Νόβα Κακχόβκα: Οι «δραματικές» συνέπειες της ανατίναξης του φράγματος, ποιοι κινδυνεύουν

Μπορεί ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) να έκρινε σήμερα ότι «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος» για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια μετά την ανατίναξη του υδροηλεκτρικού φράγματος της Νόβα Κακχόβκα, αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι κίνδυνου που «καραδοκούν».

Το φράγμα, μέρος του υδροηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ενέργειας της Κακχόβκα, έχει ύψος 30 μέτρα (98 πόδια) και μήκος 3,2 χιλιόμετρα (2 μίλια).

Ποιο είναι το φράγμα, τι συνέβη - και τι δεν γνωρίζουμε;

Η κατασκευή του ξεκίνησε επί του σοβιετικού ηγέτη, Ιωσήφ Στάλιν, και ολοκληρώθηκε επί Νικίτα Χρουστσόφ.

Το φράγμα που κατασκευάστηκε το 1956 για να τροφοδοτεί με μεγάλο όγκο νερού το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο που βρίσκεται στην ίδια περιοχή αποτελεί μετά τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, το οποίο βρίσκεται επίσης υπό ρωσικό έλεγχο, την μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής ενέργειας για την Ουκρανία και έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς τροφοδοσίας με ρεύμα του πυρηνικού σταθμού.

Η Ουκρανία δήλωσε ότι η Ρωσία το κατέστρεψε, ενώ η Ρωσία δήλωσε ότι η Ουκρανία το σαμποτάρισε για να διακόψει την παροχή νερού στην Κριμαία.

Το φράγμα γεφυρώνει τον ποταμό Δνείπερο, ο οποίος αποτελεί τη γραμμή του μετώπου μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων στη νότια Ουκρανία.

Οι επιπτώσεις

Με τη στάθμη των υδάτων να ανεβαίνει υψηλότερα, είναι πιθανό να επηρεαστούν πολλές χιλιάδες άνθρωποι. Οι εκκενώσεις αμάχων άρχισαν και στις δύο πλευρές της γραμμής του μετώπου.

Περίπου 22.000 άνθρωποι που ζουν σε 14 οικισμούς στη νότια περιοχή Χερσώνα της Ουκρανίας κινδυνεύουν από πλημμύρες, ενώ ο Ουκρανός πρωθυπουργό ,Ντενίς Σμιγκάλ, δήλωσε ότι έως και 80 οικισμοί κινδυνεύουν από πλημμύρες.

Κριμαία

Η καταστροφή του φράγματος ενέχει τον κίνδυνο να μειωθεί η στάθμη του νερού της Κριμαίας, η οποία τροφοδοτεί την περιοχή με νερό στο 85% των αναγκών.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του νερού χρησιμοποιείται για τη γεωργία, ένα μέρος για τις βιομηχανίες της χερσονήσου της Μαύρης Θάλασσας και περίπου το ένα πέμπτο για πόσιμο νερό και άλλες ανάγκες.

Επιπλέον, ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, λαμβάνει νερό ψύξης για τους τέσσερεις αντιδραστήρες του. Βρίσκεται στη νότια πλευρά, η οποία βρίσκεται πλέον υπό ρωσικό έλεγχο.

«Η τρέχουσα εκτίμησή μας είναι ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ασφάλεια του εργοστασίου», δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι.

Ενώ είπε ότι είναι σημαντικό να παραμείνει άθικτη η λίμνη ψύξης, καθώς παρέχει αρκετό νερό για την ψύξη των αντιδραστήρων που έχουν κλείσει.

Μπαλάκι ευθυνών - Για «έγκλημα πολέμου» κάνει λόγο η Ουκρανία

Ειδικότερα, ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας δήλωσε στο Reuters ότι έχουν αρχίσει επείγουσες έρευνες σχετικά με την έκρηξη του υδροηλεκτρικού φράγματος στο νότιο τμήμα της χώρας και πρόσθεσε ότι το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως «έγκλημα πολέμου» και ως περιβαλλοντολογική καταστροφή.

Μπορεί ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να δήλωσε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την πυρηνική ασφάλεια, παρ όλα αυτά η έκρηξη μπορεί να προκαλέσει καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας, μόλυνση του αέρα και των υδάτινων πόρων, καθώς και κάθε άλλη ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή σύμφωνα με το άρθρο 441 του ποινικού του κώδικα.

«Οι τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν την Ουκρανία με νερό, πυραύλους ή οτιδήποτε άλλο»

Σε ανάρτησή του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχολίασε την έκρηξη στο φράγμα, λέγοντας ότι:

«Ρώσοι τρομοκράτες. Η καταστροφή του φράγματος του υδροηλεκτρικού σταθμού της Καχόβκα επιβεβαιώνει σε όλο τον κόσμο ότι πρέπει να εκδιωχθούν από κάθε γωνιά της ουκρανικής γης. Ούτε ένα μέτρο δεν πρέπει να τους μείνει, γιατί χρησιμοποιούν κάθε μέτρο για τον τρόμο. Μόνο η νίκη της Ουκρανίας θα επιστρέψει την ασφάλεια. Και αυτή η νίκη θα έρθει. Οι τρομοκράτες δεν θα μπορέσουν να σταματήσουν την Ουκρανία με νερό, πυραύλους ή οτιδήποτε άλλο.

Ενώ σύμφωνα με τον Πεσκόφ, «πρόκειται για σαμποτάζ το οποίο μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρές συνέπειες για δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της περιοχής, περιβαλλοντικές συνέπειες και συνέπειες άλλης φύσης που δεν έχουν ακόμη καθοριστεί».

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του aljazeera, αναλυτές έβλεπαν εδώ και καιρό το φράγμα ως πιθανό στόχο και για τις δύο πλευρές στον πόλεμο.

{https://www.youtube.com/watch?v=9XChw-Ja2_s}

#ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΦΡΑΓΜΑ #ΧΕΡΣΩΝΑ #ΝΟΒΑ_ΚΑΚΧΟΒΚΑ #ΡΩΣΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Νόβα Κακχόβκα,nova kakchovka