ΝΑΤΟ: Νέο στρατηγικό δόγμα με 300.000 στρατιώτες στα ανατολικά της συμμαχίας - To «Σχέδιο Μάρσαλ» των G7 αλλάζει τη γεωπολιτική εξίσωση

Για αλλαγή του στρατηγικού δόγματος του ΝΑΤΟ στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, στην Ισπανία, προιδέασε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Συγκεκριμένα όπως δήλωσε ο κ. Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στις Βρυξέλλες, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη το διήμερο 28-30 Ιουνίου

θα είναι «μεταμορφωτική» και θα λάβει πολλές σημαντικές αποφάσεις, με μια εξ αυτών να είναι η ανάπτυξη δύναμης τάξεως ταξιαρχίας με 300.000 στρατιώτες στα ανατολικά της συμμαχίας -αναφορά που «σημαδεύει» απευθείας τη Ρωσία. «Θα μεταμορφώσουμε τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και θα αυξήσουμε τις δυνάμεις υψηλής ετοιμότητας, σε πάνω από 300.000», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Ο γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχία τόνισε ότι θα υιοθετηθεί το νέο «Στρατηγικό Δόγμα» του ΝΑΤΟ, θα αποφασιστεί μια θεμελιώδης αλλαγή στην αποτροπή και την άμυνα της Συμμαχίας και θα συνεχιστεί η υποστήριξη στην Ουκρανία, τώρα και στο μέλλον.

«Το νέο στρατηγικό Δόγμα θα μας καθοδηγήσει σε μια εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε πως οι σύμμαχοι αναμένεται να χαρακτηρίσουν τη Ρωσία ως την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια τους.

{https://twitter.com/nexta_tv/status/1539655795394039808?s=20&t=YkaG1c2F9KZRHRYQmWTokA}

Παράλληλα, το νέο Στρατηγικό Δόγμα του ΝΑΤΟ θα κάνει για πρώτη φορά αναφορά στην Κίνα και τις προκλήσεις που θέτει το Πεκίνο για την ασφάλεια, τα συμφέροντα και τις αξίες των νατοϊκών συμμάχων.

Σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες, ο κ. Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι «τα στοιχεία δείχνουν πως το 2022 θα είναι η όγδοη συνεχόμενη χρονιά αυξήσεων μεταξύ των Ευρωπαίων Συμμάχων και του Καναδά. Μέχρι το τέλος του έτους, θα έχουν επενδυθεί πολύ περισσότερα από 350 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2014 που συμφωνήθηκε η αύξηση των αμυντικών επενδύσεων. Εννέα Σύμμαχοι φτάνουν τώρα -ή υπερβαίνουν- τον στόχο του 2% του ΑΕΠ. Δεκαεννέα Σύμμαχοι έχουν ξεκάθαρα σχέδια να φτάσουν το στόχο μέχρι το 2024 και άλλοι πέντε έχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις να το τηρήσουν στη συνέχεια».

Σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία, ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι «στη Σύνοδο Κορυφής, θα συμφωνηθεί ένα «ενισχυμένο Πακέτο Ολοκληρωμένης Βοήθειας για την Ουκρανία» που θα περιλαμβάνει σημαντικές παραδόσεις υποστήριξης, σε τομείς όπως οι ασφαλείς επικοινωνίες, τα συστήματα anti-drone και τα καύσιμα. Ανέφερε, επίσης, ότι μακροπρόθεσμα, το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει την Ουκρανία να μεταβεί από τον στρατιωτικό εξοπλισμό της σοβιετικής εποχής στον σύγχρονο εξοπλισμό του ΝΑΤΟ και να ενισχύσει περαιτέρω τους θεσμούς άμυνας και ασφάλειας.

Τέλος, η Σύνοδος Κορυφής θα λάβει αποφάσεις για την κοινή χρηματοδότηση της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου Ταμείου Καινοτομίας του ΝΑΤΟ ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για επενδύσεις σε αναδυόμενες τεχνολογίες διπλής χρήσης.

Το «Σχέδιο Μάρσαλ» των G7

Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται μόλις μία ημέρα μετά την εκπεφρασμένη πρόθεση των G7 να υλοποιήσουν ένα επενδυτικό πρόγραμμα-μαμούθ ύψους 600 δισ. δολαρίων στις αναπτυσσόμενες χώρες, προκειμένου να υπάρξει μια ηχηρή απάντηση στο σχέδιο «Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού» που ήδη εφαρμόζει η Κίνα.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, πριν από την ομιλία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στην σύνοδο κορυφής της G7 στην νότια Γερμανία κατά την οποία παρουσίασε την πρότασή του «μαζί με τους εταίρους της G7, έχουμε ως στόχο να κινητοποιήσουμε 600 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2027 για παγκόσμιες επενδύσεις στις υποδομές».

Η «Σύμπραξη για τις Παγκόσμιες Υποδομές» θα πρέπει, σύμφωνα με την ίδια πηγή, «να παράγει ποιοτικές και αειφόρες υποδομές».

#ΝΑΤΟ #ΓΕΝΣ_ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ #ΡΩΣΙΑ #ΚΙΝΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΝΑΤΟ, Νέο, 300 000, Σχέδιο Μάρσαλ,nato, neo, 300 000, schedio marsal