Μόρια: Μετά το ολοκαύτωμα στον καταυλισμό, χάος στη Λέσβο

Χάος επικρατεί στη Λέσβο μετά την ολοσχερή καταστροφή του καταυλισμού στη Μόρια.

Σχεδόν 13.000 πρόσφυγες περιπλανώνται στο νησί ως σύγχρονοι πλάνητες χωρίς κανείς να γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και ενώ ακόμη και οι δικηγόροι τους έχουν χάσει τα ίχνη τους.

Η δικηγόρος και πρώην διευθύντρια του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες Σάντυ Πρωτογέρου μιλώντας στο Dikailogitika News αναφέρεται στην πρωτοφανή σύγχυση που επικρατεί μετά την πυρκαγιά τονίζοντας ότι η ίδια και άλλοι δικηγόροι έχουν χάσει την επαφή με πρόσφυγες με τους οποίους συνομιλούσαν χωρίς να έχουν καμία πληροφορία για το τι απέγιναν.

Κάηκαν όλα στη φωτιά

«Με έναν πρόσφυγα του οποίου η αίτηση για πολιτικό άσυλο εκκρεμεί με τον οποίο καταφέραμε να μιλήσουμε του είχε απομείνει μόνο το κινητό του. Όλα τα υπόλοιπα υπάρχοντα του μαζί και τα έγγραφα του κάηκαν στην πυρκαγιά. Αυτοί οι άνθρωποι έχασαν τα πάντα και τα κινητά τους στη φωτιά και πλέον δεν υπάρχει τρόπος επικοινωνίας» είπε η η κ. Πρωτογέρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν σε δυο παλιά, εγκαταλειμμένα στρατόπεδα που θα λειτουργήσουν ως προσωρινοί καταυλισμοί φιλοξενίας Πρόκειται για τα στρατόπεδο στο Κλιτς της Λάρσου που είχε παραχωρηθεί στον ενιαίο Δήμο Λέσβου χωρίς ποτέ να χρησιμοποιηθεί ουσιαστικά.

Και στο στρατόπεδο στη Λεμονού της Ουτζάς το οποίο επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο επί υπουργίας Γιάννη Μουζάλα κάτι που δεν έγινε μετά από αντιδράσεις τοπικών φορέων. Καταγράφονται ωστόσο οι πρώτες αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία καθώς κάτοικοι συγκεντρώθηκαν έξω από το παλιό στρατιωτικό στρατόπεδο στο Κλιτς διαφωνώντας με τη λειτουργίας του ως προσωρινός καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών.

Ανθρωπιστική κρίση

Ήδη ξεκίνησε η αποστολή μεγάλου αριθμός σκηνών που θα στηθούν στα δυο στρατόπεδα και όπου αλλού τελικά επιλεγεί ως χώρος φιλοξενίας διότι πρακτικά αυτή την ώρα οι πρόσφυγες δεν έχουν που να κοιμηθούν που σημαίνει ότι μια ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται σε εξέλιξη. Διότι δεν πρόκειται για 100 ή 200 ανθρώπους που θα πρέπει να τους κοιμίσεις και να ταΐσεις αλλά για περίπου 13000 χιλιάδες. Μια μικρή επαρχιακή πόλη δηλαδή..

Αναπάντητα ερωτήματα

Την ίδια ώρα αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά χωρίς να έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο προβοκάτσιας με διαστάσεις που αγγίζουν εθνικά θέματα. Διόλου άλλωστε, τυχαία δεν πρέπει να θεωρείται η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τηλεοπτικό του μήνυμα με αφορμή τα όσα δραματικά εξελίσσονται στη Λέσβο.

Ο πρωθυπουργός έκανε ευθέως λόγο για μια απαράδεκτη κατάσταση που αγγίζει ζητήματα εθνικής ασφαλείας και η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Εξετάζονται παράλληλα οι καταγγελίες ότι η φωτιά μπήκε από πρόσφυγες που αντιδρούσαν στην καραντίνα μετά τα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν στον καταυλισμό.

