Ο Ερντογάν «πηγαίνει» τη διπλωματία των σιτηρών στον Πούτιν, «από μηχανής θεός» και για το Κίεβο

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, βρέθηκε σήμερα στο Σότσι, στην Ρωσία, για να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμ΄΄ιρ Πούτιν.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν, συναντώνται για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 11 μήνες, στο Σότσι, στην Ρωσία.

Στην κορυφή της ατζέντας των δυο προέδρων βρίσκεται η αναβίωση της συμφωνίας για

τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.

Η συμφωνία, η οποία σε σχεδόν ένα χρόνο διακίνησε 33 εκατομμύρια τόνους σιτηρών μέσω των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων προς την παγκόσμια αγορά, μείωσε τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων και την πείνα, ιδίως στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος είναι από τους λίγους προέδρους κράτους μέλους του ΝΑΤΟ που διατηρεί καλά «πάρε δώσε» με την Ρωσία, ελπίζει να χρησιμοποιήσει τη σύνοδο κορυφής στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας ως βάση για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Τουρκία και Ρωσία, έχουν έρθει πιο κοντά τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν ανθίσει σε τομείς όπως η ενέργεια, η άμυνα, ο τουρισμός και το εμπόριο, παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές παίρνουν αντίθετες θέσεις σε συγκρούσεις όπως η Συρία, η Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η πρόταση του ΟΗΕ

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο Ερντογάν σχεδιάζει να διαπραγματευτεί με τον Πούτιν μια νέα συμφωνία για τα σιτηρά υπό νέους όρους του ΟΗΕ.

Το δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγή στην Άγκυρα, ανέφερε ότι ο Ερντογάν θα επικεντρωθεί στη βιωσιμότητα της ανασταλείσας συμφωνίας για τα σιτηρά κατά τη συνάντηση στο Σότσι, ενώ στο τραπέζι θα τεθεί και η νέα πρόταση που ετοίμασαν τα Ηνωμένα Έθνη με τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, Ερντογάν και Πούτιν ενδέχεται να συζητήσουν την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω κόμβου της Τουρκίας, κάτι που βρίσκεται στην ατζέντα από τον περασμένο Οκτώβριο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε την Πέμπτη ότι πρότεινε στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ένα σύνολο συγκεκριμένων προτάσεων με στόχο την αναβίωση της συμφωνίας με τα σιτηρά.

Η Ρωσία συζητούσε επίσης μια πρωτοβουλία του Πούτιν για την προμήθεια έως και 1 εκατομμυρίου τόνων ρωσικών σιτηρών στην Τουρκία σε μειωμένες τιμές για την επακόλουθη επεξεργασία τους σε τουρκικά εργοστάσια και την αποστολή τους στις χώρες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

Τέλος, ρωσικά ΜΜΕ, υπογραμμίζουν πώς για τη Ρωσία, ο Ερντογάν είναι ένας βασικός διαμεσολαβητής και άνθρωπος που σέβεται προσωπικά ο Πούτιν.

#ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ #ΡΕΤΖΕΠ_ΤΑΓΙΠ_ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ_ΠΟΥΤΙΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερντογάν, Πούτιν, Κίεβο,erntogan, poutin, kievo