Ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά στο διακύβευμα της πρώτης κατοικίας

Τη χρυσή τομή στο δισεπίλυτο κοινωνικό, αλλά και οικονομικό, πρόβλημα των κόκκινων δανείων αναζητά ο Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας να βρει μια λύση που θα προστατεύσει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρηματίες, αλλά και την οικονομία από το να δημιουργηθούν συνθήκες ασφυξίας στο τραπεζικό σύστημα και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Η Κουμουνδούρου, λοιπόν,

προετοιμάζεται για την κατάθεση μιας νομοθετικής πρότασης, η οποία ταυτόχρονα θα προσπαθεί να ικανοποιεί τα κριτήρια ανθρώπινης ευαισθησίας που απαιτούν οι συνθήκες μια φτωχοποιημένης εδώ και χρόνια κοινωνίας, αλλά και να λαμβάνει υπόψη όλους τους τεχνοκρατικούς περιορισμούς που επιτάσσει το αποδυναμωμένο τραπεζικό σύστημα.

Ο συμβολισμός του συμβιβασμού μεταξύ ευαισθησίας και τεχνοκρατισμού

Αυτή η δύσκολη ισορροπία αναμένεται να απεικονιστεί και επικοινωνιακά στις επιλογές προσώπων που θα είναι παρόντα στην παρουσίαση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από τον Αλέξη Τσίπρα την ερχομένη Τετάρτη, η οποία θα έχει τη μορφή συζήτησης στρογγυλής τραπέζης. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Dnews», στην εκδήλωση θα βρεθούν η αρμόδια τομεάρχης Οικονομικών, Έφη Αχτσιόγλου, η οποία έχει την πολιτική ευθύνη για την κατάρτιση της πρότασης, καθώς και άλλες δύο «κατηγορίες» προσώπων.

Από την μια πλευρά, στη συζήτηση θα συμμετέχουν η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, η οποία αναγνωρίζεται ως εμβληματική προσωπικότητα στο ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας εξαιτίας του ομώνυμου νόμου του 2010, καθώς και εκπρόσωποι φορέων που συνδέονται με την προστασία των δανειοληπτών. Από την άλλη μεριά, στο τραπέζι θα βρεθούν ο συντονιστής του οικονομικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, νυν σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και του διοικητική της Τράπεζα της Ελλάδας, Γιώργος Χουλιαράκης, οι οποίοι αναγνωρίζονται ως εγγυητές της συνέχισης μιας ομαλής δημοσιονομικής πορείας, καθώς και της διαδικασίας ανάκαμψης του χρηματοδοτικού ρόλου των τραπεζών.

Το πρόσωπο κλειδί στη κατάρτιση της πρότασης

Το πρόσωπο που φέρεται να επέλεξε η κυρία Αχτσιόγλου για να συγκροτήσουν από κοινού την πρόταση του κόμματος είναι ο Δημήτρης Λυρίτσης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ο οποίος φέρεται να έχει μεγάλη εμπειρία στο θέμα των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύριος Λυρίτσης αποτελεί μέλος του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012, ενώ κατά τα φοιτητικά του χρόνια έχει αποτελέσει κορυφαίο στέλεχος της ΠΑΣΠ Νομικής Αθήνας.

Ζήτημα που αφορά άμεσα της ζωές των πολιτών

Σε κάθε περίπτωση, τα κόκκινα δάνεια αποτελούν ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα εφαρμοσμένης πολιτικής για την ελληνική κοινωνία και οικονομία τα επόμενα χρόνια, επομένως και για την τρέχουσα προεκλογική περίοδο. Δεδομένου, ότι την προηγούμενη δεκαετία έχουν υπάρξει σχετικές ρυθμίσεις με άμεσο αντίκτυπο στις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών (νόμος Κατσέλη και νόμος Σταθάκη), αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιδείξει ανάλογα αντανακλαστικά με το ζήτημα των χρεών προς το δημόσιο (τον νόμο των 120 δόσεων του 2015), η πρόταση που καταθέτει ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται μέρος του βαριού πυροβολικού της Κουμουνδούρου στην επικείμενη εκλογική μάχη.

Υποχρεωτικότητα συμμετοχής για τους δανειστές

Σε ότι αφορά το περιεχόμενο της πρότασης που θα καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας, οι βασικοί άξονες είναι τρεις.

α) Νομοθετική προστασία, μέσω της ρύθμισης των οφειλών, της πρώτης κατοικίας, αλλά και της αγροτικής γης, καθώς και της επαγγελματικής στέγης (εξ ου και στην εκδήλωση θα συμμετέχει και ο τομεάρχης ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης),.

β) Υποχρεωτικός χαρακτήρας συμμετοχής για τους δανειστές (τράπεζες, funds κτλ) στην εξωδικαστική πλατφόρμα ρύθμισης.

γ) Δυνατότητα δικαστικής προστασίας για πολίτες με ειδικά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα καρκινοπαθείς, οι οποίοι αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους.

Κατάργηση του αφορολόγητου

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, θα παρουσιαστεί και πρόγραμμα ρύθμισης για χρέη προς το δημόσιο που θα φτάνει τις 120 δόσεις και θα περιλαμβάνει και διαγραφή μέρους της οφειλής. Επίσης, φαίνεται ότι θα προβλέπεται και αλλαγή στο ζήτημα του αφορολόγητου των μεταβιβάσεων υπέρ των funds, το οποίο στερεί έσοδα δισεκατομμυρίων από το δημόσιο.

Τέλος, σε σχέση με τις ρυθμίσεις που έφερε για τα κόκκινα δάνεια η κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει την σφοδρή κριτική της για το γεγονός ότι οι τράπεζες και τα funds εξακολουθούν να μην δεσμεύονται σε τίποτα και αντιθέτως μπορούν ελεύθερα να μην ρυθμίζουν τα χρέη των πολιτών, όπως πράττουν μέχρι σήμερα.

#ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ #ΚΑΤΟΙΚΙΑ #ΣΥΡΙΖΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αλέξης Τσίπρας,alexis tsipras