Μητσοτάκης: «Θα δεχτώ debate με τον Τσίπρα εάν πάμε σε δεύτερες εκλογές»

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη τους χωρίζει μεγάλη απόσταση, και ότι τα περιθώρια συνεργασίας είναι μικρά. Οι επόμενες εκλογές επειδή υπάρχει το μπόνους και αφορά τους δυο πρώτους βεβαίως και πρέπει να γίνει debate τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνέντευξη στον ΑΝΤ1 παραχωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ώρες μετά τις ειδικές ενισχύσεις

που ανακοίνωσε από εκδήλωση στα ναυπηγία Ελευσίνας και αφορούν νέους, δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά, αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων που θα ασφαλίσουν τα ακίνητα τους έναντι φυσικών καταστροφών

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως με το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη τους χωρίζει μεγάλη απόσταση, και ότι τα περιθώρια συνεργασίας είναι μικρά.

Οι μόνες εκλογές που έχουμε μπροστά μας είναι στις 21 Μαΐου, σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως οι επόμενες κινήσεις του και τι θα πράξει με τη διερευνητική εντολή θα κριθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κυβέρνησης «ηττημένων» λέγοντας πως μόνο με πολύ ισχυρή ΝΔ στις κάλπες θα αποτραπεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

"Το καλύτερο σενάριο για την χώρα είναι μια σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση στον τόπο", τόνισε συγκεκριμένα, ενώ δήλωσε παράλληλα ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν δέχτηκε να τον συναντήσει όταν εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

"Το ΠΑΣΟΚ είναι πιο κοντά με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα παρά με τη ΝΔ και εμένα" τόνισε επίσης.

Για τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες και αν ήταν ψηφοθηρικά απάντησε: "Θα μας επιτρέψετε να ανακοινώνουμε τα μέτρα όταν κρίνουμε εμείς". Για το Freedom Pass για τους νέους είπε ότι είδαν πως πήγαινε καλά και γι’ αυτό μονιμοποιήθηκε και θα είναι εφάπαξ.

Για το αν περιμένουμε και άλλες εξαγγελίες τόνισε ότι "αυτό που γίνεται είναι να εξειδικεύονται τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί".

Τι είπε για debate

Αυτοί είναι οι κανόνες που συμφωνήσαμε για το debate. Ομως από τη στιγμή που είναι 6 δημοσιογράφοι και 6 πολιτικοί αρχηγοί, θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο. Το debate είναι μία ευκαιρία να αναδειχθεί ένα θέμα. Πώς αντιλαμβάνονται οι συμμετέχοντες την προοδευτική διακυβέρνηση.

Οι εκλογές αυτές είναι απλής αναλογικής και το πλαίσιο του debate είναι να συμμετέχουν όλα τα κόμματα. Στις επόμενες εκλογές πάντα υπάρχει το bonus και αφορά τον 1ο και τον 2ο, βεβαίως και θα γίνει debate με τον Τσίπρα. Τότε όμως τα πράγματα θα είναι πολύ ξεκάθαρα. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι ασταθείς κυβερνήσεις.

«Η ΝΔ θα διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης μόνο από βουλευτές που θα είναι εκλεγμένοι με τη ΝΔ»

Για δεξιά πολυκατοικία: «Καταλαβαίνω γιατί κάποιοι μπορεί να αισθάνονται άσχημα για το πως πηγαίνει η προεκλογική περίοδος. Εγώ θέλω να μιλάω για το μέλλον. Κάποιοι δημιουργούν σενάρια, τη μια χτίζουν σενάρια αποστασίας, την άλλη λένε για διεργασίες στη Δεξιά. Εμείς αποκλείσαμε από τους φονιάδες από το να είναι υποψήφιοι. Αποκλείσαμε τη Χρυσή Αυγή από το να κατέβει στις εκλογές.

Κάποιους τους ενόχλησε. πχ Ο κος Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν καμία ικανοποίηση για τον αποκλεισμό της. Με έχει απασχολήσει το τι μπορεί να γίνεται μέσα στις φυλακές ( για Κασιδιάρη) θα το δούμε αυτό. Το τι γίνεται σήμερα στα δεξιά της ΝΔ δεν με αφορά. Η ΝΔ θα διεκδικήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή μόνο από βουλευτές που θα είναι εκλεγμένοι με τη ΝΔ».

Τι είπε για τις παρακολουθήσεις

«Ο κος Ανδρουλάκης είχε κάνει τις επιλογές του πολύ πριν προκύψει η υπόθεση των υποκλοπών. Τρεις μέρες τσακώνονται για τον Ανδρέα Παπανδρέου, τσακώνονται για το ποιος είναι ο ιδεολογικός πατέρας του κεντροαριστερού χώρου. Για το θέμα αυτό έχω κάνει την αυτοκριτική μου. Αναλάβαμε την ευθύνη να διορθώσουμε τα λάθη. Κάναμε δομικές αλλαγές για να έχουμε τα απαραίτητα εχέγγυα ώστε αυτό το συμβάν να μην ξαναγίνει. Η ΕΥΠ έχει πολύ αυξημένα εχέγγυα διαφάνειας από το παρελθόν.

Καταλαβαίνω τα συναισθήματα, αλλά πολιτική δεν κάνουμε με τα συναισθήματα. Ο κος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ αρέσκεται στο να αναβιώσει ένα ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1980, επιμένω ότι οι επόμενες εκλογές πρέπει να δώσουν καθαρό μήνυμα νίκης στη ΝΔ, ώστε όταν κριθούμε να ξαναψηφίσουμε να είναι απολύτως βέβαιο ότι θα υπάρξει διακυβέρνηση».

Τι είπε για προσλήψεις στην υγεία

Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι την ερχόμενη 4ετια θα προσληφθούν επιπλέον 10.000 νοσηλευτές και γιατροί και σημείωσε ότι λόγω της πανδημίας διπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ. Όμως, όπως είπε, τα βασικά ζητήματα δεν έχουν λυθεί.

Είμαστε διατεθειμένοι να σπάσουμε αυγά, είπε επίσης, στον χώρο της υγείας και αναφέρθηκε σε δήθεν επείγοντα περιστατικά τα οποία την επόμενη ημέρα χειρουργούνται.

Αυτό θα τελειώσει, είπε χαρακτηριστικά. Θα έχω προσωπική επίβλεψη του χαρτοφυλακίου της υγείας, τόνισε ακόμα και πρόσθεσε ότι υπάρχουν σημαντικοί εξασφαλισμένοι πόροι και όλες οι επενδύσεις που θα γίνουν για την υγεία θα γίνουν από πόρους του ταμείου ανάκαμψης.

Κανένα ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία

Η Ελλάδα έχει μία γεωπολιτική διαφορά με την Τουρκία και είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Αν.Μεσόγειο, γι αυτό θα συζητήσουμε. Κανένα άλλο θέμα δεν θα συζητήσω με την Τουρκία, ούτε για αποστρατικοποίηση νησιών, ούτε για θέματα αμφισβήτησης. Κανένα ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης.

Να οικοδομήσουμε ένα δίαυλο επικοινωνίας, αυτό θα το επιδιώξω.
Η Χάγη είναι μακριά. Οι εκλογές στην Ελλάδα έχουν μία γεωπολιτική διάσταση. Θα πρέπει οι πολίτες να επιλέξουν ποιος θα διαχειριστεί τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.
Αν η Τουρκία αποφασίσει να κάνει μία στροφή προς τη Δύση, θα είναι σημαντικό, αλλά δεν κάνω βήμα πίσω στο σχέδιο για την ενίσχυση των ένοπλων δυνάμεων.

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #DEBATE #ΕΚΛΟΓΕΣ_2023 #ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ #ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα