Νέα τουρκική NAVTEX - Δεσμεύει τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ

Στο κόκκινο η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Μαίνονται οι τουρκικές προκλήσεις με τη μια NAVTEX να διαδέχεται την επόμενη. Νέα NAVTEX εξέδωσε σήμερα 27/8  η Τουρκία, παρατείνοντας έτσι τις ενέργειες του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis.

Η νέα Navtex περιλαμβάνει ένα νέο τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ

Η τουρκική NAVTEX έχει ισχύ έως την 1η Σεπτεμβρίου. Η Άγκυρα δέσμευσε

περιοχή που είναι κοντά στην προηγούμενη Navtex, λίγο πιο βόρεια και πιο ανατολικά για να συνεχιστούν οι έρευνες του Oruc Reis.

Η νέα Navtex περιλαμβάνει ένα νέο τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ, ξεκινώντας ακριβώς από το σημείο που οριοθετείται το ανατολικό άκρο της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

Αναλυτικά η NAVTEX: 

TURNHOS N/W : 1085/20

MEDITERRANEAN SEA

SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZHAN BETWEEN 27 AUG-01 SEP 20 IN AREA BOUNDED BY;
33 55.00 N - 027 59.77 E

34 12.28 N - 028 00.12 E

35 12.12 N - 030 22.15 E

34 58.25 N - 030 31.50 E

34 18.58 N - 028 55.57 E

6 NM BERTH REQUESTED.

CANCEL THIS MESSAGE 012059Z SEP 20.

Η NAVTEX και εδώ

 Ακάρ: Οι Νavtex θα συνεχιστούν - Παράλογη η επέκταση χωρικών υδάτων από Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ είχε δηλώσει έτσι και αλλιώς ότι οι NAVTEX θα συνεχιστούν.

«Θα ήταν παράλογο να προσπαθήσουν να εμποδίσουν τον τουρκικό στρατό», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στο πλαίσιο τηλεοπτικής του συνέντευξης τονίζοντας πως οποιαδήποτε παρενόχληση κατά των τουρκικών συμφερόντων θα έχει τίμημα» είπε μεταξύ άλλων ενώ παράλληλα επαναφέρει το αίτημα για διμερείς συνομιλίες με την Ελλάδα η Τουρκία.

«Έχουμε δίκιο και είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας», είπε και διερωτήθηκε μάλιστα φωνάζοντας «Εμείς δεν έχουμε δικαιώματα εκεί;»

«Αυτά που συμβαίνουν είναι εναντίον του ελληνικού λαού. Η επέκταση των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα είναι παράλογη», επεσήμανε.

«Θα συνεχιστούν οι Navtex - Δεν θα παραχωρήσουμε ούτε μία σταγόνα νερού»

«Θα συνεχιστούν οι Navtex μέχρι να τελειώσουν οι έρευνες», είπε.

Η Τουρκία δεν εποφθαλμιά τη στεριά ή τη θάλασσα κανενός, αλλά δεν θα επιστρέψει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της. Ούτε μία σταγόνα νερού δεν θα παραχωρήσουμε», είπε.

Μεταξύ, αναφερόμενος στην κοινή άσκηση Ελλάδας-Κύπρου-Γαλλίας-Ιταλίας είπε πως πέρασε ο καιρός που μπορούσαν να εκφοβίσουν την Τουρκία με τέτοιες ενέργειες.

Μιλώντας για τη νέα τουρκική NAVTEX, ο ίδιος είπε ότι αφορά σε διεξαγωγή ναυτικών ασκήσεων στα ανοιχτά των ακτών της πόλης Ισκεντερούν (σ.σ. Αλεξανδρέττα).

«Η πρόσφατη NAVTEX της Τουρκίας αφορά την ασφάλεια για ναυτική άσκηση στα ανοιχτά των ακτών της Αλεξανδρέττας στην Ανατολική Μεσογείο» δήλωσε.

«Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι μόνες τους»

Θα θέλαμε να φιλοξενήσουμε τους Ελληνες εμπειρογνώμονες για διμερείς συνομιλίες, προκειμένου να επιλυθούν οι διαφορές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο πλευρών.

«Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι μόνες τους, χωρίς παρεμβάσεις από χώρες όπως η Γαλλία», ανέφερε ακόμη, εξαπολύοντας πυρά προς το Παρίσι.

«Η Γαλλία έχει παραβιάσει τις διεθνείς συμβάσεις, αναπτύσσοντας τρία μαχητικά αεροσκάφη στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Η Ελλάδα επίσης έχει εφοπλίσει κάποια νησιά στο Αιγαίο, προς παραβίαση των διεθνών συμφωνιών», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα