Νομοσχέδιο «σκούπα» στην Βουλή με διατάξεις για Δήμους, Περιφέρειες και υπαλλήλους ΟΤΑ

Νομοσχέδιο «σκούπα» με πλήθος διατάξεων κατέθεσε στην Βουλή το υπουργείο Εσωτερικών. Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται διατάξεις με νέες ρυθμίσεις για την απόκτηση της Ελληνικής Ιθαγένειας και προβλέπεται η εξέταση των υποψηφίων με πανελλαδικές εξετάσεις από τράπεζα θεμάτων και μαγνητοσκόπηση προσωπικής συνέντευξης.

Παράλληλα προβλέπονται μια σειρά από αλλαγές στην λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας

Ειδικότερα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για τα θέματα ιθαγένειας που προβλέπουν ως τρόπου κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας.

Μεταξύ άλλων, εισάγονται οι ακόλουθες νέες ρυθμίσεις:

Η διακρίβωση της οικονομικής και κοινωνικής ένταξης του αιτούντος διαχωρίζεται από τη διακρίβωση της επαρκούς γνώσης της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής ιστορίας και γεωγραφίας καθώς και των θεσμών του πολιτεύματος, η γνώση των οποίων πιστοποιείται με την απόκτηση Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση (Π.Ε.Γ.Π.).

Παρέχεται η εξουσιοδότηση για τον καθορισμό, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ιθαγένειας, του ύψους του απαιτούμενού ελάχιστου δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος, που δεν μπορεί να είναι κατώτερο από το ετήσιο σύνολο των μηνιαίων αποδοχών του ανειδίκευτου εργάτη καθώς και των ειδικότερων στοιχείων που αποτελούν τεκμήρια οικονομικής ένταξης για την εξεταζόμενη, ανά περίπτωση, χρονική περίοδο.

Με την ίδια απόφαση, εξειδικεύονται τα κριτήρια που στοιχειοθετούν την κοινωνική ένταξη του αιτούντος.

Το Π.Ε.Γ.Π. συνοδεύει την αίτηση πολιτογράφησης του ενδιαφερομένου προς την αρμόδια Υπηρεσία, μαζί με τα λοιπά προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Με την αίτηση πολιτογράφησης, ο ενδιαφερόμενος παρέχει εξουσιοδότηση στην αρμόδια υπηρεσία να συλλέξει, να επεξεργασθεί καθώς και να διαβιβάσει τα προσωπικά του δεδομένα εντός του αρμόδιου φορέα αποκλειστικά για τους σκοπούς εξέτασης της αίτησής του.

Για τη χορήγηση του Π.Ε.Γ.Π. καθιερώνεται γραπτή δοκιμασία, προκειμένου να πιστοποιηθεί η επαρκής γνώση του αιτούντος στους συγκεκριμένους τομείς, η δε εξέταση διενεργείται βάσει τράπεζας θεμάτων, η οποία είναι ανοικτή για κάθε ενδιαφερόμενο μέσω του ιστότοπου του Υπουργείου Εσωτερικών. Ως προς την εξέταση της νεοελληνικής γλώσσας η τράπεζα θεμάτων μπορεί να διαμορφωθεί σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας.

Για τη συμμετοχή στην εν λόγω γραπτή δοκιμασία, απαιτείται η καταβολή εξέταστρου ύψους διακοσίων πενήντα (250) ευρώ, το οποίο μπορεί να αναπροσαρμόζεται με κ.υ.α.

Καθορίζονται οι περιπτώσεις αλλοδαπών που απαλλάσσονται από την προαναφερόμενη διαδικασία, ενώ προβλέπεται η διενέργεια προφορικής δοκιμασίας ενώπιον Ειδικής Τριμελούς Επιτροπής Εξετάσεων για συγκεκριμένες κατηγορίες εξεταζομένων (άτομα με αναπηρία ή μαθησιακές δυσκολίες κ.λπ.).

Στο πλαίσιο διερεύνησης της συμμετοχής του αιτούντος στην πολιτική ζωή της χώρας καθώς και της διαπίστωσης της επαρκούς ένταξής του στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας και της δυνατότητας συμμετοχής του ως πολίτη σε αυτήν, διενεργείται προφορική συνέντευξη από τρεις (3) υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας, τα ειδικότερα δε ζητήματα της συνέντευξης καθορίζονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ιθαγένειας.

