Νωρίτερα στα σύνταξη δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί - Οι δικαιούχοι και η αίτηση

Έως την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου ου 2023 θα πρέπει οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να βγουν στη σύνταξη να υποβάλλουν την παραίτησή τους.

Δυνατότητα για συνταξιοδότηση έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν θεμελιώσει δικαιώματα ώς την 31/8/2023 και επιθυμούν να αποχωρήσουν από την ενεργό υπηρεσία.

Κατά την στιγμή της υποβολής της αίτησης, να πληρούνται οι συνδυαστικές προϋποθέσεις - χρόνος ασφάλισης και όριο ηλικίας - για να μην απορριφθεί η αίτηση.

Οι ασφαλισμένοι οι οποίοι μέχρι τις 18/8/2015 είχαν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά

δικαιώματα, δηλαδή είχαν συμπληρώσει τόσο τις χρονικές όσο και τις ηλικιακές προϋποθέσεις που κατά περίπτωση απαιτούνται, δεν συνταξιοδοτούνται νέα αυξημένα όρια ηλικίας αλλά μετά παλαιά, δηλαδή αυτά που ίσχυαν μέχρι τις 18/8/2015.

Συνεπώς, οι εκπαιδευτικοί, στη περίπτωση αυτή, εξαιρούνται ως προς τις μεταβολές των ορίων ηλικίας και μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να υποβάλουν αίτηση για σύνταξη, αποφεύγοντας τα 62 και τα 67.

Όσοι αποχωρήσουν θα λαμβάνουν μετά την 1/9/2023 την προσωρινή σύνταξη που θα ανέρχεται στο 50% των συντάξιμων αποδοχών του 2011 ενώ θα περιμένουν από 4-12 μήνες γαι την έκδοση της οριστικής απόφασης με το μοντέλο της ψηφιακής σύνταξης. Όσοι υποβάλουν αίτηση παραίτησης μπορούν να αλλάξουν γνώμη και να προβούν σε ανάκληση αυτής εντός 1 μήνα.

#ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ #ΔΑΣΚΑΛΟΙ #ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ #ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα