Ξεχειλίζει η οργή στον αραβικό κόσμο για τη «σφαγή» στο νοσοκομείο Αλ Άχλι Άραμπ: «Δεν ευθύνεται το Ισραήλ», διαβεβαιώνει ο Μπάιντεν

Την απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ επανέλαβε - αυτή την φορά από το Τελ Αβίβ - ο Τζο Μπάιντεν δηλώνοντας βέβαιος πως δεν είναι το Ισραήλ υπεύθυνο για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα, άλλα «κάποια άλλη ομάδα».

Την ώρα που η διεθνής κοινότητα καταδικάζει σύσσωμη το χτύπημα σε αμάχους στο νοσοκομείο Αλ Άχλι Άραμπ, Χαμάς και IDF εξακολουθούν να αλληλοκατηγορούνται για τους περισσότερους από 300 νεκρούς.

«Ο πύραυλος που δεν εκτοξεύτηκε έπεσε στο πάρκινγκ

έξω από το νοσοκομείο. Αν ήταν αεροπορική επιδρομή, θα υπήρχε κρατήρας εκεί. Αντίθετα, η πύρινη έκρηξη προήλθε από την κεφαλή του πυραύλου που δεν εκτοξεύτηκε και το αχρησιμοποίητο προωθητικό του», ανέφερε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η Χαμάς έλεγξε τις αναφορές, κατάλαβε ότι επρόκειτο για πύραυλο της Ισλαμικής Τζιχάντ που είχε εκπυρσοκροτήσει λανθασμένα και αποφάσισε να ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης για να αποκρύψει τι πραγματικά συνέβη - σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση των IDF.

Από την πλευρά της, η Χαμάς ισχυρίζεται ότι η έκρηξη οφείλεται σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, με την Ισλαμική Τζιχάντ να απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Ισραήλ, κατηγορώντας το ότι «προσπαθεί σκληρά να αποφύγει την ευθύνη για τη βάναυση σφαγή που διέπραξε».

Οι καταγγελίες προκάλεσαν την Τετάρτη οργισμένες διαδηλώσεις σε Λίβανο, Ιορδανία, Λιβύη, Υεμένη, Τυνησία, Τουρκία, Μαρόκο, Ιράν, καθώς και στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Ο Οσάμα Χαμντάν, εκπρόσωπος της Χαμάς στο Λίβανο, δήλωσε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι οι ΗΠΑ και όλες οι δυτικές χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ «έχουν την πλήρη ευθύνη για τον πόλεμο εναντίον αμάχων στη Γάζα».

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, από το χτύπημα στο νοσοκομείο της Γάζας το πρωί της Τρίτης:

471 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 314 τραυματίστηκαν - εκ των οποίων οι 28 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο αραβικός κόσμος «δείχνει» Ισραήλ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν - που με τις Συμφωνίες του Αβραάμ το 2020 εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ - καταδίκασαν την Τετάρτη την «ισραηλινή» επίθεση.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Μπαχρέιν «εξέφρασε την καταδίκη του Βασιλείου για τον ισραηλινό βομβαρδισμό», ενώ και το Μαρόκο κατηγόρησε το Τελ Αβίβ για την επίθεση, όπως και η Αίγυπτος.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο «τον ισραηλινό βομβαρδισμό» του νοσοκομείου Ahli Arab, που οδήγησε «στον θάνατο εκατοντάδων αθώων θυμάτων». Χαρακτήρισε τον «εσκεμμένο βομβαρδισμό» ως μια «σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Η Σαουδική Αραβία, η οποία έχει τερματίσει τις συνομιλίες για πιθανούς δεσμούς με το Ισραήλ από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, χαρακτήρισε την έκρηξη «ειδεχθή έγκλημα που διέπραξαν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής».

Η Ιορδανία ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ «φέρει την ευθύνη για αυτό το σοβαρό περιστατικό», ενώ το Κατάρ, το οποίο έχει στενούς δεσμούς με τη Χαμάς, καταδίκασε τη «βίαιη σφαγή».

Ο Οργανισμός της Ισλαμικής Διάσκεψης, κατηγορώντας επίσης το Ισραήλ, το χαρακτήρισε «έγκλημα πολέμου, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και οργανωμένη κρατική τρομοκρατία».

Άνευ όρων στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Όταν οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα ερευνήσουν τα αίτια της έκρηξης στη Γάζα το βράδυ της Τρίτης, πολλοί πίστεψαν ότι θα υπάρξει εκτεταμένη έρευνα. Φαίνεται όμως ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ήδη αποφασίσει ποιος κρύβεται πίσω από τη φονική επίθεση, κάτι που σημείωσε λίγη ώρα αφού προσγειώθηκε στο Ισραήλ.

«Φαίνεται ότι το έκανε η άλλη ομάδα», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχετικά με τη φονική έκρηξη σε νοσοκομείο της Γάζας την Τρίτη, σε δηλώσεις του ενώπιον του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέδωσε την βαθιά του οδύνη, αλλά και την οργή του για την έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι «η Χαμάς δεν εκπροσωπεί όλο τον παλαιστινιακό λαό, αλλά έχει να του φέρει μόνο δεινά».

Ο Μπάιντεν επαναβεβαίωσε την υποστήριξή του προς το Ισραήλ, σημειώνοντας «είμαι περήφανος που βρίσκομαι εδώ».

Στις δικές του δηλώσεις ο Νετανιάχου σημείωσε πως «όπως ο πολιτισμένος κόσμος ενώθηκε για να νικήσει τους Ναζί και να νικήσει το ISIS, πρέπει να ενωθεί για να νικήσει τη Χαμάς».

Οι δυνάμεις του πολιτισμού θα επικρατήσουν για χάρη μας, για χάρη σας... και για χάρη της ειρήνης και της ασφάλειας.

Στο πάτωμα και χωρίς αναισθητικά τα χειρουργεία στη Χαμάς: «Χάνουμε ζωές»

Την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα δηλώνει σοκαρισμένη από τον βομβαρδισμό νοσοκομείου με 500 νεκρούς στη Ζάζα, στον πολιορκημένο θύλακα χάνονται ανθρώπινες ζωές ελλείψει ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού.

«Κάθε δευτερόλεπτο που περιμένουμε ιατρική βοήθεια, χάνουμε ζωές», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, τονίζοντας ότι οι ιατρικές προμήθειες είναι μπλοκαρισμένες εδώ και τέσσερις ημέρες στα σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας.

The situation in #Gaza is spiralling out of control.

Every second we wait to get medical aid in, we lose lives.

For 4 days @WHO supplies have been stuck at the border.

We need immediate access to start delivering life-saving supplies.

We need violence on all sides to stop.

— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) October 18, 2023

Όπως μεταφέρει το AlJazeera, οι γιατροί αναγκάζονται πλέον να υποβάλλουν ασθενείς σε χειρουργικές επεμβάσεις στο πάτωμα και χωρίς αναισθησία.

Ασθενοφόρα και ιδιωτικά αυτοκίνητα μετέφεραν περίπου 350 τραυματίες από το νοσοκομείο al-Ahli στο κεντρικό νοσοκομείο της πόλης της Γάζας, το νοσοκομείο al-Shifa, το οποίο ήταν ήδη υπερφορτωμένο με τραυματίες από άλλες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, δήλωσε ο διευθυντής του Mohammed Abu Selmia.

Τα θύματα έφτασαν με φρικτά τραύματα, ανέφερε ο εκπρόσωπος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας στη Γάζα Άσραφ αλ Κίντρα. Ορισμένοι ήταν αποκεφαλισμένοι και διαμελισμένοι.

«Χρειαζόμαστε εξοπλισμό, χρειαζόμαστε φάρμακα, χρειαζόμαστε κρεβάτια, χρειαζόμαστε αναισθητικά, χρειαζόμαστε τα πάντα», δήλωσε ο Abu Selmia στο Associated Press.

Σοκάρουν οι εικόνες από το βομβαρδισμένο νοσοκομείο

Προσοχή σκληρές εικόνες

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ali Jadallah - علي جادالله (@alijadallah66)

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ali Jadallah - علي جادالله (@alijadallah66)

Οι IDF αρνούνται την ευθύνη για το χτύπημα στο νοσοκομείο

Με ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός αρνείται κατηγορηματικά πως βομβάρδισε το νοσοκομείο στην κεντρική Γάζα και δημοσιεύει μια σειρά στοιχείων προκειμένου να τεκμηριώσει την «ενοχή» της Χαμάς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η Χαμάς έλεγξε τις αναφορές, κατάλαβε ότι επρόκειτο για πύραυλο της Ισλαμικής Τζιχάντ που είχε εκπυρσοκροτήσει λανθασμένα και αποφάσισε να ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης για να αποκρύψει τι πραγματικά συνέβη - σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Κατάλαβαν, με απόλυτη βεβαιότητα, ότι ήταν ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε λανθασμένα από την Ισλαμική Τζιχάντ που προκάλεσε ζημιές στο νοσοκομείο.

Η ανάλυση των αεροφωτογραφιών μας επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε άμεσο χτύπημα του ίδιου του νοσοκομείου. Η μόνη τοποθεσία που υπέστη ζημιές, είναι έξω από το νοσοκομείο, στο πάρκινγκ, όπου βλέπουμε σημάδια καύσης,
δεν υπάρχουν κρατήρες και δεν υπάρχουν δομικές ζημιές σε κοντινά κτίρια.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Islamic Jihad struck a Hospital in Gaza—the IDF did not.

Listen to the terrorists as they realize this themselves: pic.twitter.com/u7WyU8Rxwz

Israel Defense Forces (@IDF) October 18, 2023

«Είχε γίνει "προειδοποιητική" επίθεση στο Νοσοκομείο»

Σύμφωνα με τη μαρτυρία ιερέα της Αγγλικανικής Εκκλησίας, το νοσοκομείο είχε δεχτεί επίθεση μερικές ημέρες πριν τον βομβαρδισμό που σκόρπισε τον θάνατο σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Όπως σημειώνει, το είχαν εκλάβει ως «προειδοποίηση» πως το νοσοκομείο δεν ήταν ασφαλές, ενώ ο πύραυλος αναγνωρίστηκε ως ισραηλινός.

Στο Ισραήλ ο Τζο Μπάιντεν

Σημειώνεται πως σήμερα Τετάρτη έφτασε στο Ισραήλ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο εν μέσω ισχυρού αποσπάσματος ασφαλείας, ο Μπάιντεν αγκάλιασε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ στην πίστα του αεροδρομίου.

«Καλωσορίσατε κύριε πρόεδρε, ο Θεός να σας έχει καλά που προστατεύετε το έθνος του Ισραήλ», είπε ο Χέρτζογκ στον Μπάιντεν, σύμφωνα με το γραφείο του ισραηλινού προέδρου.

Στο μεταξύ, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, προκειμένου να του υποβάλει τα συλλυπητήριά του έπειτα από μια φονική έκρηξη σε νοσοκομείο στη Γάζα και να εκφράσει την υποστήριξή του στις «νόμιμες προσδοκίες» των Παλαιστινίων.

Ο Μπλίνκεν, που βρισκόταν στο Αμάν στο πλαίσιο περιοδείας στην περιοχή, επικοινώνησε τηλεφωνικά αργά χθες, Τρίτη, με τον Αμπάς «προκειμένου να εκφράσει τα βαθιά συλλυπητήριά του για τους αμάχους που έχασαν τη ζωή τους στην έκρηξη» στο νοσοκομείο 'Αχλι Άραμπ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Νέα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το απόγευμα

Στις 5:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έπειτα από τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

Στη συνεδρίαση αυτή αναμένεται να συζητηθεί το σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τη Βραζιλία στο πλαίσιο της προσπάθειας να υιοθετηθεί κοινή θέση για τον πόλεμο Ισραήλ- Χαμάς.

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλεία ζήτησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία.

#ΙΣΡΑΗΛ #ΠΟΛΕΜΟΣ #ΓΑΖΑ #ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ #ΑΜΑΧΟΙ #βομβαρδισμός
Keywords
νοσοκομειο, οργη, λωρίδα της γάζας, associated press, ηπα, βομβα mall, οφείλεται, διαδηλωσεις, λιβυη, τυνησια, αιγυπτος, isis, wait, access, october, aljazeera, press, instagram, στρατος, twitter, israel, νέα, οηε, ρωσία, εθνος, οφειλετες δημοσιου, εκλογες ηπα, instagram, october, χωρες, ρωσία, αβρααμ, αυτοκινητα, βραζιλια, εικονες, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ηπα, ιατρικη, ιορδανια, ιραν, ισραηλ, οηε, πλαισιο, υεμενη, ωρα, αεροπλανο, αραβικα, βοηθεια, βραδυ, γαζα, γινει, γιατροι, δειτε, δηλωσεις, δυτικη οχθη, δυτικη, ειπε, εκρηξη, εκστρατεια, ενημερωση, ερευνα, ευθυνη, ζωη, θεος, ισαακ, καταρ, κυριε, κρεβατια, κτιρια, λωρίδα της γάζας, μαροκο, ναζι, οσαμα, οφείλεται, οχθη, πρωι, σαουδικη αραβια, σειρα, σισι, συλλυπητήρια, σημαδια, σχεδιο, το εθνος, τουρκια, υπουργειο υγειας, τριτη, υπουργειο εξωτερικων, φαρμακα, φαταχ, φορα, οδυνη, access, aljazeera, ασφαλεια, associated press, υπουργειο, isis, israel, life, wait, πληροφοριες, press, υγειας
Τυχαία Θέματα
Μπάιντεν, Ισραήλ, Γάζα,bainten, israil, gaza