Η διοργάνωση και διενέργεια των εξετάσεων για την απόκτηση του Π.Ε.Γ.Π. πραγματοποιείται με την επικουρία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ως προς τα θέματα εξεύρεσης κατάλληλων κτιρίων, επιτηρητών και εξεταστών, διάθεσης και χρήσης του απαραίτητου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Παρέχεται η εξουσιοδότηση για τη ρύθμιση, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ιθαγένειας, όλων των θεμάτων που άπτονται της νέας διαδικασίας πολιτογράφησης (διαμόρφωση και τήρηση της τράπεζας θεμάτων, συμμετοχή ενδιαφερομένων στις εξετάσεις και τρόπος διενέργειας αυτών, πιστοποίηση εξεταστικών κέντρων, οργάνωση προφορικών εξετάσεων, συγκρότηση και λειτουργία ατομικών και συλλογικών οργάνων κ.λπ.).

Ομοίως, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ιθαγένειας συστήνονται: ΐ) οργανωτική επιτροπή, με ενδεκαμελή σύνθεση και αρμοδιότητα την οργάνωση και διεξαγωγή των εξετάσεων για την απόκτηση του Π.Ε.Γ.Π, ϊΐ) επιστημονική επιτροπή, με επταμελή σύνθεση και αρμοδιότητα τη δημιουργία και λειτουργία της τράπεζας θεμάτων, την ανανέωση και επιλογή των θεμάτων, την εποπτεία των εξετάσεων και την επίβλεψη της εξεταστικής διαδικασίας κ.λπ.

Επίσης εισάγονται ρυθμίσεις για την επιλογή Διοικήσεων στον Δημόσιο Τομέα και συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, προβλέπονται τα ακόλουθα:

α. Καθορίζεται νέα διαδικασία επιλογής των Προέδρων, Αντιπροέδρων, Διοικητών, Αναπληρωτών Διοικητών, Υποδιοικητών, Διευθυνόντων ή Εντεταλμένων Συμβούλων των ν.π.δ.δ. και ν.π.ι.δ. των οποίων η επιλογή ανήκει στην Κυβέρνηση, με εξαίρεση τους φορείς που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Κεφαλαίου Β’ του ν.3429/2005 (δημόσιες επιχειρήσεις εισηγμένες στο χρηματιστήριο) και του άρθρου 13α του ν.4310/2014 (ερευνητικοί και τεχνολογικοί φορείς που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας).

β. Προσδιορίζονται τα ελάχιστα προσόντα συμμετοχής των υποψηφίων στην εν λόγω διαδικασία, στην οποία δεν επιτρέπεται να συμμετάσχουν όσοι δεν μπορούν να διορισθούν ως δημόσιοι υπάλληλοι.

γ. Η προεπιλογή των προσώπων για τις προαναφερόμενες θέσεις γίνεται από πενταμελή Επιτροπή Επιλογής Στελεχών του Δημοσίου, τα μέλη της οποίας ορίζονται για τριετή θητεία με απόφαση του Προέδρου του Α.Σ.Ε.Π. Τα μέλη της Επιτροπής δεν λαμβάνουν καμία αμοιβή ή αποζημίωση για τη συμμετοχή τους σε αυτή. Με όμοια απόφαση ρυθμίζονται και τα θέματα διοικητικής και γραμματειακής υποστήριξης της Επιτροπής.
Καθορίζεται αναλυτικά η διαδικασία προεπιλογής υποψηφίων, (πρόσκληση ενδιαφέροντος, υποβολή αιτήσεων, κριτήρια επιλογής, μοριοδότηση κ.λπ.), κατά την οποία προκύπτουν οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι.

δ. Με απόφαση του αρμόδιου ή των συναρμοδίων Υπουργών ή με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, κατά περίπτωση, επιλέγονται και διορίζονται, από τους τρεις επικρατέστερους υποψηφίους, τα πρόσωπα που τοποθετούνται στις ανωτέρω θέσεις.

ε. Ρυθμίζονται θέματα αναφορικά με τη θητεία των προσώπων που διορίζονται στις προαναφερόμενες θέσεις Διοίκησης.

στ. Η προτεινόμενη διαδικασία εφαρμόζεται για τις θέσεις που κενώνονται από τη δημοσίευση του υπό ψήφιση νόμου. (άρθρα 20 - 23)

Ρυθμίζονται θέματα των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης (ο.τ.α.) α' και β' βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών.

Ειδικότερα, προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

Ορίζεται μέχρι δώδεκα (12) μήνες, η διάρκεια των συμβάσεων του προσωπικού που απασχολείται στον σχεδίασμά και την εκτέλεση αναπτυξιακών προγραμμάτων (άρθρο 21 παρ.3 του ν.2190/1994), επιτρέπεται δε, η ανανέωση ή η παράταση αυτών έως το τέλος του προγράμματος. [Κατά τα ισχύοντα, η διάρκεια των εν λόγω συμβάσεων επιτρέπεται να είναι ισόχρονη με τη διάρκεια του εκτελούμενου προγράμματος].

Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την κινητικότητα των υπαλλήλων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και συγκεκριμένα, παρέχεται η δυνατότητα αμοιβαίας μετάταξης υπαλλήλων Δ.Ε.Υ.Α. και απόσπασης υπαλλήλου Δ.Ε.Υ.Α. σε άλλη Δ.Ε.Υ.Α. για σοβαρούς λόγους υγείας καθώς και για συνυπηρέτηση, στην περιοχή που υπηρετεί ο σύζυγος/συμβιών, κατά την ειδικότερα οριζόμενη διαδικασία.
Εξαιρούνται οι εν λόγω αμοιβαίες μετατάξεις και αποσπάσεις από τους περιορισμούς του άρθρου 74 του ν.4674/2020 [παραμονή τουλάχιστον επτά (7) ετών από τον διορισμό ή την πρόσληψη των ενδιαφερομένων υπαλλήλων, σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα των ο.τ.α. α' και β' βαθμού].

Επανακαθορίζονται ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία πρόσληψης έκτακτου προσωπικού των ο.τ.α. α' και β' βαθμού, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων που ισχύουν για το σύνολο των φορέων του Δημοσίου (άρθρο 1 παρ.2 περ. ιε' του ν.3812/2009).

Προβλέπεται ότι, το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου Εσωτερικών μπορεί να διαλειτουργεί με το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «ΕΡΓΑΝΗ» καθώς και με οποιοδήποτε άλλο πληροφοριακό σύστημα του Δημοσίου, προκειμένου να λαμβάνει δεδομένα για την απασχόληση των απογεγραμμένων. (άρθρα 24 - 27)

Τροποποιούνται συγκεκριμένες διατάξεις (άρθρο 86) του Κώδικα Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και υπαλλήλων Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ν.3528/2007) σχετικά με τη διαδικασία επιλογής Προϊσταμένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα:

Επανακαθορίζεται η σύνθεση του οικείου Συμβουλίου Επιλογής Προϊσταμένων (Σ.Ε.Π.), το οποίο συγκροτείται εφεξής με απόφαση του Υπηρεσιακού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, ορίζονται δε ως Γραμματείς αυτών με τους αναπληρωτές τους, υπάλληλοι Υγειονομικής Περιφέρειας, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. (άρθρο 28)

Παρατείνεται εκ νέου, από τη λήξη του (30.9.2020) και μέχρι 31.12.2020, η διάρκεια του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» καθώς και οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου των απασχολούμενων για την παροχή των σχετικών υπηρεσιών. Η χρηματοδότηση του Προγράμματος καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ οι διαδικασίες υλοποίησης αυτού και η διαχείριση των πιστώσεων καθορίζονται με προγραμματική σύμβαση μεταξύ του αρμόδιου Υπουργού και της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε. (Ε.Ε.Ί’.Α.Α. Α.Ε). (άρθρο 29)

Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την αναπτυξιακή προοπτική και την εύρυθμη λειτουργία των ΟΤΑ

Ειδικότερα:

1. Παρέχεται η δυνατότητα στους Ειδικούς Συμβούλους, τους Ειδικούς Συνεργάτες και τους Επιστημονικούς Συνεργάτες των ο.τ.α., να συντάσσουν, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, μελέτες και τεύχη διαγωνισμών για έργα και υπηρεσίες του δήμου, προς υποβοήθηση της οικείας Τεχνικής Υπηρεσίας. (άρθρο 30)

2. Επαναπροσδιορίζονται - συμπληρώνονται οι αρμοδιότητες (αποφασιστικές, ελεγκτικές και γνωμοδοτικές) των Οικονομικών Επιτροπών των Δήμων και των Περιφερειών, οι οποίες καθίστανται αποκλειστικές καθώς και οι αρμοδιότητες των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής (Ε.Π.Ζ.) των δήμων (άρθρα 72, 73 και 176 του ν.3852/2010, αντίστοιχα). (άρθρο 31)

