Νέα έκκληση από τον ΠΟΥ στις πλούσιες χώρες να δωρίσουν περισσότερα εμβόλια

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) απηύθυνε νέα έκκληση στις πλούσιες χώρες να παραχωρήσουν περισσότερα εμβόλια κατά της COVID-19 και να ακολουθήσουν τις ΗΠΑ στο να καταστήσουν δόσεις τους άμεσα διαθέσιμες ώστε να μπορέσει να καλυφθεί κενό 200 εκατομμυρίων δόσεων που προκλήθηκε από τις διαταραχές του εφοδιασμού στην Ινδία και τις καθυστερήσεις στην παραγωγή.

Ο ΠΟΥ δεν σταματάει να απευθύνει εκκλήσεις στις πλούσιες χώρες να προσφέρουν εμβόλια κατά του κορονοϊού

σ' αυτές που το έχουν ανάγκη και στους πιο φτωχούς, όπως στην Ινδία, συνεχίζει να αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με τον ιό.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή (04/06) υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) τόνισε ότι οι πλούσιες χώρες χρειάζεται να παραχωρήσουν περισσότερα εμβόλια κατά της COVID-19 και να ακολουθήσουν τις ΗΠΑ στο να καταστήσουν δόσεις τους άμεσα διαθέσιμες ώστε να μπορέσει να καλυφθεί κενό 200 εκατομμυρίων δόσεων που προκλήθηκε από τις διαταραχές του εφοδιασμού στην Ινδία και τις καθυστερήσεις στην παραγωγή.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει καλέσει τις πλούσιες χώρες να δωρίσουν τις πλεονάζουσες δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 που διαθέτουν σε φτωχότερες χώρες αντί να τις διαθέσουν σε λιγότερο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού τους, όπως τα παιδιά. Αυτές έχουν μέχρι στιγμής δωρίσει 150 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέσω του μηχανισμού διαμοιρασμού εμβολίων COVAX.

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ Μπρους Έιλγουορντ δήλωσε, ωστόσο, την Παρασκευή (04/06) ότι μόνον ένα μικρό μέρος από αυτές τις δόσεις θα είναι διαθέσιμο βραχυπρόθεσμα τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, όταν θα μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην επιβράδυνση του ρυθμού λοιμώξεων στην πανδημία παγκοσμίως του νέου κορονοϊού.

{https://twitter.com/PCheppudira/status/1400810225683243009?s=20}

«Θα χρειαστούμε τις διπλάσιες και αυτές θα πρέπει να προωθηθούν», υπογράμμισε, αναφερόμενος στο μέγεθος των δωρεών που έχουν κάνει οι πλούσιες χώρες μέχρι στιγμής καθώς οι υπουργοί Υγείας της Ομάδας των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων κρατών στον κόσμο συναντώνται στην Οξφόρδη. «Θα οδηγηθούμε σε αποτυχία αν δεν εξασφαλίσουμε γρήγορα δόσεις», πρόσθεσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Κενό 200 εκατ. δόσεων

Ο Έιλγουορντ εξήρε το σχέδιο των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε χθες Πέμπτη για τη γρήγορη διανομή 25 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της COVID-19 και ενθάρρυνε και τις άλλες πλούσιες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Ο αξιωματούχος του ΠΟΥ υπολόγισε ότι οι διαταραχές στις ινδικές εξαγωγές εμβολίων και οι καθυστερήσεις στη λήψη άλλων εμβολίων έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία κενού περίπου 200 εκατομμυρίων δόσεων στον μηχανισμό διαμοιρασμού εμβολίων COVAX.

Το Ινστιτούτο Σέρουμ της Ινδίας εξέτρεψε προμήθειες του εμβολίου της AstraZeneca στην εσωτερική αγορά εν μέσω ενός καταστροφικού δεύτερου κύματος της επιδημίας της COVID-19 στη χώρα και αναμένεται να άρει αυτούς τους περιορισμούς το τέταρτο τρίμηνο του έτους, όταν αναμένεται να διατεθούν κι άλλα σκευάσματα που προορίζονται για τον COVAX. «Όλα αυτά θα φτάσουν την ίδια ώρα», σημείωσε ο Έιλγουορντ.

{https://twitter.com/GodandtheBear/status/1400810200500670466?s=20}

Ασφαλής και αποτελεσματικός ο συνδυασμός εμβολίων AstraZeneca και Pfizer

Την ίδια ώρα, έρευνα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Βερολίνου δείχνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα από τη μίξη των εμβολίων.

Η έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Βερολίνου, Charite, καταλήγει στο συμπέρασμα πως δεν τίθεται ζήτημα μειονεκτήματος σε αποτελεσματικότητα και σε ανεκτικότητα έπειτα από συνδυασμόο εμβολίων της AstraZeneca και της Pfizer.


Σύμφωνα με την έρευνα που χρησιμοποίησε για πρώτη δόση εμβόλιο της AstraZeneca και δεύτερη με εκείνο της Pfizer, με απόσταση 10 με 12 εβδομάδες μεταξύ τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως ο συνδυασμός είναι «καλά ανεκτός αλλά και πως προκαλεί ανοσοαπόκριση ανάλογη με δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer».


Η έρευνα διενεργήθηκε κατόπιν σύστασης της Διαρκούς Επιτροπής Εμβολιασμών, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις για τις περιπτώσεις εμφάνισης σπάνιων, αλλά σοβαρών επιπλοκών μετά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, ειδικά σε άτομα νεαρής ηλικίας.


Η ελληνική επιτροπή Εμβολιασμού συστήνει την αλλαγή της δεύτερης δόσης του εμβολίου μόνο στην περίπτωση αναφυλικτικού ή θρομβοεμβολικού επεισοδίου έπειτα από την πρώτη δόση.

{https://twitter.com/WHOSouthSudan/status/1400755263574007811?s=20}

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

Keywords
Τυχαία Θέματα