Νέα επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο: Γιατί είναι σπάνια

Γιατί είναι σπάνια η νέα επίθεση σε ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο που αυτή τη φορά είχε ως αποτέλεσμα την απαγωγή 19 μέλη του πληρώματος- 18 Ινδούς και ένα Τούρκο.

Η επίθεση στο δεξαμενόπλοιο Nave Constellation με σημαία Χονγκ Κονγκ (ναυπηγημένο το 2010, 298.000 dwt) της Navios Maritime Acquisitions) έγινε 77 ναυτικά μίλια νότια από το νησί

Βonny, μια τοποθεσία «κλειδί» για τους παραγωγούς ακατέργαστου πετρελαίου. Το δεξαμενόπλοιο είχε μόλις συλλέξει το φορτίο του- 2 εκατομμύρια βαρέλια ακατέργαστου πετρελαίου- και θα ξεκινούσε για την Μέση Ανατολή.

Οι πειρατές επιβιβάστηκαν σε ένα πλήρως υπέρ φορτωμένο δεξαμενόπλοιο στις ακτές της Νιγηρίας, μια πράξη άκρως επικίνδυνη η οποία χτυπάει κόκκινο συναγερμό στους ασφαλιστικούς πράκτορες για τη συλλογή πετρελαίου από τον μεγαλύτερο παραγωγό της Αφρικής.

Το περιστατικό συνέβη αργά το βράδυ της περασμένης Τρίτης, έναν ακριβώς μήνα μετά την επίθεση σε ελληνόκτητο πλοίο στις ακτές του Τόγκο της Δυτικής Αφρικής.Οι εγκληματίες αποχώρησαν από το πλοίο παίρνοντας 19 ναυτικούς ως ομήρους. Επτά ναυτικοί παρέμειναν στο πλοίο και πήραν εντολή να μεταφέρουν το δεξαμενόπλοιο σε ασφαλή θέση. Δεν υπήρξε ρύπανση ή βλάβη στο πλοίο

Είναι κάποια χρόνια τώρα που ο κόλπος της Γουινέας υποφέρει από περιστατικά πειρατείας αλλά μια εκτεταμένη επίθεση σε ένα δεξαμενόπλοιο είανι πραγματικά σπάνιο γεγονός.

Από τις 95 καταγεγραμμένες πειρατείες σε όλο τον κόσμο, τους πρώτους 9 μήνες, οι 17 συνέβησαν στα νερά της Νιγηρίας πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν 82% των απαγωγών μελών πληρώματος σε υποθέσεις πειρατείας συμβαίνει στον κόλπο της Γουινέας.

«Πρόκειται για μεγάλα νέα καθώς είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει τέτοια επίθεση σε δεξαμενόπλοιο. Συνήθως οι πειρατές επιτίθενται σε μικρότερα τάνκερ και κλέβουν το φορτίο τους» είπε χαρακτηριστικά ένας μεσίτης δεξαμενόπλοιων ενεργός στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι στις 4 Νοεμβρίου, ανοιχτά των ακτών του Τόγκο της Δυτικής Αφρικής, ένοπλοι-πειρατές επιτέθηκαν στο ελληνικό τάνκερ «ΕLKA Αριστοτέλης» και απήγαγαν τέσσερα από τα 24 μέλη του πληρώματος, έναν 20χρονο Έλληνα ναυτικό, δύο Φιλιππινέζους κι έναν Γεωργιανό. Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων σε αυτή την υπόθεση συνεχίζονται.

Keywords
Τυχαία Θέματα