Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συντάξεις και τα αναδρομικά

«Η χώρα δεν έχει ασφαλιστικό σύστημα, έχει ένα εθνικό σύστημα υγείας που πεθαίνει. Η χώρα δεν έχει προνοιακό σύστημα» δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην συνεδρίαση της επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος επισημαίνοντας ότι η χώρα δεν χρειάζεται άλλες ρητορείες, εξαγγελίες και ευκολίες.

«Η ευκολία είναι το βήμα προς τη δημαγωγία, τον λαϊκισμό και την ανευθυνότητα» συμπλήρωσε. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα αναδρομικά λέγοντας πως «τώρα που διατηρείται η προσωπική διαφορά, οι νέοι συνταξιούχοι προφανώς θα προσφύγουν αξιώνοντας ίση μεταχείριση με τους παλιούς όταν

έχουν ίδια χρόνια ασφάλισης και ίδιες ή μεγαλύτερες εισφορές.

Αυτό είναι το θέμα που έχουμε να λύσουμε. Τις δημοσιονομικές επιπτώσεις αυτών των αποφάσεων. Διότι, ναι μεν πρέπει να έχουμε ένα στόχο δημοσιονομικό για τη συνολική συνταξιοδοτική δαπάνη, αλλά η εσωτερική κατανομή της δαπάνης πρέπει να σέβεται την αρχή της αναλογικής ισότητας.

Όταν το περιθώριό σου είναι μεταξύ 700 ευρώ και 1.100 ευρώ, προφανώς από ένα σημείο και μετά ακυρώνεις τη λογική του διανεμητικού ασφαλιστικού συστήματος και τη λογική της καταβολής εισφορών».

Σχετικά με τις συντάξεις υποστήριξε πως έχουμε ένα κοινωνικό κράτος το οποίο δαπανά πρωτίστως για τις συντάξεις, δαπανά για την ασφάλιση υγείας αλλά δεν έχει προνοιακό πυλώνα και τα επιδόματα δεν οδηγούν σε μια σημαντική μείωση του επιπέδου φτώχειας- μετά τις μεταβιβαστικές πληρωμές.

Keywords
Τυχαία Θέματα