Νέα μελέτη: Ποιος ιός κρύβεται πίσω από την πολλαπλή σκλήρυνση

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια ασθένεια που σταδιακά επηρεάζει 2,8 δισεκατομμύρια άτομα παγκοσμίως για τα οποία δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που έγινε από ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Harvard είναι πολύ πιθανό πίσω από την ασθένεια αυτή να κρύβεται η μόλυνση από τον ιό Έπσταϊν-Μπαρ (Epstein-Barr) ή πιο σύντομα EBV.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

δημοσιεύτηκαν στο Science στις 13/1. Ο Αλμπέρτο Ασέριο καθηγητής επιδημιολογίας και διατροφολογίας του πανεπιστημίου του Harvard είναι επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που πραγματοποίησε την έρευνα.

Η παρατήρηση των ερευνητών αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί στην ουσία δείχνει ότι οι περισσότερες περιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν θεραπευτεί αν είχε σταματήσει η μόλυνση του ιού EBV και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανακάλυψη της ίασης της πολλαπλής σκλήρυνσης, σύμφωνα με το News4Health.

H πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος που κάνει επίθεση στα περιβλήματα μυελίνης που προστατεύουν τους νευρώνες στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η αιτία πίσω αυτό δεν είναι γνωστή ωστόσο ο ιός EBV, ένας ερπητοιός, μπορεί να προκαλέσει λοιμώδη μονοπυρήνωση και καθιερώνει μια λανθάνουσα, δια βίου μόλυνση του ξενιστή.

Ο ιός αυτός μολύνει σχεδόν το 95% των ενηλίκων και η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια σπάνια ασθένεια τα συμπτώματά της οποίας ξεκινούν περίπου 10 χρόνια μετά την μόλυνση. Για να αποδείξουν αυτή τη σύνδεση μεταξύ του EBV και της πολλαπλής σκλήρυνσης, οι ερευνητές έκαναν μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 10 εκατομμύρια νέοι ενήλικες που πραγματοποιούσαν τη θητεία τους στον στρατό των ΗΠΑ και αναγνώρισαν 955 άτομα που είχαν διαγνωστεί με πολλαπλή σκλήρυνση κατά την διάρκεια της θητείας τους. Από αυτούς τους ασθενείς, σχεδόν όλοι είχαν βγει θετικοί στον ιό Επστάιν-Μπαρ.

«Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι στην πραγματικότητα μια επιπλοκή της λοίμωξης με Επστάιν-Μπαρ. Η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στη λοίμωξη από αυτόν τον ιό σχεδόν σίγουρα παίζει ρόλο στην εμφάνιση και στην επιδείνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης», ανέφερε ο δρ Ασκέριο. «Κάναμε ένα μεγάλο βήμα, επειδή η μελέτη μας δείχνει ότι οι περισσότερες περιπτώσεις πολλαπλής σκλήρυνσης θα μπορούσαν να αποτραπούν αν σταματούσαμε τη λοίμωξη από EBV και ότι στοχεύοντας στον ιό EBV, θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε μια θεραπεία για την πολλαπλή σκλήρυνση», πρόσθεσε.

Η ομάδα των ερευνητών ανέλυσε τα δείγματα ορού που λαμβάνονται ανα διετία από τον στρατό και προσπάθησε να κάνει σύγκριση των δειγμάτων των στρατιωτών που είχαν EBV και να δει τι σχέση του με την πολλαπλή σκλήρυνση. Όπως παρατήρησαν το ρίσκο εμφάνισης πολλαπλής σκλήρυνσης αυξήθηκε κατά 32 φορές μετά από την λοίμωξη με EBV.

Η καθυστέρηση της εμφάνισης των συμπτωμάτων του ιού και της μετέπειτα ασθένειας μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι είναι μη ανιχνεύσιμα στα αρχικά στάδια και κυρίως λόγω της σχέσης που μπορεί ο ιός με το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή, το οποίο διεγείρεται επανειλημμένα κάθε φορά που ο λανθάνοντας ιός επανενεργοποιείται.

Δείτε εδώ την επιστημονική δημοσίευση

Keywords
Τυχαία Θέματα