Νέα εμπόδια για τους οροθετικούς λόγω ελλείψεων

Καμπανάκι κινδύνου κρούει η «Θετική Φωνή», καθώς γα ακόμη μια φορά η έλλειψη αντιδραστηρίων έχει αφήσει τους ασθενείς της χώρας χωρίς πρόσβαση στην επιβεβαίωση της διάγνωσης HIV.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Απαράδεκτες καθυστερήσεις στην επιβεβαίωση της διάγνωσης HIV καταγγέλλει η «Θετική Φωνή». Η αιτία είναι η έλλειψη αντιδραστηρίων στα Κέντρα Αναφοράς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη,

που έχει ως αποτέλεσμα να εμποδίζεται η άμεση έναρξη αντιρετροϊκής θεραπείας και να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ., για την επιβεβαίωση μίας νέας διάγνωσης HIV και την καταγραφή της στο μητρώο ασθενών του οργανισμού, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η διενέργεια μίας συγκεκριμένης εργαστηριακής εξέτασης. Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, τα Κέντρα Αναφοράς δεν διαθέτουν αντιδραστήρια, λόγω μη έγκαιρης ανανέωσης της σύμβασης χρηματοδότησης.

Η καθυστερήσεις «επιτείνουν την αγωνία που βιώνουν, σε αυτή την εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή της διάγνωσης», εξηγεί ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας και καλεί τον Ε.Ο.Δ.Υ. να αντιμετωπίσει άμεσα και μόνιμα όλα τα γραφειοκρατικά προσκόμματα που απειλούν την υγεία και τη ζωή των οροθετικών ατόμων και να προασπίσει στην πράξη τη δημόσια υγεία.

«Κάθε δικαιολογία και κάθε αναβολή είναι απαράδεκτες, καθώς ο επιβεβαιωτικός έλεγχος:

- Έχει εξαιρετικά χαμηλό κόστος. Κάθε εξέταση δεν υπερβαίνει τα 35 ευρώ.

- Αφορά μικρό και περιορισμένο αριθμό περίπου 600 ατόμων ετησίως που αντιστοιχούν στις νέες διαγνώσεις HIV στη χώρα μας. Επομένως μπορεί πολύ εύκολα να προϋπολογιστεί.

- Είναι μία εξαιρετικά κρίσιμη εξέταση, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη παρακολούθησης και θεραπείας, η οποία βελτιώνει την υγεία του ατόμου και ταυτόχρονα το καθιστά μη μεταδοτικό

Στο πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του Ε.Ο.Δ.Υ., καταγράφεται μία μείωση της τάξης του 12% στις νέες διαγνώσεις HIV. Ωστόσο, η τάση αυτή θα πρέπει να εξεταστεί μέσα από τα εμπόδια στην πρόσβαση στις διαγνωστικές εξετάσεις. Για το λόγο αυτό, η Θετική Φωνή καλεί τη νέα διοίκηση του Οργανισμού να εγγυηθεί όχι μόνο την άμεση αποκατάσταση της πρόσβασης των ασθενών στον επιβεβαιωτικό έλεγχο, αλλά και την εφαρμογή ενός μηχανισμού που θα προβλέπει και θα επιλύει έγκαιρα τις αστοχίες του συστήματος που σχετίζονται με τη διάγνωση και την παρακολούθηση των ασθενών», καταλήγουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα