Ο Ερντογάν στέλνει στρατεύματα στη Λιβύη

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα, Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου, ότι η Τουρκία θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, από τη στιγμή που το ζήτησε η βορειοαφρικανική χώρα. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη από τη στιγμή που το ζήτησε η βορειοαφρικανική χώρα και πως θα φέρει νομοθεσία για την ανάπτυξη των στρατευμάτων στο τουρκικό κοινοβούλιο τον Ιανουάριο.

Όπως μετέδωσε

το πρακτορείο Reuters, ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Τυνησία την Τετάρτη για να συζητήσει τη συνεργασία για πιθανή κατάπαυση του πυρός στη γειτονική Λιβύη.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το τουρκικό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει τον Ιανουάριο πρόταση που θα επιτρέπει την αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη για τη στήριξη τής κυβέρνησης της Τρίπολης (GNA) απέναντι στις δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της Ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ.

«Θα παρουσιάσουμε την πρόταση για την αποστολή των στρατιωτών στη Λιβύη μόλις ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες του Κοινοβουλίου», στις 7 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

«Θα μπορέσουμε έτσι να ανταποκριθούμε θετικά στην πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης» και να τη στηρίξουμε στρατιωτικά, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

«Θα στηρίξουμε με όλα τα μέσα την κυβέρνηση της Τρίπολης, που αντιστέκεται απέναντι σε έναν πραξικοπηματία στρατάρχη που υποστηρίζεται από αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στον Χαλίφα Χάφταρ.

Πούτιν κατά Ερντογάν

Αμεση ήταν η αντίδραση της Μόσχας στην πρόθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να στείλει τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη, με τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, να λέει απαντά με ένα ξεκάθαρο «όχι».

Λίγο μετά την ομιλία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν σε μέλη του κυβερνώντος κόμματος AKP κατά την οποία ανακοίνωσε πως μόλις ανοίξει η τουρκική Βουλή θα εξετάσει την αποστολή στρατού, ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως η Ρωσία καταδικάζει την οποιαδήποτε παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης.

Η Μόσχα αναζητεί ταχεία επίλυση της κρίσης και τερματισμό της αιματοχυσίας στη Λιβύη, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν, προσθέτοντας ότι στην αφρικανική χώρα δρουν μισθοφόροι, ως αποτέλεσμα των καταστροφικών πράξεων ορισμένων χωρών.

Δεν είναι η πρώτη φορά

Πρόσφατα πηγή του υπουργείου Εξωτερικών διέρρεε πως προκαλεί μεγάλη ανησυχία μια ενδεχόμενη αποστολή στρατευμάτων από την Τουρκία στη Λιβύη. Η ίδια πηγή σημείωνε ότι η συμφωνία ασφαλείας που συνήφθη μεταξύ των δύο χωρών εγείρει πολλά ερωτήματα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφερόμενος στην κατάσταση στην Λιβύη κατά την διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι ο τερματισμός των εχθροπραξιών και η επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών για την ανάληψη αρμοδιοτήτων στη διακυβέρνηση της Λιβύης θα ήταν η καλύτερη λύση για την διένεξη σ’ αυτή την χώρα.

Το Κρεμλίνο θεωρεί ότι η επέμβαση τρίτων χωρών στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης δεν θα συμβάλλει στην ομαλοποίηση της κατάστασης.

Αφότου η Λιβύη καταστράφηκε ως κράτος από τις ενέργειες ομάδας κρατών, οι οποίες είναι καλά γνωστές, η έκταση της Λιβύης εν γένει έγινε καταφύγιο για μισθοφόρους από μεγάλο αριθμό κρατών. Και μισθοφόρων και τρομοκρατικών στοιχείων είπε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου.

Πρόσθεσε ότι οι μισθοφόροι από διάφορες χωρές συμμετέχουν σε συγκρούσεις σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Είναι αδύνατο να ελεγχθεί η μετακίνηση όλων των πολιτών, σημείωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου κι έφερε ως παράδειγμα τη Συρία, όπου στις υπό κουρδικό έλεγχο φυλακές κρατούνται φυγάδες από τη Ρωσία, τη Γαλλία και άλλα κράτη.

Ο ίδιος είπε ότι οι πρόεδροι «βρίσκονται σε μόνιμη επικοινωνία και οι τηλεφωνικές συνομιλίες τους μπορούν να συμφωνηθούν σε λίγες ώρες», αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επικοινωνίας Πούτιν - Ερντογάν.

Η αντίδραση της Λιβύης

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης (GNA) θα ζητήσει επισήμως στρατιωτική υποστήριξη από την Τουρκία εάν κλιμακωθεί ο πόλεμος στην πρωτεύουσα Τρίπολη, όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα.

Οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, προσπαθούν να καταλάβουν την Τρίπολη από τον Απρίλιο.

"Αν η κατάσταση κλιμακωθεί, τότε έχουμε το δικαίωμα να υπερασπιστούμε την Τρίπολη και τους κατοίκους της", είπε ο Φάτι Μπασάγα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Τύνιδα.

Η Τουρκία έχει ήδη στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην GNA, παρά το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ, σύμφωνα με μια έκθεση του Οργανισμού που περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Reuters τον περασμένο μήνα.

Ο Ερντογάν επισκέφθηκε την Τυνησία την Τετάρτη, για να συζητήσει τρόπους συνεργασίας για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη. σήμερα, είπε ότι η Τουρκία και η Τυνησία συμφώνησαν να στηρίξουν την GNA.

«Η Ελλάδα δεν έχει καμία δουλειά στη Λιβύη»

«Η Ελλάδα δεν έχει καμία δουλειά στη Λιβύη», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από την Τυνησία, την οποία επισκέφτηκε αιφνιδίως χθες προκειμένου να συζητήσει την πολιτική και στρατιωτική αναταραχή στη Λιβύη.

Σύμφωνα με το Sigmalive ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι «Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο εδώ κι αυτό πρέπει να το γνωρίζουν. H εποχή δεν είναι ίδια όπως ήταν στο παρελθόν. Στο παρελθόν μπορεί να υπέγραψαν κάμποσες συμφωνίες, αλλά τώρα η Τουρκία δεν είναι η ίδια και πρέπει να το γνωρίζουν», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα δεν έχει ούτε υφαλοκρηπίδα ούτε ΑΟΖ που να συνορεύουν με τη Λιβύη.

«Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένας ενθουσιασμός για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Τι σχέση έχει η Ελλάδα με τη Λιβύη, δυσκολεύομαι να το καταλάβω. Η Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με την υφαλοκρηπίδα ούτε με τη λωρίδα, που καθορίσαμε μεταξύ μας με τη Λιβύη. Δεν έχει κανένα λόγο στην υφαλοκρηπίδα ούτε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της περιοχής. Η βόρεια και η νότια Κύπρος έχουν στην ΑΟΖ εκεί συγκεκριμένα σημεία που τους αναλογούν. Όσον αφορά στα υπόλοιπα κομμάτια είναι σαφής η σχέση που έχουν η Λιβύη και η Τουρκία. Σε αυτό το θέμα αρμοδιότητα να μιλούν έχουν δύο χώρες, η Λιβύη και η Τουρκία», δήλωσε, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη ότι η συμβολή της Τυνησίας στις προσπάθειες σταθεροποίησης της Λιβύης θα είναι πολύτιμη.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών και Άμυνας, καθώς και από τον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών, βρέθηκε σήμερα στην Τυνησία προκειμένου να συζητήσει με τον ομόλογο του τα βήματα τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν προκειμένου να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατό εκεχειρία στη Λιβύη και να επιστρέψει η χώρα στη πολιτική διαδικασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα