Νέα μέτρα: Τι ώρα ανοίγουν και κλείνουν καταστήματα και σούπερ μάρκετ

Με νέο ωράριο λειτουργούν από σήμερα τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στην Αττική καθώς και σε άλλες, «κόκκινες» περιοχές της Ελλάδας.

Με βάση τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη εβδομάδα και αποσαφηνίστηκαν με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, από σήμερα Δευτέρα 22/11 τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα θα είναι ανοικτά κάθε ημέρα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ τις καθημερινές.

Το μέτρο

αυτό ωστόσο, δεν αφορά στα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) ενώ δεν ισχύει ο περιορισμός για εμβολιασμένους και μη, παρά μόνο το ένας πελάτης ανά εννέα τετραγωνικά μέτρα.

Πού αλλάζει το ωράριο

Σύμφωνα με την απόφαση, στην Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, καθώς και στους Δήμους Πατρέων, Ηρακλείου Κρήτης, Λάρισας, Βόλου, Ιωαννιτών, Τρικκαίων, Χαλκίδας, Σερρών, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Κατερίνης, Αγρινίου, Καλαμάτας, Καβάλας, Χανίων, Λαμίας, Κομοτηνής, Ρόδου, Δράμας, Βέροιας και Κοζάνης, για τις ημέρες Δευτέρα έως Παρασκευή έναρξη λειτουργίας στις 10:00 και δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου έως τις 21:00.

Τα μαγαζιά θα ανοίγουν αργότερα, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός κατά τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων. Όπως προαναφέρθηκε, θα ανοίγουν στις 10 το πρωί και θα κλείνουν στις 9 το βράδυ, κάθε μέρα.

Μάλιστα στο ΦΕΚ αποσαφηνίζεται και το τι θα ισχύει πλέον με τα προϊόντα κομμωτικής και την πώληση τους από τα σούπερ μάρκετ.

Πιο συγκεκριμένα, στα σούπερ μάρκετ απαγορεύεται η πώληση προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση σε μη έχοντες άδεια ασκήσεως επαγγέλματος κομμωτή-κουρέα, εφόσον η πώληση αφορά σε περισσότερα από δύο (2) τεμάχια προϊόντων ανά κωδικό είδους και ανά πελάτη. Η πώληση περισσότερων τεμαχίων προϊόντων κομμωτικής για επαγγελματική χρήση ανά κωδικό σε πελάτη επιτρέπεται μόνο με την προϋπόθεση έκδοσης του προβλεπόμενου τιμολογίου και με την ταυτόχρονη επίδειξη επαγγελματικής ταυτότητας.

Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι πολίτες έχουν δικαίωμα να προμηθεύονται από τα σούπερ μάρκετ έως και δύο τεμάχια ανά επαγγελματικό προϊόν κομμωτικής, ενώ το ίδιο ισχύει και για όλα τα καταστήματα λιανικής που προμηθεύονται τέτοια είδη, αλλά και τα κομμωτήρια.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, που δημοσιεύτηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, τα έκτακτα μέτρα αφορούν το σύνολο της Επικράτειας και έχουν ισχύ για το διάστημα από τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00.

Keywords
Τυχαία Θέματα