3. α. Παρέχεται η δυνατότητα στο προσωπικό που απασχολείται με συμβάσεις μίσθωσης έργου στους αναπτυξιακούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στην Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε. να συντάσσει και να θεωρεί μελέτες έργων και υπηρεσιών καθώς και τεύχη δημοσίων διαγωνισμού1.
β. Καταργείται ο χρονικός περιορισμός (έως 31.12.2020) σχετικά με τη διάρκεια ισχύος των προβλεπόμενων ρυθμίσεων (άρθρο έκτο παρ.2 της από 22.8.2020 Π.Ν.Π.), για τις αναμορφώσεις των προϋπολογισμοί των ο.τ.α. α' και β' βαθμού στις οριζόμενες περιπτώσεις.
γ. Ορίζεται ότι, για τη δαπάνη που απορρέει από προγραμματική σύμβαση, η απόφαση ανάληψης της υποχρέωσης εκδίδεται από τον δήμαρχο ή τον περιφερειάρχη, αντίστοιχα, μετά από τη σχετική απόφαση της οικείας Οικονομικής Επιτροπής και πάντως πριν από τη σύναψη αυτής.
δ. Θεωρείται ότι έχουν υποβληθεί νομίμως προτάσεις ο.τ.α. α' βαθμού για τη χρηματοδότηση ή επιχορήγηση πράξεων από προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς ή/και ευρωπαϊκούς πόρους, οι οποίες υπεβλήθησαν με αποφάσεις των οικείων δημοτικών συμβουλίων έως τη δημοσίευση των υπό ψήφιση διατάξεων. (άρθρο 32)

4. Τροποποιούνται συγκεκριμένες διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας (κατά βάση του ν.4674/2020) σχετικά με τα νομικά πρόσωπα των ο.τ.α. και συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:
α. Επανακαθορίζονται οι αρμοδιότητες των Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ανώνυμες εταιρείες ειδικού σκοπού των ο.τ.α.), με την προσθήκη σε αυτές και της υλοποίησης δράσεων και έργων που εντάσσονται στους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης της Ατζέντας 2030 του Ο.Η.Ε., καθώς και της εν γένει υποστήριξης των ο.τ.α. στην υλοποίηση αυτοδιοικητικών αρμοδιοτήτων.
β. Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η σύσταση μονομετοχικού Αναπτυξιακού Οργανισμού από τις περιφέρειες και τους δήμους με πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων (100.000) κατοίκων, με την εισφορά του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου.
Επεκτείνεται η παροχή αμοιβής ή/και άλλων παροχών στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου των Αναπτυξιακών Οργανισμών και τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας (σήμερα, προβλέπεται η καταβολή αμοιβής μόνο για τα εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. και τον Γενικό Διευθυντή).
γ. Ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τη μετατροπή των αναπτυξιακών εταιρειών ο.τ.α. που λειτουργούν σε Αναπτυξιακούς Οργανισμούς, μετά δε τη μετατροπή ο Αναπτυξιακός Οργανισμός καθίσταται καθολικός διάδοχος της αναπτυξιακής εταιρείας.
Παρέχεται η εξουσιοδότηση για τον ορισμό, με υπουργική απόφαση, των αποφαινόμενων οργάνων των Αναπτυξιακών Οργανισμών για τις δημόσιες συμβάσεις κατά τον ν.4412/2016.
Ορίζεται ότι, για το τακτικό και έκτακτο προσωπικό των επιχειρήσεων ο.τ.α., που λειτουργούν με τη μορφή της αναπτυξιακής ανώνυμης εταιρείας ο.τ.α. (άρθρο 252 παρ.3β, του ν.3463/2006) και των δικτύων δήμων και περιφερειών (άρθρο 101, του ν.3852/2010), εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις που ισχύουν για το προσωπικό των Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σχετικά με τον τρόπο πρόσληψης αυτών (άρθρο 2 περ. α’, β’ και γ’ της παρ.5, του ν.4674/2020).
δ. Επανακαθορίζονται οι αρμοδιότητες της ανωνύμου εταιρείας ο.τ.α. με την επωνυμία «Εθνικός Κήπος - Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε.», στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων και συμβάσεων οριζόντιας συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων και λοιπές αναθέτουσες αρχές για την παροχή υπηρεσιών έναντι αμοιβής, προστίθενται δε στους πόρους της εν λόγω εταιρείας οι αμοιβές από παροχή υπηρεσιών σε άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Ορίζεται στις πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ το μετοχικό κεφάλαιο της ανωτέρω εταιρείας διαιρεμένο σε 500 μετοχές των χιλίων (1.000) ευρώ καθεμία, αποκλειστικής και πλήρους κυριότητας του Δήμου Αθηναίων. (Κατά τα ισχύοντα, το μετοχικό κεφάλαιο είχε ορισθεί στις 50.000 ευρώ με 500 μετοχές των 100 ευρώ η καθεμία).
Εφαρμόζονται και στον ανωτέρω Φορέα οι σχετικές με την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού των Αναπτυξιακών Οργανισμών διατάξεις. (άρθρο 33)

5. Συμπληρώνονται οι διατάξεις του άρθρου 97Α του ν.3852/2010, σχετικά με τις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) των Δήμων που λειτουργούν σε επίπεδο Τμήματος και μεταξύ άλλων, ρυθμίζονται θέματα αναφορικά με την ελάχιστη στελέχωση αυτών. Σε περίπτωση δε που αυτή δεν πληρούται, οι αρμοδιότητες της ΥΔΟΜ ασκούνται, με ευθύνη του οικείου δημάρχου, μέσω διαδημοτικής ή διαβαθμιδικής συνεργασίας (άρθρο 99 του ν.3852/2010). (άρθρο 34)

6. Επεκτείνεται και για τις μισθώσεις κυλικείων ή αναψυκτηρίων και λοιπών επιχειρήσεων που λειτουργούν εντός κοινόχρηστων χώρων, αθλητικών κέντρων και γυμναστηρίων, που ανήκουν κατά κυριότητα ή χρήση σε ο.τ.α. ή σε νομικά πρόσωπα αυτών καθώς και αυτών εντός κτιρίων τα οποία στεγάζουν δομές ή υπηρεσίες των ο.τ.α. και των ν.π.δ.δ. αυτών, η εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων (άρθρο δεύτερο παρ.1 και 5 της από 20.3.2020 Π.Ν.Π. / άρθρο πρώτο του ν.4683/2020) σχετικά με την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, για τους μήνες από τον Μάρτιο έως και τον Αύγουστο 2020, στο πλαίσιο των μέτρων αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Από τις ανωτέρω ρυθμίσεις εξαιρούνται τα κυλικεία εντός των δημοσίων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. (άρθρο 35)

7. Καταργείται η αποκλειστική προθεσμία, για την έκδοση της προβλεπόμενης κ.υ.α., με την οποία καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες σχετικά με την ανάληψη από τον οικείο δήμο της κύριας οφειλής προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, σε περίπτωση λύσης δημοτικής επιχείρησης (Κοινωφελούς Επιχείρησης ή Δ.Ε.Υ.Α. ή ανώνυμης εταιρείας ο.τ.α. κ.λπ.), σύμφωνα με το άρθρο 123 του ν.4674/2020. (άρθρο 36)

8. Τροποποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 157 του ν.4600/2019 και παρατείνεται για ένα ακόμα έτος [συνολικά, για τα τρία (3) πρώτα οικονομικά έτη], η δυνατότητα των νέων δήμων, που έχουν συσταθεί με τις διατάξεις του ανωτέρω νόμου, για τη μη ισοσκέλιση των εσόδων και δαπανών των ανταποδοτικών τους υπηρεσιών και την κάλυψη των δαπανών αυτών από τα κάθε είδους ανειδίκευτα έσοδά τους.

Η εφαρμογή των ανωτέρω ρυθμίσεων επεκτείνεται και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τους συνδέσμους των συνιστώμενων Δήμων καθώς και στα δημοτικά ιδρύματα.

Σε περίπτωση μη απόδοσης των χρηματικών διαθεσίμων ή οφειλόμενων ποσών από υπόχρεο δήμο, κατ’ εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας (άρθρα 156 και 157 του ν.4600/2019 και άρθρο 18 του ν.4623/2019), τα ποσά αυτά μπορούν να παρακρατούνται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) και να αποδίδονται στον δικαιούχο δήμο, κατά την ειδικότερα οριζόμενη διαδικασία.
(άρθρο 37)

9. Καθίσταται δυνητική η επιχορήγηση των δήμων από χρηματικά διαθέσιμα έως σαράντα εκατομμυρίων (40.000.000) ευρώ του λογαριασμού που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με τίτλο «Λογαριασμός Οικονομικής Ενίσχυσης Ο.Τ.Α.», [με μεταφορά στον λογαριασμό με τίτλο «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων» που τηρείται στο ίδιο Ταμείο], για την εξόφληση υποχρεώσεων σε βάρος των Δήμων από διαταγές πληρωμής και τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, που αφορούν σε αξιώσεις από προμήθειες αγαθών ή παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση έργων ή διαδοχικές συμβάσεις (άρθρο 11 του π.δ. 164/2004) και τις εξ αυτών απορρέουσες διοικητικές πράξεις καταλογισμού προστίμων.
Περαιτέρω, παρέχεται η δυνατότητα αύξησης του προϋπολογισμού του προγράμματος, με υπουργική απόφαση. (άρθρο 38)

10. Ρυθμίζονται εκ νέου τα θέματα συγκρότησης των διοικητικών συμβουλίων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), θεωρούνται δε νόμιμες οι συγκροτήσεις των διοικητικών συμβουλίων της δημοτικής περιόδου 2019-2023, εφόσον έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις. (άρθρο 39)

11. Τροποποιούνται οι διατάξεις του άρθρου 47 του ν.4250/2014 με τις οποίες ρυθμίζονται θέματα σχετικά με την κίνηση των υπηρεσιακών οχημάτων και επιτρέπεται η οδήγηση των οχημάτων των νομικών προσώπων των ο.τ.α. α’ και β’ βαθμού από το προσωπικό τους και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων αυτών, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις. (άρθρο 40)

12. α. Ρυθμίζεται η διαδικασία διοικητικής τακτοποίησης του αρχείου οχημάτων των ο.τ.α. και ειδικότερα, παρέχεται η δυνατότητα υποβολής, μέχρι τις 31.12.2020, αίτησης διαγραφής από το οικείο Μητρώο [Μητρώο Δεδομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης (άρθρο 6 του ν.4674/2020)], για τα επιβατικά και φορτηγά οχήματα, τα μηχανήματα έργου και λοιπά τροχοφόρα ιδιοκτησίας ο.τ.α. α' και β' βαθμού, με ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν την 1η. 1.2010, τα οποία δεν βρίσκονται πλέον στην κατοχή των ιδιοκτητών τους.
β. Θεωρούνται νόμιμες και κανονικές δαπάνες πάσης φύσεως σε βάρος των προϋπολογισμών των ο.τ.α. και των νομικών προσώπων αυτών για τη συντήρηση, κίνηση και την εν γένει λειτουργία των ανωτέρω οχημάτων, οι οποίες διενεργήθηκαν έως 30.6.2020. (άρθρο 41)

13. Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση, στο δημόσιο κτήμα που έχει παραχωρηθεί στον Δήμο Καισαριανής σύμφωνα με το άρθρο 44 του ν.4415/2016, η προσθήκη βοηθητικών χώρων επί των υφιστάμενων κτιρίων του κτήματος, σε ποσοστό έως 5% της καλυπτόμενης επιφάνειάς τους. Η σχετική δαπάνη βαρύνει τον Δήμο Καισαριανής. (άρθρο 42)

14. Εφαρμόζεται και για τους αιρετούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το καθεστώς νομικής υποστήριξης που διέπει το ανθρώπινο δυναμικό του Δημόσιου Τομέα, σύμφωνα με την ειδικότερα οριζόμενη διαδικασία. (άρθρο 43)

15. Ορίζεται αποκλειστική προθεσμία έξι μηνών από την έναρξη ισχύος των προτεινομένων διατάξεων, εντός της οποίας διενεργείται η προβλεπόμενη απογραφή όλων των κινητών και ακινήτων που περιέρχονται στην κυριότητα κρατικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών, σύμφωνα με το άρθρο 26 του π.δ.410/1995.

Η εν λόγω απογραφή, σε περίπτωση έλλειψης αρμοδίων οργάνων διοίκησης των ανωτέρω νομικών προσώπων διενεργείται από τριμελή επιτροπή του οικείου δήμου.

Η έκθεση απογραφής με τα αποκτώμενα κατά κυριότητα από τα νομικά πρόσωπα ακίνητα καταχωρείται ατελώς στα οικεία βιβλία μεταγραφών του αρμόδιου υποθηκοφυλακείου, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα. (άρθρο 44)

16. Τροποποιούνται - συμπληρώνονται συγκεκριμένες διατάξεις του ν.2946/2001 σχετικά με την υπαίθρια διαφήμιση και συγκεκριμένα, προβλέπονται, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
α. Απαγορεύεται εφεξής, η προβολή υπαίθριας διαφήμισης στα πεζοδρόμια και εκδίδεται μία ενιαία άδεια προβολής υπαίθριας διαφήμισης και τοποθέτησης διαφημιστικών πλαισίων, σύμφωνα με τους ειδικότερα αναφερόμενους όρους και προϋποθέσεις (απαιτούμενα δικαιολογητικά κ.λπ.).
Περαιτέρω, ορίζεται ότι, το προβλεπόμενο τέλος διαφήμισης καταβάλλεται εντός της συγκεκριμένης προθεσμίας από την έκδοση της άδειας (σήμερα, η καταβολή του εν λόγω τέλους διαφήμισης προαπαιτείται και αποτελεί συνοδευτικό στοιχείο της αίτησης).
β. Ρυθμίζεται εκ νέου η διαδικασία για την απομάκρυνση πλαισίων και διαφημίσεων που τοποθετούνται κατά παρέκκλιση των προτεινομένων ρυθμίσεων. Προβλέπεται δε η επιβολή, με απόφαση του οικείου δημάρχου, των προβλεπόμενων στον οικείο κανονισμό καθαριότητας, τελών στους διαφημιστές και διαφημιζόμενους, των οποίων τα διαφημιστικά πλαίσια και οι διαφημίσεις θεωρούνται ρύποι και απομακρύνονται.
Περαιτέρω, δημιουργείται μέχρι τις 31.12.2020, στην ιστοσελίδα κάθε δήμου, ειδική φόρμα υποβολής ηλεκτρονικής αναφοράς παράνομων διαφημιστικών πινακίδων. (άρθρο 45)

17. Επεκτείνεται η παροχή δωρεάν σίτισης και καταλύματος διαμονής από τις συγκεκριμένες κατηγορίες δήμων (ορεινοί δήμοι, νησιωτικοί κ.λπ.) και τα νομικά πρόσωπα αυτών, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 32 παρ.1 του ν.4483/2017 και σε νέες κατηγορίες υπαλλήλων (αποσπώμενοι για τη στελέχωση των Υπηρεσιών των δήμων και το παραϊατρικό προσωπικό των κέντρων υγείας και των δημόσιων νοσοκομείων).
Περαιτέρω, περιορίζεται η παροχή των ανωτέρω κινήτρων μόνο στο ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος. (άρθρο 46)

18. α. Επιτρέπεται, κατ’ εξαίρεση, η διάθεση των κατά την έναρξη ισχύος των προτεινομένων ρυθμίσεων, χρηματικών υπολοίπων από το ειδικό τέλος που επιβάλλεται στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και Υβριδικό Σταθμό (άρθρο 25 του ν.3468/2006) καθώς και των αντίστοιχων εσόδων των χρήσεων των ετών 2020 και 2021 για την εξόφληση οφειλών και την κάλυψη πάσης φύσεως δαπανών του δήμου, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν στις ανταποδοτικές υπηρεσίες τους, μη εφαρμοζόμενης της προβλεπόμενης ποσοστιαίας αναλογίας επιμερισμού.
β. Ρυθμίζονται εκ νέου ζητήματα σχετικά με: ί) τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του δημοτικού νοσοκομείου Αθηνών «ΕΛΠΙΣ» και ΐΐ) τη συμμετοχή των υποψηφίων στην κατάρτιση συνδυασμών, στο πλαίσιο της διαδικασίας εκλογής βουλευτών (άρθρο 34 του π.δ.26/2012). (άρθρα 47, 49 και 50)

19. Επανακαθορίζεται το καθεστώς διοίκησης και διαχείρισης των ορθόδοξων ιερών ναών εντός κοιμητηρίων, με παράλληλη κατάργηση του υφισταμένου σχετικού νομικού πλαισίου (ν.547/1977) και ρυθμίζονται θέματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ειδικότερα, προβλέπονται τα ακόλουθα:
α. Προσδιορίζονται τα όργανα που ασκούν τη διοίκηση και τη διαχείριση των προαναφερόμενων ιερών ναών, τα έσοδα των οποίων διατίθενται πρωτίστως για τη συντήρηση και λειτουργία αυτών και επικουρικώς για φιλανθρωπικούς σκοπούς της τοπικής Μητρόπολης.
β. Ορίζεται ότι, από την έναρξη ισχύος των προτεινομένων ρυθμίσεων, το πάσης φύσεως προσωπικό των ναών καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό της οικείας Μητρόπολης, λαμβανομένης υπ’ όψιν της προϋπηρεσίας του για κάθε συνέπεια. Οι θέσεις στους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των δήμων του προσωπικού που μεταφέρεται κατά τα ανωτέρω, καταργούνται.
γ. Η οικεία Μητρόπολη ορίζεται καθολική διάδοχος όλων των συμβάσεων που έχουν συναφθεί από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (ο.τ.α.) και τα νομικά πρόσωπα αυτών, στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των αναγκών των ανωτέρω ναών, υπεισέρχεται δε αυτοδικαίως σε όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις εν λόγω συμβάσεις.
δ. Απαγορεύεται ρητά η είσπραξη τελών ή δικαιωμάτων από τους ο.τ.α. και τα νομικά πρόσωπα αυτών, για τις ιεροτελεστίες που τελούνται από θρησκευτικούς λειτουργούς εντός των νεκροταφείων.
ε. Εξαιρούνται τα οχήματα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής που διατίθενται για την κίνηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, από τις κείμενες διατάξεις (ν.δ.2396/1953) σχετικά με τη χρήση και κίνηση οχημάτων του Δημοσίου, των ο.τ.α. και ν.π.δ.δ. (άρθρο 48)

