Νέες απειλές της Μόσχας για χτύπημα στην «καρδιά» του Κιέβου: «Απελευθερώσαμε» τη Μαριούπολη διαμηνύει το Κρεμλίνο

Καμία ελπίδα για γενική κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία - Υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο το λιμάνι της Μαριούπολης σύμφωνα με το Κρεμλίνο

Ο ρωσικός στρατός απείλησε την Τετάρτη να πλήξει κέντρα διοίκησης στο Κίεβο, κάτι που η Μόσχα δεν έχει επιχειρήσει προς το παρόν, κατηγορώντας την Ουκρανία για επιθέσεις και δολιοφθορές σε ρωσικό έδαφος.

«Βλέπουμε απόπειρες δολιοφθοράς και πλήγματα από ουκρανικές δυνάμεις σε στόχους στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εάν συνεχιστούν τέτοια γεγονότα, θα πραγματοποιηθούν πλήγματα

από τον ρωσικό στρατό σε κέντρα λήψης αποφάσεων, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, τα οποίο ο ρωσικός στρατός έχει αποφύγει μέχρι στιγμής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Το Κρεμλίνο ανέφερε, παράλληλα, ότι το λιμάνι της Μαριούπολης βρίσκεται πλέον στον πλήρη έλεγχο της Ρωσίας, αλλά και πως όλοι οι «όμηροι» από πλοία έχουν απελευθερωθεί.

«Στην πόλη της Μαριούπολης, εμπορικό λιμάνι έχει απελευθερωθεί πλήρως από τους μαχητές του ναζιστικού σχηματισμού Αζόφ, υπογράμμισε, σύμφωνα με το Ria.

«Τα απομεινάρια των μονάδων των ουκρανικών στρατευμάτων και των Ναζί του Αζόφ που βρίσκονται στην πόλη είναι μπλοκαρισμένα και δεν έχουν καμία δίοδο διαφυγής», πρόσθεσε ο υποστράτηγος.

Υπενθυμίζεται πως η Μαριούπολη βρίσκεται σε ρωσική πολιορκί από τις 7 Μαρτίου.

Έκθεση του ΟΑΣΕ μιλά για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία

«Η Ουκρανία είναι μια σκηνή εγκλήματος. Είμαστε εδώ επειδή μπορούμε εύλογα να υποθέσουμε ότι διαπράττονται εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου. Οφείλουμε να διαπεράσουμε την ομίχλη του πολέμου για να φθάσουμε στην αλήθεια», σημείωνε νωρίτερα ο πρόεδρος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Καν, στη διάρκεια επίσκεψής του στη Μπούτσα.

Την ίδια ώρα, ο αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΑΣΕ ανακοίνωνε πως μια πρώτη έκθεση αποστολής ειδικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) τεκμηριώνει έναν «κατάλογο απάνθρωπων πράξεων» από ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία, ο οποίος περιλαμβάνει εγκλήματα πολέμου.

«Περιλαμβάνονται στοιχεία για απ' ευθείας στόχευση αμάχων, επιθέσεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις, βιασμούς, εκτελέσεις, λεηλασίες και καταναγκαστική απέλαση αμάχων στη Ρωσία», υπογράμμισε.

ΟΗΕ: Ανέφικτη μια γενική κατάπαυση του πυρός

Aπό την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε την Τετάρτη ότι μια «γενική κατάπαυση του πυρός» για ανθρωπιστικούς σκοπούς «δεν (φαίνεται) να είναι εφικτή προς το παρόν» στην Ουκρανία - στόχος που είχε πρόσφατα ανατεθή σε έναν από τους απεσταλμένους του που εστάλη στη Μόσχα.

«Αυτό ζητούσαμε, για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά δεν φαίνεται εφικτό», είπε σε συνέντευξη Τύπου, δηλώνοντας ότι ο ΟΗΕ αναμένει ακόμη απαντήσεις από τη Ρωσία σε συγκεκριμένες προτάσεις για την απομάκρυνση αμάχων και τη διασφάλιση παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας σε εμπόλεμες ζώνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Νέες, Μόσχας, Κιέβου, Απελευθερώσαμε, Μαριούπολη, Κρεμλίνο,nees, moschas, kievou, apeleftherosame, marioupoli, kremlino