«Ντου» εφοριακών σε συμβολαιογράφους για απλήρωτους φόρους

Από ελεγκτικό κόσκινο θα περάσουν 2.500 υποθέσεις μεταβιβάσεων ακινήτων, γονικών παροχών, δωρεών και κληρονομιών

Χιλιάδες φάκελοι με παλιές και φρέσκες υποθέσεις μεταβιβάσεων ακινήτων, δωρεών, κληρονομιών ανοίγουν και κάνουν φύλλο και φτερό οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, δρομολογώντας παράλληλα πάνω από 100 ελέγχους σε συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες.

Από ελεγκτικό κόσκινο θα περάσουν και οι ανοιχτές υποθέσεις του 2017 που αφορούν μεταβιβάσεις ακινήτων τα οποία βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού με τους

φορολογούμενους να μην έχουν δεχθεί την προεκτίμιση της εφορίας, οι οποίες παραγράφονται στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Στους συμβολαιογράφους και υποθηκοφύλακες οι έλεγχοι επικεντρώνονται στο πιστοποιητικό του ΕΝΦΙΑ.

Συγκεκριμένα οι εφοριακοί θα ερευνήσουν εάν για τα ακίνητα που άλλαξαν χέρια είχε πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ των τελευταίων 5 ετών.

Ποιες υποθέσεις έχει βάλει στο μάτι ο φοροελεγκτικός μηχανισμός:

Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων με προσωρινή αξία ακινήτου.

Οι υποθέσεις αυτές αφορούν ακίνητα σε περιοχές εκτός αντικειμενικών αξιών, δεν έχει γίνει δεκτή από τον φορολογούμενο η προεκτίμηση προσωρινή αξία της ΔΟΥ και η διαφορά δηλωθείσας αξίας και προεκτίμησης υπερβαίνει το 30% ή η αξία της προεκτίμησης υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ.

Στις περιπτώσεις αυτές ελέγχονται οι προϋποθέσεις απαλλαγής από τον φόρο μεταβίβασης, το εμβαδόν των ακινήτων καθώς και για αναγραφόμενη στο συμβόλαιο τιμή του ακινήτου.

Υποθέσεις γονικών παροχών πρώτης κατοικίας. Στις υποθέσεις αυτές ελέγχεται εάν το τέκνο δικαιούται απαλλαγή από το φόρο γονικής παροχής, λόγω πρώτης κατοικίας.

Υποθέσεις φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων για τις οποίες χορηγήθηκε απαλλαγή πρώτης κατοικίας με κριτήριο το ύψος της αξίας του ακινήτου.

Υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών - δωρεών - γονικών παροχών, στις οπποίες περιλαμβάνονται κινητές αξίοες, μετοχές, μερίδια, μερίδες και γανεικά επιχειρήσεις(μη εισηγμένες στο χρηματιστήριο).

Υποθέσεις ειδικού φόρου επί των ακινήτων, ως προς τα δικαιολογητικά απαλλαγής.

Κληρονομιές. Στις κληρονομιές, ο έλεγχος εστιάζει στις υποθέσεις στις οποίες υπήρξε απαλλαγή από ον φόρο κληρονομιάς επειδή η τιμή του ακινήτου ήταν κάτω από το αφορολόγητο όριο.

Η απαλλαγή παρέχεται για αξία κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικό ή άγαμο και μέχρι 250.000 ευρώ για έγγαμο, η οποία προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο τέκνο και για καθένα από τα επόμενα.

Χορηγείται επίσης απαλλαγή για οικόπεδο αξίας μέχρι 50.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 100.000 ευρώ για κάθε έγγαμο, προσαυξανόμενη κατά 10.000 ευρώ για κάθε από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.

#ΕΦΟΡΙΑ #ΕΛΕΓΧΟΙ #ΑΑΔΕ #ΑΚΙΝΗΤΑ #ΔΩΡΕΕΣ #ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ #ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ #ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ντου,ntou