20.α. Παρέχεται στους τακτικούς υπαλλήλους δήμων και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι είναι αποσπασμένοι στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) και στις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (Π.Ε.Δ.) και των οποίων η απόσπαση δεν είχε λήξει μέχρι και τις 31.8.2020, η δυνατότητα μετάταξης στις υπηρεσίες όπου έχουν αποσπασθεί, σύμφωνα με την ειδικότερα οριζόμενη διαδικασία.
Η μετάταξη διενεργείται, με την ίδια σχέση εργασίας, σε κενή θέση κλάδου της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας και εάν δεν υπάρχει, με μεταφορά της θέσης που κατέχει ο υπάλληλος ή σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση, η οποία καταργείται με την αποχώρηση του υπαλλήλου, διατηρείται δε τυχόν προσωπική διαφορά στις αποδοχές.
β. Καταβάλλονται στους Προέδρους Π.Ε.Δ. που δεν είναι δήμαρχοι, έξοδα παράστασης ύψους χιλίων (1.000) ευρώ μηνιαίως, τα οποία βαρύνουν τον προϋπολογισμό της οικείας Ένωσης.
γ. Ορίζεται ότι, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) του δικαιούχου προσωπικού των ο.τ.α., βάσει της ειδικότερα μνημονευόμενης κ.υ.α., τα οποία δεν χορηγούνται εντός του έτους, αποτιμώνται σε χρήμα, κατά την ισχύουσα διαδικασία (άρθρο 97 παρ. 1 του ν.4483/2017). (άρθρα 51, 52)

21. Επεκτείνεται το πεδίο των δράσεων που επιχορηγούνται από το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων (άρθρο 71 του ν.4509/2017), οι πόροι του οποίου προέρχονται κατά βάση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.). Στις εν λόγω δράσεις περιλαμβάνονται: α) οι προγραμματικές συμβάσεις που συνάπτει το Υπουργείο Εσωτερικών με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.) για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου και β) η κάλυψη της συμμετοχής των Δήμων στο μετοχικό κεφάλαιο των Αναπτυξιακών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (άρθρο 2 του ν.4674/2020) και η ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας αυτών. (άρθρο 53)

Keywords
βουλη, ΟΤΑ, εν λόγω, άρθρο 99, πανελλαδικες 2012, τραπεζες, τεκμηρια, συμμετοχή, νέα, μεταταξεις, εργανη, σχολεια, ελλαδα, απογραφη, ρύποι, αθηνα, ελπισ, ρητά, εταιρεία, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, βιβλια, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, τεκμηρια αυτοκινητων 2011, τεκμηρια διαβιωσης 2011, απογραφη 2011, θεματα πανελληνιων, εκτακτη εισφορα, εισφορα αλληλεγγυης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, πανελληνιες 2012, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, θεμα εκθεσης 2012, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, σχεδιο αθηνα, τελη κυκλοφοριας 2014, εκλογες 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αδεια ειδικου σκοπου, γλωσσα δ δημοτικου, γλωσσα στ δημοτικου, γλωσσα ε δημοτικου, δικαιολογητικα, ημερομήνια, αμοιβες, αποσπασεις, αναπληρωτες, ρητά, αδεια, αιτηση, ακινητα, γνωση, δωρεαν, εξουσιοδοτηση, θητεια, κηπος, πλαισιο, προγραμμα, υβριδικο, αρθρο, αναπηρια, αποζημιωση, αρθρο 44, ασφαλιστικα ταμεια, γινεται, δευτερο, δυνατοτητα, δημοσιο, διοικηση, δωδεκα, δυναμικο, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εν λόγω, εργα, εξετασεις, εξι, εξοδα, επτα, εσωτερικων, εταιρεία, ετων, ετος, ευθυνη, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, διαφημιση, κεφαλαιο, κυβερνηση, κινηση, κτημα, λειτουργια, ληξη, μηνες, μορφη, εξοφληση, οδηγηση, οχηματων, οχηματα, πεδιο, πιστοποιηση, προγραμματα, ρυθμισεις, ρύποι, ρυθμιση, συγκεκριμενα, συντηρηση, σειρα, συμμετοχή, σχεδιο, ταμειο παρακαταθηκων και δανειων, ταμειο παρακαταθηκων, τρια, υλοποιηση, φορμα, φορτηγα, χρημα, ανηκει, δημοτικα, δικαιωματα, εφαρμογη, ενωση, υπουργειο, νομικου, οργανα, τραπεζα, θεματα, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα
Νομοσχέδιο, Βουλή, Δήμους Περιφέρειες, ΟΤΑ,nomoschedio, vouli, dimous perifereies, ota