Νέα Φιλαδέλφεια: Σοκάρουν οι αποκαλύψεις για τους χούλιγκαν, ερωτήματα για τα λάθη και τις παραλείψεις - Έρχονται νέες καρατομήσεις

Σοκάρουν οι νέες αποκαλύψεις που έρχονται στην επιφάνεια για τη φονική επίθεση των χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια - Μια σειρά από παραλείψεις, λάθη και αδράνεια των αρχών εγείρουν σοβαρά ερωτήματα και προβληματισμούς

Οι νέες, σοκαριστικές αποκαλύψεις για τους νεοναζί οπαδούς της Ντιναμό Κιέβου και το πώς έφτασαν στο σημείο να κάνουν... ανενόχλητοι την καταδρομική επίθεση έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα

Φιλαδέλφεια, δημιουργούν μεγάλα ερωτηματικά και -αν μη τι άλλο- καταδεικνύουν σοβαρότατες ευθύνες.

Παρά το γεγονός πως η ΕΛ.ΑΣ φαίνεται ότι γνώριζε από διάφορες πηγές για την είσοδο Κροατών χούλιγκαν στη χώρα, ενόψει του αγώνα της ΑΕΚ με τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, παρέμεινε ανεπαρκής, με αποτέλεσμα να γίνουν επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια και να δολοφονηθεί ο 29χρονος Μιχάλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προκύπτουν από τα υπάρχοντα στοιχεία στη δικογραφία, το βράδυ της Δευτέρας γύρω στις 22:00, το κομβόι των Κροατών χούλιγκαν αναγνωρίστηκε στα διόδια της Ελευσίνας. Αρκετές ώρες νωρίτερα όμως οι αστυνομικοί στα σύνορα είχαν ενημερώσει για την κάθοδο των Κροατών χούλιγκαν οι οποίοι διέσχισαν έξι νομούς της χώρας ανενόχλητοι. Το κονβόι των οπαδών τέθηκε υπό διακριτική παρακολούθηση από αστυνομικούς μόνο σε κάποιο σημείο κατά μήκος της Εθνικής Οδού. Ωστόσο, τα οχήματα των Κροατών διασπάστηκαν και μερικά από αυτά συνέχισαν στην Εθνική Οδό, ενώ άλλα κατευθύνθηκαν προς την Αττική Οδό. Σύμφωνα με την δικογραφία, εκεί εντοπίστηκε το κρίσιμο σφάλμα. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχασαν τους Κροάτες χούλιγκαν, και δεν μπόρεσαν αργότερα να τους εντοπίσουν, και να αποτρέψουν τα επεισόδια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ.

Το Τμήμα Αθλητικής Βίας είχε πληροφορίες και από τις κροατικές αρχές ότι αναμένονται περίπου 100 οργανωμένοι οπαδοί.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι η ΕΛΑΣ είχε ειδοποιηθεί από τις Αρχές του Μαυροβουνίου και της Κροατίας για τους χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ και την όλη πορεία τους προς τη Νέα Φιλαδέλφεια και το γήπεδο της ΑΕΚ, αλλά κάποιοι δεν ήξεραν καν την ύπαρξή του, διότι δεν είχαν διαβάσει τα σχετικά έγγραφα.

Σχετικά με τις ευθύνες των Αρχών, ο ίδιος σημείωσε: «Όσο έρχονται πληροφορίες, αγανακτούμε όλοι μας, αγανακτώ εγώ ως αξιωματικός της Αστυνομίας. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι αξιωματικοί της Αστυνομίας να λειτουργούν με τέτοιο παιδαριώδες τρόπο. Κάποιοι δεν ήξεραν καν για το έγγραφο. Δεν το είχαν διαβάσει. Ένα έγγραφο επείγον, απόρρητο, που μιλάει για ανθρώπους, για μια εγκληματική οργάνωση. Δηλαδή άμα ήταν Τούρκοι εθνικιστές και μπαίνανε στα σύνορα, θα μπορούσαν να φτάσουν στο Σύνταγμα; Αυτό είναι ανεπίτρεπτο».

«Δεν άνοιξαν καν το έγγραφο»

Ο Γιώργος Καλλιακμάνης επισήμανε ότι από το κέντρο επιχείρησης της ΓΑΔΑ έπαιρναν συνέχεια τηλέφωνα τις περιφερειακές υπηρεσίες και ρωτούσαν αν πέρασαν οι Κροάτες χούλιγκανς της Ντινάμο Ζάγκρεμπ που όδευαν προς το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά όπως είπε: «Κάποιοι δεν είχαν ανοίξει καν το έγγραφο να ξέρουν γιατί πρόκειται. Τι ήταν αυτοί οι Κροάτες, Για ποιο λόγο έρχονται».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, τόνισε ότι στα επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια χάθηκε ένας νέος άνθρωπος και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία.

«Χάθηκε ένας νέος άνθρωπος. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Όσο αφορά στην είσοδο αυτών των ανθρώπων στην Ελλάδα, υπήρχε ένα έγγραφο από τις κροατικές αρχές και από τις αρχές του Μαυροβουνίου που έλεγε ότι οι συγκεκριμένοι εγκληματίες, γιατί αυτοί οι άνθρωποι ήταν εγκληματίες, θα μπουν στη χώρα σας και θα προσπαθήσουν να πάνε στην πρωτεύουσα και να δημιουργήσουν επεισόδια και έκτροπα», ανέφερε ο αστυνομικός.

Ήξεραν και τις πινακίδες των αυτοκινήτων

«Μάλιστα, σε αυτό το έγγραφο αναφέρονταν και οι αριθμοί κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και οι μάρκες των αυτοκινήτων. Άρα η αστυνομία μπορούσε κάλλιστα να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα αυτών των ανθρώπων, παρόλο που ήταν Ευρωπαίοι πολίτες, παρόλο που ήταν υπήκοοι χώρας η οποία ανήκει στο Σένγκεν», δήλωσε ο Γιώργος Καλλιακμάνης.

Για τις συλλήψεις είπε: «Επτά Κροάτες που έφευγαν και πάνω τους βρέθηκαν όπλα, κρατούνται. Στην Ευζώνους συνελήφθησαν άλλα πέντε άτομα, άλλοι πέντε στην Ηγουμενίτσα και άλλος ένας στην Κακαβιά. Υπήκοοι Κροάτες που ήταν στη μαύρη λίστα της εγκληματικής οργάνωσης και πάνε κι αυτοί κατηγορούμενοι. Άρα έχουμε φτάσει στα 105 άτομα με βαριές κατηγορίες, με κακουργήματα, εγκληματική οργάνωση, νόμος περί όπλων, έκρηξη μολότοφ, συμπλοκή με αποτέλεσμα τον θάνατο, τα περισσότερα κακουργήματα».

Το DNA και η καθυστέρηση

Ένα άλλο βασικό ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι γιατί η λήψη βιολογικού υλικού των κατηγορούμενων δεν έγινε ήδη από την προανάκριση. Σημειώνεται ότι μόλις σήμερα, Τετάρτη (9/8), βγήκε διάταξη από την 25η τακτική ανακρίτρια με την οποία ζητείται λήψη γενετικού υλικού και από τους 105 κατηγορουμένους. Η κυριά Σπανού σε συνέχεια της εντολής που έχει δοθεί από την προϊστάμενη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Μαρίας Γκανε, προχωρά σε αυτήν την ανακριτική πράξη, προκειμένου να προχωρήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η διερεύνηση της δολοφονίας του 29χρονου Μιχάλη.

