Νέο, ενιαίο πληροφοριακό σύστημα για τις τελωνειακές διαδικασίες από την ΑΑΔΕ

Η Ενιαία Θυρίδα αφορά τελεωνειακές διαδικασίες και εξωτερικό εμπόριο - Θα διαλειτουργεί με το Πληροφοριακό Σύστημα Τελωνείων, καθώς και με πληροφοριακά συστήματα άλλων υπηρεσιών και φορέων

Νέα τροπολογία θεσπίζει το απαραίτητο νομικό πλαίσιο για τη λειτουργία "ενιαίας θυρίδας για τις τελωνειακές διατυπώσεις", ενός ολοκληρωμένου δηλαδή πληροφοριακού συστήματος που θα υπάγεται στην ΑΑΔΕ, με στόχο τη διευκόλυνση των διαδικασιών του εξωτερικού εμπορίου και.. συγκεκριμένα, των τελωνειακών διαδικασιών

Με την

προτεινόμενη διάταξη, προβλέπεται η ανάπτυξη του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για "Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Μιας Στάσης" (Single Window) για τη διευκόλυνση των διαδικασιών του Εξωτερικού Εμπορίου (Ενιαία Θυρίδα), στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Η Ενιαία Θυρίδα στοχεύει στην ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών που απαιτούνται στη διασυνοριακή κίνηση των εμπορευμάτων και αναπτύσσεται με επίκεντρο το εμπόρευμα και τη διακίνησή του. Ως εκ τούτου, το έργο της Ενιαίας Θυρίδας εστιάζει στις τελωνειακές διατυπώσεις, καθώς η Τελωνειακή Υπηρεσία είναι η μόνη Αρχή που εκ της θέσεώς της λαμβάνει πληροφορίες για όλη τη διακίνηση των εμπορευμάτων και ελέγχει τις άδειες/πιστοποιητικά/ εγκρίσεις που εκδίδουν άλλες Δημόσιες Αρχές, σύμφωνα με την ειδικότερη νομοθεσία, προκειμένου να τελωνιστεί το εμπόρευμα.3. α)

Το σύστημα αυτό θα διαλειτουργεί, επιπλέον, με το Πληροφοριακό Σύστημα Τελωνείων, καθώς και με πληροφοριακά συστήματα άλλων υπηρεσιών και φορέων.

Αναλυτικότερα, μέσω του νέου αυτού συστήματος θα διενεργούνται όλες οι απαραίτητες για το εξωτερικό εμπόριο πράξεις. Για παράδειγμα, θα υποβάλλονται και θα διεκπεραιώνονται αιτήσεις, καθώς και θα υποβάλλονται δικαιολογητικά για την έκδοση αδειών/πιστοποιητικών/εγκρίσεων που απαιτούνται για το τελωνισμό των εμπορευμάτων (προτελωνειακές και τελωνειακές διαδικασίες).

Η Ενιαία Θυρίδα στοχεύει στην ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών που απαιτούνται στη διασυνοριακή κίνηση των εμπορευμάτων και αναπτύσσεται με επίκεντρο το εμπόρευμα και τη διακίνησή του. Ως εκ τούτου, το έργο της Ενιαίας Θυρίδας εστιάζει στις τελωνειακές διατυπώσεις, καθώς η Τελωνειακή Υπηρεσία είναι η μόνη Αρχή που εκ της θέσεώς της λαμβάνει πληροφορίες για όλη τη διακίνηση των εμπορευμάτων και ελέγχει τις άδειες/πιστοποιητικά/ εγκρίσεις που εκδίδουν άλλες Δημόσιες Αρχές, σύμφωνα με την ειδικότερη νομοθεσία, προκειμένου να τελωνιστεί το εμπόρευμα.

Η εν λόγω τροπολογία αφορά την ενσωμάτωση της οδηγίας 2014/104/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Νοεμβρίου 2014, σχετικά με ορισμένους κανόνες που διέπουν τις αγωγές αποζημίωσης βάσει του εθνικού δικαίου για παραβάσεις διατάξεων του δικαίου ανταγωνισμού των κρατών μελών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δράση αυτή εκκρεμούσε από το 2012, από τον προηγούμενο "οδικό χάρτη για τη διευκόλυνση του εξωτερικού εμπορίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα