Ο Μητσοτάκης «χτίζει» συμμαχίες για τις προκλήσεις της Τουρκίας - Συνάντηση με Ερντογάν στο Λονδίνο

Διπλωματικός μαραθώνιος από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η προκλητικότητα της Τουρκίας. «Κλείδωσε» συνάντηση με Ερντογάν στο Λονδίνο. Ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει ότι θα ζητήσει καταδίκη στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ενώ αναμένεται να θέσει το θέμα και κατά τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ. 

Η επιθετικότητα της Τουρκίας προκαλεί διπλωματικό πυρετό και κινητικότητα στην Αθήνα, με την κυβέρνηση να έχει ξεκινήσει

μαραθώνιο επαφών και συναντήσεων.

Τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο στο περιθώριο της συνεδρίασης του ΝΑΤΟ, επιβεβαιώνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Το ραντεβού έχει οριστεί για αύριο Τετάρτη, στις 14.30 ώρα Λονδίνου. Από την ελληνική πλευρά, παρόντες στη συνάντηση θα είναι υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η συνάντηση οριστικοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ ύστερα από αίτημα της τουρκικής πλευράς.

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ που ξεκινά σήμερα στο Λονδίνο αποτελεί το πρώτο βήμα για διεθνοποίηση του ζητήματος και της οικοδόμησης συμμαχιών με άλλες χώρες.

Η Αθήνα θα εκμεταλλευθεί όλα τα διεθνή φόρουμ και οργανισμούς για να αναδείξει τους κινδύνους που απορρέουν για την ασφάλεια και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής από την συμπεριφορά της γειτονικής χώρας.

Μητσοτάκης με Τραμπ

Την Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται ότι θα συζητήσει το θέμα με τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια γεύματος που θα παραθέσει ο Αμερικανός Πρόεδρος στους ηγέτες των χωρών που ξοδεύουν περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα. Σημειώνεται ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είναι στις 7 Ιανουαρίου.

Χθες, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σχετικά με το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού, ότι η Ελλάδα είναι «σημαντικός σύμμαχος» και πως στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνεται «η εμπέδωση της σταθερότητας, της ευημερίας και της συνεργασίας των δύο χωρών στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο».

Ερντογάν: Θα συναντηθώ με Μητσοτάκη

Συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ προανήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αργότερα επιβεβαιώθηκε από πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, είπε μάλιστα ότι θα μεταφέρει στον Κυρ. Μητσοτάκη τις θέσεις του για τη συμφωνία με τη Λιβύη τονίζοντας ότι «αυτή είναι σε ισχύ».

Στη διάρκεια ομιλίας του ανέφερε συγκεκριμένα ότι θα πει στον Έλληνα πρωθυπουργό πως η Αθήνα μπορεί να κάνει τα βήματα που θέλει και η Άγκυρα θα κάνει τα δικά της.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να κηρυχθεί persona non grata ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «η Λιβύη μπορεί να αποσύρει τον πρέσβη της πριν το κάνει η Αθήνα».

«Η συμφωνία με τη Λιβύη είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα και θα το πω και στον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν», τόνισε επίσης ο Ερντογάν.

Μητσοτάκης και Ερντογάν

Η συνάντηση με τον Ερντογάν θα γίνει αύριο το μεσημέρι της Τετάρτης στο Λονδίνο, όπως επιβεβαίωσαν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν αποκλείται να είναι διευρυμένη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και εκπροσώπων.

Η Αθήνα, άλλωστε, δεν αποκλείει τον διάλογο καθώς αποτελεί τον πιο ασφαλή δρόμο για την επίλυση των εντάσεων, αλλά σε κάθε περίπτωση ο Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι η Ελλάδα «ξέρει να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της με αυτοπεποίθηση, ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα».

Ο Πρωθυπουργός θα θέσει ανοιχτά το ζήτημα καθώς όπως ανέφερε κατά την ομιλία του στο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας «μια συμμαχία δεν μπορεί να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το Διεθνές Δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους.

Η τακτική των ίσων αποστάσεων αδικεί κατάφωρα την Πατρίδα μας που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας». 

Keywords
Τυχαία Θέματα