Νέα κέντρα ελεγχόμενης διαμονής για μετανάστες: Με barcode η είσοδος - έξοδος

Με barcode θα γίνεται η είσοδος και η έξοδος μεταναστών στα νέα υπό κατασκευή κέντρα ελεγχόμενης διαμονής στην ενδοχώρα. Πού θα δημιουργηθούν - ποιοι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης.

Ελεγχόμενη με barcode θα είναι η είσοδος και η έξοδος μεταναστών στα 15 νέα κέντρα ελεγχόμενης διαμονής στην ενδοχώρα. Θα δημιουργηθούν σε Λιβαδειά, Λαμία,

Ιωάννινα, Αρτα, Φωκίδα, Πύργο, Σπάρτη. Στην Κρήτη θα γίνουν δύο ή τρια νέα κέντρα και έως τέσσερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη δημιουργία περισσότερων κέντρων ελεγχόμενης διαμονής, καθώς το πρόγραμμα για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο στα ξενοδοχεία μοιάζει να έχει αγγίξει τα όριά του.

Δύσκολη κατάσταση στα νησιά

Η κατάσταση στα νησιά βρίσκεται στο χειρότερο σημείο μετά την κρίση του 2015, καθώς στα πέντε ΚΥΤ σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω, και Λέρο παραμένουν 35.687 αιτούντες άσυλο, ενώ την ίδια στιγμή στους 29 καταυλισμούς που βρίσκονται στην ενδοχώρα διαμένουν περίπου 22.200 άτομα.

Πρόκειται να δημιουργηθούν περίπου 15 νέοι χώροι ελεγχόμενης φιλοξενίας σε Λιβαδειά, Λαμία –το υπάρχον κέντρο στις Θερμοπύλες σχεδιάζεται να κλείσει– Ιωάννινα, Αρτα, Φωκίδα, Πύργο, Σπάρτη.

Στην Κρήτη επίσης σχεδιάζεται να δημιουργηθούν δύο ή και τρία νέα κέντρα, ενώ έως και τέσσερα επιπλέον κέντρα αναμένεται να γίνουν στη Βόρεια Ελλάδα.

Νέοι χώροι αναζητούνται από τις υπηρεσίες των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και του υπουργείου Άμυνας, δεδομένου ότι οι ανάγκες αυξάνονται διαρκώς όσο συνεχίζονται οι αφίξεις στα νησιά.

Το πρόγραμμα των ξενοδοχείων στο οποίο αρχικά η κυβέρνηση είχε επενδύσει μεγάλες προσδοκίες για την άμεση δημιουργία θέσεων φιλοξενίας στην ενδοχώρα δεν είχε την αναμενόμενη ανταπόκριση.

Κανόνες και barcode

Τα νέα κέντρα που θα δημιουργηθούν στην ενδοχώρα αλλά και όσα ήδη λειτουργούν, σταδιακά θα μετατραπούν σε κέντρα ελεγχόμενης διαμονής, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο είναι ότι πάνω στα χαρτιά ταυτοποίησης θα τοποθετείται αυτοκόλλητο με barcode, που θα αποτελεί το «διαβατήριο» εισόδου και εξόδου στον καταυλισμό.

Στους καταυλισμούς θα ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες οι οποίοι θα πρέπει να τηρούνται από τους διαμένοντες με ποινή την «περικοπή υλικών συνθηκών υποδοχής» από την οποία –περικοπή– αποκλείεται η σίτιση.

Σε όσους αιτούντες άσυλο δεν τηρούν τους κανόνες λειτουργίας των καταυλισμών θα μπορεί για παράδειγμα να επιβάλλεται ποσοστιαία περικοπή των χρημάτων που λαμβάνουν ως βοήθημα.

Παροχές θα υπάρχουν και εντός των κλειστών κέντρων τα οποία σχεδιάζεται να δημιουργηθούν στα πέντε νησιά όπως για παράδειγμα κυλικείο ή και σούπερ μάρκετ έτσι ώστε να καλύπτονται οι πρώτες ανάγκες των διαμενόντων κυρίως όσον αφορά τη διατροφή.

Keywords
Τυχαία Θέματα