Χρυσοχοΐδης: Δεν έχουμε στοιχεία για οργανωμένο σχέδιο για τη φωτιά στη Μόρια

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τόνισε για τη φωτιά στη Μόρια ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για οργανωμένο σχέδιο. «Για να πούμε ότι ήταν σχέδιο η πυρκαγιά στη Μόρια θα πρέπει να έχουμε στοιχεία ότι κάποιοι το επεξεργάστηκαν και το εκτέλεσαν, τέτοια στοιχεία δεν υπάρχουν», ανέφερε αρχικά στο κεντρικό δελτίο του Alpha ο κ. Χρυσοχοΐδης.

«Ας μείνουμε στο πραγματικό γεγονός ότι κάποιοι αρνήθηκαν την καραντίνα μετά τη διαπίστωση 35 κρουσμάτων και των εντοπισμό όσων ήρθαν σε επαφή μαζί τους και στη συνέχεια αυτοί αντέδρασαν και προέβησαν σε αυτές τις πράξεις. Όλα αυτά θα ερευνηθούν, θα αποδοθούν ευθύνες, θα γίνουν δικογραφίες», πρόσθεσε.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, μετά την πυρκαγιά: «Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι πρώτον η δημόσια υγεία, δηλαδή να εντοπιστούν τα κρούσματα και οι επαφές τους, έτσι ώστε να μπουν σε καραντίνα.

Το δεύτερο είναι η ασφάλεια των κατοίκων του νησιού και η ασφάλεια των προσφύγων των ίδιων. Το τρίτο ζήτημα είναι ότι υπήρχε μία μεγάλη κινητοποίηση και δεν είχαμε κανένα θύμα». Για το γεγονός ότι υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι που πανηγύριζαν για τη φωτιά στη Μόρια, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε: «Δεν θέλω να μπω σε θεωρίες συνωμοσίας».

Μπορούσαν να το είχαν προβλέψει

Για καταστροφή σε έναν περιορισμένο χώρο, «όπου διαμένουν επί χρόνια στοιβαγμένοι "κακήν κακώς" χιλιάδες άνθρωποι» και την οποία «σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια από το 2015 ως και "χθες" μπορούσε κανείς να προβλέψει» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, αναφερόμενο στα γεγονότα της Μόριας.

Ο σύλλογος κάνει λόγο μεταξύ άλλων για ανεφάρμοστα σχέδια και εξαγγελίες, πολιτικά στελέχη, από το 2015 μέχρι σήμερα, χωρίς καμία εμπειρία και γνώση του μεταναστευτικού, καθώς και για «άθλια κατάσταση» και σε δομές της ενδοχώρας, όπως στον Ελαιώνα, τη Μαλακάσα, τον Σκαραμαγκά, το Πολύκαστρο και τα Διαβατά, «όπου ως άτυπα "κέντρα διερχομένων" στοιβάζουν πλήθος προσφύγων με σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και όχι μόνο».

Το ΔΣ του Συλλόγου εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους στο ΚΥΤ της Μόριας και ζητά τα ΚΥΤ και οι δομές να φιλοξενούν αριθμό ανθρώπων απολύτως σύμφωνα με τη χωρητικότητά τους. Επίσης, να μην μεταφερθεί κανείς από τη Μόρια μέχρι να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα των τεστ κορονοϊού, εκτός από σοβαρές περιπτώσεις ευάλωτων, και τέλος να ακυρωθεί η αποσυμφόρηση της Μόριας όταν οδηγεί σε αναγκαστική συμφόρηση δομών στην ενδοχώρα. Ζητά τέλος, από τα πολιτικά κόμματα να συμφωνήσουν σε ένα «σχεδιασμό ρεαλιστικό, που να σέβεται τους εργαζόμενους και να σέβεται τους κανόνες διεθνούς δικαίου για τους φιλοξενούμενους».

Keywords
Τυχαία Θέματα