Νέα navtex από Τουρκία νότια της Κρήτης, Ελλάς - Γαλλία συμμαχία κατά των προκλήσεων

Νέα Navtex για άσκηση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού νότια της Κρήτης προβάλλει στο πρωτοσέλιδό της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ». Το δημοσίευμα έχει τίτλο «Μήνυμα πάλι από την Κρήτη – Πολύ σκληρή αντίδραση στην Αθήνα».

Το πρωτοσέλιδο της τουρκικής εφημερίδας συνοδεύεται από χάρτη με τις περιοχές όπου πραγματοποιείται από την Πέμπτη 25 Ιουνίου

η άσκηση. Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό, που εξέδωσε τη νέα Navtex, βάφτισε τις περιοχές με χαρακτηριστικά που αποδίδονται στον τουρκικό στρατό. Αναλυτικά:

ETKIN = ΑποτελεσματικόςCAYDIRICI = ΑποτρεπτικόςSAYGIN = Σεβάσμιος

«Ενάντια στη γαλλο-ελληνική συμμαχία, η οποία έχει μετατραπεί σε μία "επίδειξη ισχύος" πραγματοποιώντας συχνά κοινές ασκήσεις γύρω από τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, το τουρκικό ναυτικό δημοσίευσε Navtex για μια νέα άσκηση στα νότια της Κρήτης, προκειμένου οι αποδέκτες της να λάβουν το μήνυμα», όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδα.

Σύμφωνα με τη «Γενί Σαφάκ», το μήνυμα που στέλνει η Άγκυρα με την άσκηση αυτή είναι διπλό:

πρώτα, εκπέμπει στο ίδιο μήκος κύματος με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο, μετά τις δηλώσεις Δένδια και Μπορέλ στον Έβρο, έλεγε «Ξυπνήστε από το όνειρο ότι θα φυλακίσετε την Τουρκία».

Δεύτερον, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό δηλώνει με την άσκηση αυτή ότι θα δοθεί η απαραίτητη απάντηση σε κάθε είδους παρενόχληση κοντά στη Λιβύη, όπως επισημαίνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολεμικά πλοία, που πλέουν στα ανοικτά της Λιβύης εδώ και περίπου τέσσερις μήνες, έχουν αποτρέψει αρκετές προσπάθειες αποτροπής της αποστολής βοήθειας από την Άγκυρα στην Τρίπολη. «Με τη Γαλλία και την Ελλάδα να υποστηρίζουν τον Χαφτάρ και τους τρομοκράτες που βρίσκονται δίπλα του, ο αγώνας πάλης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζεται», αναφέρει επίσης το δημοσίευμα.

Ελλάδα - Γαλλία συμμαχία κατά των προκλήσεων από την Τουρκία

Έντονη διπλωματική κινητικότητα τις τελευταίες ώρες στον απόηχο της κορύφωσης των τουρκικών προκλήσεων αλλά και της νέας όξυνσης των σχέσεων Άγκυρας – Παρισίου, με φόντο τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Αθήνα και Παρίσι, συντονίζουν τις κινήσεις τους και ετοιμάζονται να θέσουν επί τάπητος το θέμα της Τουρκίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα διεξαχθεί στις 17 και 18 Ιουλίου. Στον απόηχο της ακραίας πρόκλησης του Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος είπε «ελάτε να τα βρούμε αλλιώς θα λυπηθείτε», ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Στη συνομιλία, η οποία διήρκεσε πάνω από μισή ώρα, συζητήθηκαν οι Ελληνογαλλικές σχέσεις, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η προετοιμασία του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17 και 18 Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρωθυπουργός είχε αφήσει αιχμές για τη στάση των χωρών – μελών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι παράδοξο να συζητάμε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία και να μη συζητάμε για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου». Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε το ζήτημα αυτό να συζητηθεί στη Σύνοδο του Ιουλίου. Μια θέση που προφανώς βρίσκει την υποστήριξη και της Γαλλίας, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει γίνει και αυτή στόχος των προκλήσεων της Άγκυρας.

Στο πλαίσιο της γαλλικής αντίδρασης εντάσσονται όσα είπε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Υβ Λε Ντριάν, ο οποίος έκανε λόγο για συριοποίηση της Λιβύης, λόγω των τουρκικών ενεργειών στη χώρα. Δίνοντας μια γεύση για τις επιδιώξεις της γαλλικής πλευράς ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, ζήτησε από την ΕΕ να ξεκινήσει διάλογο «δίχως ταμπού» στο θέμα της σχέσης της με την Τουρκία.

«Η Γαλλία εκτιμά πως είναι απολύτως απαραίτητο να ανοίξει το ταχύτερο η ΕΕ μία συζήτηση σε βάθος, δίχως ταμπού, χωρίς αφέλεια όσον αφορά τις προοπτικές των μελλοντικών σχέσεων της ΕΕ με την Άγκυρα και πως θα πρέπει η ΕΕ να προασπισθεί σθεναρά τα δικά της συμφέροντα, διότι η ίδια έχει τα μέσα», δήλωσε ενώπιον του σώματος της Γερουσίας ο Γάλλος ΥΠΕΞ.

Επίθεση από Τσαβούσογλου σε Μακρόν

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, δήλωσε πως το Παρίσι ξεπερνάει τα όρια στη Λιβύη. «Βασικά η παρουσία της Γαλλίας εδώ και οι ενέργειές της είναι εκείνες που προκαλούν αναστάτωση», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ συνεχίζοντας να βάλει κατά του Παρισιού υποστήριξε ότι «όπου υπάρχει ταραξίας και πραξικοπηματίας η Γαλλία τον υποστηρίζει. Το 2011 βομβάρδισαν τη Λιβύη και μετά αποσύρθηκαν, έφυγαν. Και τώρα έρχονται πάλι και υποστηρίζουν έναν πραξικοπηματία», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάνοντας λόγο για «διπροσωπία» της Γαλλίας.

«Όλοι βλέπουν ότι η Γαλλία είναι εκείνη που παίζει επικίνδυνα παιχνίδια εδώ. Έχει ξεπεράσει κάθε όριο», δήλωσε ο Τσαβούσογλου, αποδίδοντας την αντι-τουρκική στάση του Παρισιού σε εσωτερικά πολιτικά προβλήματα. «Προσπαθεί να αντισταθμίσει τις αντιδράσεις και τη σύγχυση που επικρατεί μέσα στη Γαλλία, εξάγοντας τα προβλήματα στο εξωτερικό, αλλά δυστυχώς οι προσπάθειές του πέφτουν στο κενό», είπε.

Μάλιστα χαρακτήρισε τον Μακρόν ως υπεύθυνο για εγκλήματα πολέμου. Όπως δήλωσε, για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Λιβύη πρέπει όλοι οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν. «Ποιος βρίσκεται από πίσω τους; Ο Μακρόν. Ο Μακρόν κατάφερε μήπως πρώτα να κυβερνήσει τη δική του χώρα και παρεμβαίνει τώρα και σε άλλες χώρες;», αναρωτήθηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος στη συνέχεια εξαπέλυσε βολές και κατά της Αιγύπτου.

Keywords
Τυχαία Θέματα