Για να μπορέσει να γίνει ταυτοποίηση του DNA του φυσικού αυτουργού της δολοφονίας με το DNA επάνω στο φονικό όπλο, όταν κι εφόσον βρεθεί ή με το DNA που μπορεί να βρέθηκε επάνω στο θύμα, θα πρέπει προηγουμένως να προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Αμέσως μετά τη λήψη DNA, θα ξεκινήσει η διαδικασία της λήψης προθεσμιών για τους κατηγορούμενους, ώστε να απολογηθούν μέσα στο επόμενο πενθήμερο.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο θανάσιμα τραυματισμένος Μιχάλης περπάτησε παραπατώντας περίπου 100 μέτρα μέχρι τα εκδοτήρια της ΑΕΚ, όπου και κατέρρευσε. Το μαχαίρι του φόνου δεν έχει βρεθεί, αλλά από το σύνολο των 54 πειστηρίων που έχουν συλλεχθεί από τον τόπο της επίθεσης, ενδιαφέρουν παρουσιάζουν δυο πειστήρια, το Π11 και το Π12, που αντιστοιχούν σε δυο αναδιπλούμενους σουγιάδες με μήκος τουλάχιστον 20 και 18 εκατοστών αντίστοιχα. Υπάρχουν και δυο μαχαίρια που είχαν εντοπιστεί στην κατοχή ενός 23χρονου και ενός 20χρονου, οι οποίοι είναι δύο από τους 105 συλληφθέντες.

Βρέθηκαν μάλιστα στην περιοχή έξι δοκάρια, με μήκος μέχρι 1,80 μέτρα, στα οποία είχαν προσαρμόσει καρφιά, και έχουν κηλίδες αίματος. Οι έρευνες στα κοινωνικά δίκτυα, η άρση του τηλεφωνικού απόρρητου και οι συσκευές που έχουν κατασχεθεί από τους συλληφθέντες αναμένεται να βοηθήσουν τις Αρχές για να φτάσουν στο δολοφόνο ή τους δολοφόνους του 29χρονου. Παράλληλα, έχει ληφθεί DNA από τη σορό του Μιχάλη προκειμένου να ταυτοποιηθεί με το DNA των συλληφθέντων.

Αναμένονται κι άλλες «καρατομήσεις»

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται και άλλες «καρατομήσεις» εκτός των επτά αξιωματικών της ΕΛΑΣ που απομακρύνθηκαν με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου. Ειδικότερα, αναμένεται να εξεταστούν συνολικά 15-20 άτομα της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με την εσωτερική έρευνα που ξεκίνησε για τα επεισόδια στην Νέα Φιλαδέλφεια, αναφέρουν πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Όπως έχει ζητήσει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ξεκίνησε και συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η διενέργεια εσωτερικής έρευνας για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των αλλοδαπών οπαδών στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή.

Η έρευνα ανατέθηκε στον Προϊστάμενο Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Ελευθέριο Γκαρίλα. Αναμένεται να εξεταστούν συνολικά 15-20 άτομα του Σώματος, από όλο το φάσμα των Διευθύνσεων, από την Κακαβιά ως την Αττική (Ήπειρος, Δυτική Ελλάδα, Αττική), και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, σημειώνουν πηγές του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την εσωτερική έρευνα που ξεκίνησε για τα επεισόδια στην Ν. Φιλαδέλφεια.

Εκτός από τις αναφορές των Αξιωματικών, στο πλαίσιο της Ε.Δ.Ε., θα ληφθούν ένορκες καταθέσεις από πρόσωπα που πιθανώς μπορούν να συνδράμουν στη διερεύνηση της υπόθεσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πολιτική βούληση για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης είναι ισχυρή και αδιαπραγμάτευτη, όπως ισχυρός και αδιαπραγμάτευτος είναι ο στόχος η ΕΛ.ΑΣ. να ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις της κοινωνίας στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών.

#ΝΕΑ_ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ #ΟΠΑΔΟΙ #ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ #DNA #ΕΥΘΥΝΕΣ #ΛΑΘΗ #ΑΕΚ #ΧΟΥΛΙΓΚΑΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Φιλαδέλφεια, Σοκάρουν, - Έρχονται,filadelfeia, sokaroun, - erchontai