Ο Χριστός μετά το θάνατό του: Μια ρεαλιστική αναπαράσταση του σώματος του Ιησού

Ένα υπερρεαλιστικό έργο τέχνης του σώματος του Χριστού που προκαλεί δέος, εκτίθεται στον καθεδρικό ναό της Σαλαμάνκα της Ισπανίας.

Ένας από τους πιο εμβληματικούς Καθολικούς Καθεδρικούς Ναούς της Ισπανίας φιλοξενεί έκθεση του υπερρεαλιστικού και ογκομετρικού έργου τέχνης με τίτλο «Ο Μυστηριώδης Άνθρωπος», το οποίο είναι το αποτέλεσμα της επιμελούς μελέτης της Αγίας Σινδόνης, γνωστής ως Σινδόνη του Τορίνο. Η προσπάθεια διήρκεσε περισσότερα από 15 χρόνια και πραγματοποιήθηκε από Ισπανούς καλλιτέχνες.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 13 Οκτωβρίου, και καλύπτει έναν χώρο 600 τετραγωνικών

μέτρων. Γεμίζει τέσσερις αίθουσες που αφηγούνται το πάθος και τον θάνατο του Χριστού, καταλήγοντας με το εντυπωσιακό έργο ενός μοντέλου του πώς θα μπορούσε να μοιάζει το σώμα του Ιησού από τη Ναζαρέτ, σύμφωνα με τα ιστορικά και επιστημονικά δεδομένα που προσφέρει η Σινδόνη.

«Η πιο αντιπροσωπευτική εικόνα στην ιστορία»

Ο επιμελητής της έκθεσης «The Mystery Man», Alvaro Blanco, δήλωσε στο Vatican News ότι η ομάδα των καλλιτεχνών προσπάθησε να δημιουργήσει «μια μορφή όσο το δυνατόν πιο αληθινή σε σχέση με αυτό που αναπαρίσταται στη Σινδόνη του Τορίνο».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα έργο φτιαγμένο με την υπερρεαλιστική τεχνική στο οποίο έχουν εισαχθεί όλες οι λεπτομέρειες που εμφανίζονται στη Σινδόνη, αν και έχουν προηγηθεί κάποιες μελέτες», δήλωσε ο κ. Μπλάνκο. «Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η εικόνα του Ιησού είναι η πιο αντιπροσωπευτική εικόνα σε όλη την ιστορία».

Ο κ. Μπλάνκο υπογράμμισε τα 15 χρόνια που χρειάστηκαν για τη μελέτη και τη δημιουργία του μοντέλου και της έκθεσης, ευχαριστώντας ιδιαίτερα «το θάρρος της ArtiSplendore και του Καθεδρικού Ναού της Σαλαμάνκα που πόνταραν στο έργο της έκθεσης».

Τι είναι ο «Μυστηριώδης Άνθρωπος»

Ο Μυστηριώδης Άνθρωπος είναι ένα υπερρεαλιστικό έργο, βασισμένο σε μελέτες της εικόνας του ανθρώπου στη Σινδόνη.

Δημιουργήθηκε με βάση τρισδιάστατες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων διαφόρων μελετών που δημοσιεύτηκαν για τη Σινδόνη κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, όπως για το αίμα, τις πληγές, τις μετρήσεις και τη θέση του σώματος.

Η έκθεση αποτελείται από τέσσερα μέρη. Ο κ. Blanco σημείωσε ότι ένας ηχητικός οδηγός συνοδεύει τον επισκέπτη στις αίθουσες, καθώς και μια προβολή βίντεο που αναδεικνύει τα χαρακτηριστικά της Σινδόνης.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης μια αίθουσα βιωματικής εμπειρίας με καλλιτεχνική απεικόνιση του προσώπου του Ιησού. Το τελευταίο δωμάτιο επικεντρώνεται στο υπερρεαλιστικό μοντέλο του σώματος του Ιησού, που αναδημιουργήθηκε σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της Σινδόνης.

«Το μυστήριο πήρε σάρκα και οστά»

Ο επικεφαλής της Επισκοπής της Σαλαμάνκα, Επίσκοπος José Luis Retana, εξέφρασε το θαυμασμό του για το έργο. «Η αλήθεια είναι ότι το να στέκεσαι μπροστά σε αυτό που αποτελεί ακριβή αναπαράσταση των όσων υπέφερε και πέθανε ο Ιησούς αφήνει ισχυρή εντύπωση».

Ο επίσκοπος Retana πρότεινε ότι το σώμα του ανθρώπου στην Αγία Σινδόνη μπορεί να αντιπροσωπεύει «τη συγκεκριμενοποίηση της αγάπης του Θεού που παίρνει σάρκα και οστά στον Ιησού Χριστό, ο οποίος πέθανε ως κακοποιός με μια τρομερή θυσία για τη σωτηρία μας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αγάπη στον κόσμο».

«Το μυστήριο πήρε σάρκα, αλλά πήρε σάρκα για να πεθάνει για εμάς και στη συνέχεια να αναστηθεί», δήλωσε. «Πιστεύω ότι η έκθεση μπορεί να προωθήσει την πίστη των πιστών και να αφυπνίσει την πίστη των μη πιστών».

Έκθεση προσκυνητών

Οι διοργανωτές της έκθεσης τέχνης, ArtiSplendore, λένε ότι ελπίζουν να μεταφέρουν την έκθεση σε διάφορες άλλες χώρες τους επόμενους μήνες και χρόνια.

Θα βρίσκεται στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας για την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας το 2023 και στη Ρώμη το 2025 στο πλαίσιο του «Ιωβηλαίου του Ελέους».

Η έκθεση έχει προγραμματιστεί να παραμείνει στη Σαλαμάνκα μέχρι τον Δεκέμβριο, και στη συνέχεια θα ξεκινήσει την περιοδεία της στις πέντε ηπείρους.

#ΒΑΤΙΚΑΝΟ #ΙΗΣΟΥΣ #ΧΡΙΣΤΟΣ #ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ #ΣΩΜΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Χριστός, Ιησού,christos, iisou