Νοσούσε συνεχόμενα με κορονοϊό για 505 μέρες, κόλλησε 10 διαφορετικές μεταλλάξεις: Aυτός είναι ο επίμονος Covid

Ερευνητική ομάδα μελέτησε περιπτώσεις επίμονου Covid - Πώς διαφέρει από τον long Covid

Ένας Βρετανός ασθενής με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα είχε COVID-19 για σχεδόν ενάμιση χρόνο, ανέφεραν επιστήμονες - υπογραμμίζοντας τη σημασία της προστασίας των ευάλωτων ατόμων από τον κορονοϊό.

Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν επρόκειτο για τη μακροβιότερη μόλυνση COVID-19, επειδή δεν εξετάζονται όλοι, ειδικά σε τακτική βάση, σημειώνει το Time.

Αλλά με 505 ημέρες, «φαίνεται σίγουρα να είναι η μακροβιότερη αναφερόμενη λοίμωξη», δήλωσε ο δρ. Luke Blagdon Snell, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων.

Η μελέτη της ομάδας του Snell διερεύνησε ποιες μεταλλάξεις συναντώνται - και κατά πόσον οι παραλλαγές αυτές εξελίσσονται - σε άτομα με σούπερ μακροχρόνιες λοιμώξεις.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένες έρευνας, μελετήθηκαν οι περιπτώσεις εννέα ασθενών που βρέθηκαν θετικοί στον ιό για τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες. Όλοι είχαν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα από μεταμοσχεύσεις οργάνων, HIV, καρκίνο ή θεραπεία για άλλες ασθένειες.

Οι επαναλαμβανόμενες εξετάσεις έδειξαν ότι οι λοιμώξεις τους παρέμεναν κατά μέσο όρο 73 ημέρες. Δύο είχαν τον ιό για περισσότερο από ένα χρόνο. Προηγουμένως, δήλωσαν οι ερευνητές, το μακροβιότερο γνωστό κρούσμα που επιβεβαιώθηκε με δοκιμή PCR διήρκεσε 335 ημέρες.

Πώς διαφέρει ο επίμονος Covid από τον long Covid

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει πως ο επίμονος COVID-19 είναι σπάνιος και διαφέρει από τον long COVID.

«Στον long COVID, γενικά, θεωρείται ότι ο ιός έχει απομακρυνθεί από το σώμα σας, αλλά τα συμπτώματα επιμένουν», δήλωσε ο Snell. «Με την επίμονη λοίμωξη, έχουμε συνεχή, ενεργό πολλαπλασιασμό του ιού».

Κάθε φορά που οι ερευνητές εξέταζαν τους ασθενείς, ανέλυαν τον γενετικό κώδικα του ιού για να βεβαιωθούν ότι επρόκειτο για το ίδιο στέλεχος και ότι οι άνθρωποι δεν έπαθαν COVID-19 περισσότερες από μία φορές. Παρόλα αυτά, η γενετική αλληλουχία έδειξε ότι ο ιός άλλαζε με την πάροδο του χρόνου - μεταλλασσόταν στην προσπάθειά του να προσαρμοστεί.

Οι μεταλλάξεις ήταν παρόμοιες με αυτές που εμφανίστηκαν αργότερα σε ευρέως διαδεδομένες παραλλαγές, δήλωσε ο Snell, αν και κανένας από τους ασθενείς δεν γέννησε νέες μεταλλάξεις που έγιναν ανησυχητικές παραλλαγές. Δεν υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι εξάπλωσαν τον ιό σε άλλους.

Αξίζει να σημειωθεί πως το άτομο με τη μακροβιότερη γνωστή λοίμωξη βρέθηκε θετικό στις αρχές του 2020, υποβλήθηκε σε θεραπεία με το αντιιικό φάρμακο Remdesivir και πέθανε κάποια στιγμή το 2021. Οι ερευνητές αρνήθηκαν να κατονομάσουν την αιτία θανάτου και δήλωσαν ότι το άτομο είχε πολλές άλλες ασθένειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νοσούσε, 505, Aυτός, Covid,nosouse, 505, Aytos, Covid