Ναυάγιο στην Πύλο: Η «αδυναμία» της Λιβύης να περιορίσει τη ροή προσφύγων, ο ρόλος του Χαφτάρ

Η απουσία ενιαίας εθνικής κυβέρνησης της Λιβύης αφήνει την Ευρώπη χωρίς αποτελεσματικούς συμμάχους για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου ανθρώπων, αναφέρει δημοσίευμα του Guardian.

Ο μαζικός πνιγμός προσφύγων που κατευθύνονταν από τη Λιβύη προς την Ιταλία, καθώς το μεγάλο σκάφος τους ανατράπηκε στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας

στην Πύλο, υπογραμμίζει το συνεχιζόμενο κενό εξουσίας της Λιβύης και την αδυναμία των διχασμένων ηγετών της να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για την αναχαίτιση του κερδοφόρου λαθρεμπορίου ανθρώπων.

Είναι εντυπωσιακό ότι το πλοίο απέπλευσε από το ανατολικό λιμάνι του Τομπρούκ, μια πόλη όπου οι τοπικοί ηγέτες έχουν οργανώσει εκστρατεία κατά της παράνομης μετανάστευσης.

Στις 4 Μαΐου, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ στη Ρώμη, κατά την οποία προσφέρθηκε να επενδύσει στα ανατολικά της Λιβύης με αντάλλαγμα τη λήψη μέτρων κατά των διακινητών.

Μια χώρα που είναι διαιρεμένη σε μια αντίπαλη ανατολική και δυτική πλευρά από το 2015.

Ο Χατάρ φάνηκε να έχει όλη την καλή διάθεση να τηρήσει τη συμφωνία του.

Στις 4 Ιουνίου, οι σύμμαχοί του επέβαλαν προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις βραδινές ώρες για να «μπλοκάρουν» τους λαθρέμπορους.

Οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν επιδρομές σε πόλεις που συνορεύουν με την Αίγυπτο. Ισχυρίστηκαν ότι βρήκαν 1.000 ανθρώπους σε κτήματα και σπίτια που περίμεναν να τους περάσουν στη Μεσόγειο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Faraj Egaim, ζήτησε να καταγγείλουν τους λαθρέμπορους και κάλεσε τις φυλές που ελέγχουν τα σύνορα προς τη Λιβύη να βοηθήσουν.

Ορισμένοι από αυτούς που συνελήφθησαν στις αρχές του μήνα - έως και 4.000 - οδηγήθηκαν με τη βία με τα πόδια προς τα αιγυπτιακά σύνορα προς τη Μουσάιντ, με το επιχείρημα ότι βρίσκονταν εκεί παράνομα.

Η βία που ασκήθηκε, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου ενός νεαρού αγοριού, οδήγησε σε κατακραυγή.

Τη Δευτέρα, η Αποστολή Υποστήριξης των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη (UNSMIL), χωρίς να προσδιορίσει τους ενόχους, εξέφρασε την ανησυχία της για τις μαζικές «αυθαίρετες συλλήψεις και απελάσεις» χιλιάδων μεταναστών και αιτούντων άσυλο σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων εγκύων γυναικών και παιδιών, οι οποίοι, όπως είπε, κρατούνται σε συνθήκες υπερπληθυσμού και ανθυγιεινής διαβίωσης.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η εκστρατεία «συνοδεύεται από μια ανησυχητική αύξηση της ρητορικής μίσους και του ρατσιστικού λόγου κατά των αλλοδαπών στο διαδίκτυο και στα μέσα ενημέρωσης».

Αλλά το τραγικό ταξίδι με βάρκα από το Τομπρούκ δείχνει ότι ο Χαφτάρ και οι γιοι του δεν σταμάτησαν το λαθρεμπόριο.

Πολλοί λένε ότι ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει η ροή είναι να παρακολουθούνται οι εισερχόμενες πτήσεις των συριακών πολιτικών αερογραμμών που περιέχουν Σύρους, Μπαγκλαντεσιανούς και Πακιστανούς.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι υπάρχουν 680.000 μετανάστες στη Λιβύη, ορισμένοι από τους οποίους επιθυμούν να ταξιδέψουν με πλοίο προς την Ευρώπη και άλλοι εργάζονται στη Λιβύη.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ δήλωσε ότι σχεδόν 3.800 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις μεταναστευτικές διαδρομές εντός και από την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής πέρυσι, ο υψηλότερος αριθμός από το 2017.

Περίπου 105.000 μετανάστες και αιτούντες άσυλο έφτασαν στην Ιταλία δια θαλάσσης το 2022.

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους έως τον Ιούνιο, έφτασαν λίγο περισσότεροι από 54.000, αριθμός διπλάσιος από τον αντίστοιχο αριθμό της ίδιας περιόδου του προηγούμενου έτους. Ένα αυξανόμενο ποσοστό προέρχεται από τα ανατολικά της Λιβύης.

Οι πιθανότητες να βρουν οι Ευρωπαίοι Λίβυους συμμάχους για τον έλεγχο της ροής μειώνονται από τη συνεχιζόμενη απουσία μιας ενιαίας εθνικής κυβέρνησης με εξουσία.

Η τελευταία προσπάθεια με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ να πιέσουν τις δύο πλευρές για τη διεξαγωγή ενιαίων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών κατέρρευσε λίγο πριν από την ημερομηνία των εκλογών του Δεκεμβρίου 2021.

#ΛΙΒΥΗ #ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ #ΝΕΚΡΟΙ #ΝΑΥΑΓΙΟ #ΠΥΛΟΣ #ΕΥΡΩΠΗ #ΧΑΛΙΦΑ_ΧΑΦΤΑΡ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ναυάγιο, Πύλο, Λιβύης, Χαφτάρ,navagio, pylo, livyis, chaftar