Μητσοτάκης: Τετραετία προτεραιότητας στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής έναντι της περαιτέρω μείωσης φόρων

Την ώρα που το ζήτημα του τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης στο εσωτερικό της χώρας και η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο "σημειακών παρεμβάσεων" μετά την διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε από το Βερολίνο σαφές στίγμα για την οικονομική πολιτική την δεύτερη τετραετία της ΝΔ προσδιορίζοντας ως προτεραιότητα την φοροδιαφυγή έναντι της μείωσης φόρων που αποτέλεσε βασική επιλογή στην πρώτη κυβερνητική θητεία.

"Η δεύτερη θητεία της κυβέρνησής μου θα επικεντρωθεί

πολύ περισσότερο στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής παρά στην περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών, οι οποίοι μάλλον θα παραμείνουν εκεί που είναι για αρκετό χρονικό διάστημα", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην διάρκεια της συζήτησης που είχε χθες το απόγευμα με τον αρχηγό της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του CDU, Φρίντριχ Μερτς, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του Ιδρύματος, Κόνραντ Αντενάουερ, στο Βερολίνο όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας.

Ο πρωθυπουργός προχώρησε μάλιστα και ένα βήμα παραπάνω και συνέδεσε ευθέως την επιτυχία της συνολικής παρέμβασης που επιχειρείται για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με την προοπτική και μόνιμων μειώσεων στον ΦΠΑ προς το τέλος της τετραετίας.

"Όταν μειώσουμε τη φοροδιαφυγή, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να μειώνουμε τον ΦΠΑ και τους έμμεσους φόρους, κάτι που θα ήταν ο στόχος μου προς το τέλος της δεύτερης θητείας μου", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος, ως γνωστόν, έχει ταχθεί κατ' επανάληψη εναντίον της προσωρινής μείωσης συντελεστών ΦΠΑ ως μέτρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα τρόφιμα, θεωρώντας ότι θα έχει μεγάλο δημοσιονομικό αντίκτυπο χωρίς σημαντικό όφελος για τον καταναλωτή.

Η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο έχει έντονο άρωμα οικονομίας καθώς πραγματοποιείται με φόντο την αναγνώριση της μεγάλης προόδου που έχει συντελεστεί στην ελληνική οικονομία και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας η οποία "σηματοδοτεί το τέλος ενός πολύ επώδυνου κύκλου, που διήρκεσε για περισσότερο από μία δεκαετία", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά από την γερμανική πρωτεύουσα.

Ο πρωθυπουργός δεν περιορίζεται πάντως στο να παρουσιάζει τις πτυχές της "ιστορίας επιτυχίας" της ελληνικής οικονομίας, η οποία - όπως τόνισε - "αναπτύσσεται σημαντικά ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ μειώνεται με ρυθμό που ούτε εμείς θα μπορούσαμε να είχαμε προβλέψει πριν από μερικά χρόνια, έχουμε μειώσει σημαντικά την ανεργία και η χώρα κατάφερε να προσελκύσει ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων τα τελευταία τρία χρόνια".

Προσδιόρισε παράλληλα και τον βασικό στόχο από δω και πέρα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "τώρα, που πιστεύω ότι έχει επιτευχθεί ένα σημαντικό μέρος του δύσκολου έργου να επανέλθει η Ελλάδα στην κανονικότητα, ο επόμενος στόχος είναι πώς θα πετύχουμε μεγαλύτερη σύγκλιση με την Ευρώπη".

Ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει στην σημερινή συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί, με ξεκάθαρες θέσεις και σε ότι αφορά την ατζέντα της ευρωπαϊκής οικονομίας, δίνοντας έμφαση στα ζητήματα ανταγωνιστικότητας, που όπως τόνισε χθες, "είναι απόλυτα ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη".

Αναφορικά με την εν εξελίξει συζήτηση για το μέλλον του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ο κ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί σωστή την αρχική προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μεγαλύτερη ευελιξία με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις και ανάληψη ευθύνης από τα κράτη όσον αφορά στις μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές πολιτικές.
Θέση του Έλληνα πρωθυπουργού, είναι ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία για τους νέους κανόνες πριν από το τέλος του έτους.

Όσον αφορά το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, όπου έχει καταστήσει σαφές ότι η χώρα μας διεκδικεί περισσότερους πόρους για το μεταναστευτικό και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέπεμψε και χθες σαφές μήνυμα ότι "δεν μπορούμε απλά να συμφωνήσουμε σε 50 δισεκατομμύρια για την Ουκρανία, πρέπει επίσης να προσθέσουμε στο τραπέζι περισσότερα χρήματα για τη μετανάστευση και τη συνεργασία με χώρες που είναι εταίροι".

Αναφέρθηκε μάλιστα ιδιαίτερα στην Τουρκία λέγοντας ότι πρέπει να συνεργαστούμε μαζί της όταν πρόκειται για τη μετανάστευση και "αυτό συνεπάγεται επίσης κάποια συνέχιση των πληρωμών προς την Τουρκία, επειδή διαχειρίζεται μεγάλο αριθμό μεταναστών".

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ #ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ #ΜΕΤΡΑ #ΦΟΡΟΙ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Τετραετία,mitsotakis, tetraetia