίτερο πρόβλημα να τραβήξει κι εκείνος το σχοινί. «Πετύχαμε τέτοια νίκη που μπορεί κανείς να τη δει από φεγγάρι και σίγουρα μπορεί να τη δει από τις Βρυξέλλες» είπε στην ομιλία της νίκης του το βράδυ της Κυριακής.

«Θα θυμόμαστε αυτή τη νίκη μέχρι το τέλος της ζωής μας γιατί είχαμε να παλέψουμε απέναντι σε πολλούς αντιπάλους, από τους πολιτικούς μας αντιπάλους, την Αριστερά στην Ουγγαρία, τους γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες, τα διεθνή Μέσα αλλά και τον Ουκρανό πρόεδρο, ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τόσους αντιπάλους.

Απομονωμένος ακόμα και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Το αποτέλεσμα των εκλογών δίνει τις 135 από τις 199 θέσεις του ουγγρικού κοινοβουλίου στο κόμμα του Όρμπαν, κάτι που σημαίνει πως το τελευταίο μπορεί να προχωρήσει σε ακόμα περισσότερες παρεμβάσεις στο Σύνταγμα της χώρας καθώς διαθέτει τα 2/3 του κοινοβουλίου.
Ο Όρμπαν έχει πραγματοποιήσει αρκετές αλλαγές στο Σύνταγμα, που αφορούν τα ΜΜΕ και το δικαστικό σύστημα. Το 2018 η Ευρωβουλή ενεργοποίησε το Άρθρο 7 για αναστολή συγκεκριμένων δικαιωμάτων των κρατών μελών ενάντια σε Ουγγαρία και Πολωνία τον Σεπτέμβριο του 2018.

Ακόμα ευρωβουλευτές πιέζουν για να δημιουργηθεί μηχανισμός οικονομικών κυρώσεων για τα κράτη – μέλη που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το κόμμα του Όρμπαν έχει επίσης απομονωθεί στο Ευρωκοινοβούλιο καθώς έχει τεθεί εκτός Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από τον Μάρτιο του 2021.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πούτιν, Ευρώπη,poutin, evropi