Νίκη Κεραμέως για τις αλλαγές στις Πανελλήνιες: «Αναμένονται ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα»

Το σύστημα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, από κοινού με την υφυπουργό, Σοφία Ζαχαράκη και την γενική γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Αναστασία Γκίκα, με τη Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ).

Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι η «κατά το δυνατόν εξομάλυνση στρεβλώσεων του συστήματος που ψηφίστηκε πρόσφατα από την απερχόμενη κυβέρνηση». Αναμένονται, μάλιστα, το αμέσως

επόμενο διάστημα σχετικές ανακοινώσεις για τις επικείμενες παρεμβάσεις.

Υπενθυμίζεται πως η Νίκη Κεραμέως είχε ανακοινώσει όλες τις αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: 

«Πρώτον, επιστρέφουμε τα πανεπιστήμια σε αυτούς στους οποίους πραγματικά ανήκουν, δηλαδή στους φοιτητές, στους καθηγητές και στο διοικητικό προσωπικό, καταργώντας το κακώς εννοούμενο άσυλο. Οι δημόσιες αρχές θα μπορούν να επεμβαίνουν αυτεπαγγέλτως για κάθε αξιόποινη πράξη που διαπράττεται εντός πανεπιστημίου.

Δεύτερον, θεσπίζουμε σύγχρονες και αποτελεσματικές δομές διοίκησης, με διακριτές και σαφώς καθορισμένες αρμοδιότητες.

Τρίτον, καθιερώνουμε ανώτατο χρονικό όριο ολοκλήρωσης των προπτυχιακών σπουδών ν+2, πλην εξαιρέσεων».

Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε επίσης νέο θεσμικό πλαίσιο για δωρεές προς τα Ιδρύματα και για την υλοποίηση πατεντών, επέκταση του θεσμού της πρακτικής άσκησης φοιτητών σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, σε συναφή με τις σπουδές τους αντικείμενα.

Σε ό,τι αφορά στην κρατική χρηματοδότηση προς τα πανεπιστήμια, η Νίκη Κεραμέως είπε πως «θα εξαρτάται από αντικειμενικά κριτήρια, όπως το κόστος σπουδών ανά φοιτητή, η διάρκεια των προγραμμάτων σπουδών, μέγεθος και γεωγραφική διασπορά του ιδρύματος, αλλά θα συνδέεται, σε κάποιο βαθμό, και με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα