Μητσοτάκης σε Ζελένσκι: «Θέση αρχής για την Ελλάδα να είναι δίπλα στην Ουκρανία, δεν θα ανεχτούμε ποτέ παραχάραξη συνόρων»

«Είναι θέση αρχής για την Ελλάδα η θέση μας δίπλα στην Ουκρανία, καμία απόπειρα επαναχάραξης καθορισμένων συνόρων με την χρήση στρατιωτικής βίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην χώρα μας.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, «δεν

υπάρχει καμία περίπτωση να αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας όπως επιχειρεί να επιβάλει διά των όπλων η Ρωσία.

«Πρόκειται για γία θέση που ταυτίζεται εξάλλου με τα διαχρονικά ελληνικά συμφέρον», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «και η δική μας χώρα αντιμετώπισε κατά καιρούς στο παρελθόν εκδηλώσεις ενός ανιστόρητου αναθεωρητισμού και ενός επιθετικού αυταρχισμού».

«Είμαστε λοιπόν επί της αρχής αντίθετοι σε κάθε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «κάτι ανάλογο αιμορραγεί δυστυχώς ακόμα στην Κύπρο».

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα εγκλήματα κατα της μαρτυρικής Μαριούπολης, μίας πόλης όχι μόνο με ελληνικό όνομα αλλά και με ελληνικό αίμα σε πολλούς κατοίκους της, όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Το ίδιο ισχύει και για την Οδησσό, την γένετειρα της Φιλικής Εταιρείας που φώτισε την ελληνική επανάσταση», σημείωσε, ενώ επανέλαβε ότι «καταδικάζουμε απερίφραστα τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται εντός της ουκρανικής επικράτειας τα οποία θα πρέπει να βρουν τιμωρία από την διεθνή δικαιοσύνη».

Όπως ανέφερε, η Ρωσία χρησιμοποίησε ως όπλο το φυσικό αέριο προκαλώντας μία ενεργειακή κρίση και μία κρίση πληθωρισμού, ενώ πρόσφατα τερμάτισε την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά εντάσσοντας στην φαρέτρα των πιέσεών της και τον παγκόσμιο επισιτισμό.

«Γίνεται φανερό ότι οι συνέπειες αυτού του πολέμου αφορούν ολόκληρο τον πλανήτη μας, γι΄αυτό η συγκεκριμένη πρακτική πρέπει να καταδικαστεί, η συμφωνία να ισχύσει αμέσως», τόνισε, σημειώνοντας πως η Αθήνα έχει συμβάλει σημαντικά σε αυτήν καθώς το 50% των ουκρανικών σιτηρών εξάγονται μέσω πλοίων ελληνικών συμφερόντων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να στηρίζει την χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ και επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει στην ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας
Αναφέρθηκε όμως και στην Κοινή Δήλωση για την ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας που υπεγράφη και αποτελεί, όπως είπε, άλλη μία απόδειξη ότι είμαστε συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες.

«Η αλληλεγγύη μας, ανθρωπιστική και αμυντική υπήρξε έμπρακτη εξαρχής και θα συνεχιστεί», τόνισε, ενώ έκανε αναφορά και στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης που είναι κόμβος για την αποστολή βοήθειας των συμμάχων και από κει ξεκινά ένας νέος ενεργειακός διάδρομος που ενώνει τον βορρά με τον νότο.

Με αφορμή και το αποψινό άτυπο δείπνο με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών , ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η Αθήνα γινεται ένα σημείο συνάντησης όλων των ηγετών της περιοχής αλλά και της ηγεσίας της ΕΕ, επισήμανε πως η πρωτοβουλία για τον ευρωπαϊκό δρόμο των Βαλκανίων αναβαθμίσζεται και πρόσθεσε πως η Ελλάδα ανεπιφύλακτα πάντα στήριξε και στηρίζει την ένταξή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Έστειλε όμως εκ νέου και σαφές μήνυμα ότι «είναι μία διαδρομή που αναπόφευκτα περνά μέσα από την προσαρμογή στο ευρωπαϊκό κεκτημένο , από τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ασφαλώς του Κράτους Δικαίου».

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΕΛΛΑΔΑ #ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ_ΖΕΛΕΝΣΚΙ #ΣΥΝΟΡΑ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΡΩΣΙΑ #ΠΟΛΕΜΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Ζελένσκι, Θέση, Ελλάδα, Ουκρανία,mitsotakis, zelenski, thesi, ellada, oukrania