Μητσοτάκης: Η ΡΑΕ θα ελέγξει τις εταιρείες ενέργειας για υπερκέρδη, δεν θα διστάσουμε να νομοθετήσουμε έκτακτη εισφορά

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρεμβαίνει στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον νέο μειωμένο ΕΝΦΙΑ του υπουργείου Οικονομικών στα νέα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και στήριξης, έναντι των ανατιμήσεων στην ενέργεια και τα καύσιμα.

Ξεκίνησε η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου

του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και τα μέτρα κατά της ακρίβειας που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του διάγγελμα.

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε με το ουκρανικό τονίζοντας τη δέσμευση να φτιαχτεί εκ νέου το μαιευτήριο της Μαριούπολης.

«Κλείνει σχεδόν ένας μήνας από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αναλυτές λένε ότι το αποτύπωμα αυτής της σύρραξης ενδέχεται να είναι βαθύτερο από αυτό των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και παραπέμπει στην κρίση του 2008.

Το βιώνει ολόκληρη η Ευρώπη με τους εθνικούς προϋπολογισμούς να πολιορκούνται. Το ίδιο συμβαίνει παντού στην Ευρώπη και με τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Η υπέρβαση αυτών των προκλήσεων είναι μονόδρομος. Η Ελλάδα συντάχθηκε με το απαραβίαστο των συνόρων και την εθνική ειρήνη. Στο πλευρό δηλαδή της Ουκρανίας και των δεκάδων χιλιάδων ομογενών μας» ανέφερε στην αρχή ο πρωθυπουργός.

Στην Ουκρανία αντιμάχεται η Δημοκρατία με τον αυταρχισμό, είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως είναι ανάγκη να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαιης αλλαγής συνμόρων όπως και κάθε μοντέλο ηγέτη που θέλει αντιδημοκρατικά να γίνει ηγεμόνας. «Η Ελλάδα, οι Έλληνες είμαστε με την ελευθερία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα εξαρχής συντάχτηκε με το μέρος της ειρήνης, τους διεθνούς δικαιού και το απαραβίαστο των συνόρων. Στο πλευρό της Ουκρανίας και των δεκάδεων χιλιάδων ομογενών μας που δοκιμάζονται στην φρίκη της Μαριούπολης».

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για πανευρωπαϊκή προσπάθεια αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου.

Για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση

Η πολιτική οφείλει να δράσει απέναντι στην διεθνή κερδοσκοπία και η αγορά να επανέλθει στην κανονικότητα και οι τιμές να καθορίζονται με βάση τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης, είπε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε δε πως οι εταιρείες πρέπει να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους κερδών για την άρση αυτής της κατάστασης.

«Δεν ξεχνώ ότι τελικά η πρόταση μας για το ταμείο ανάκαμψης έγινε δεκτή αλλά χρειάστηκαν τέσσερις μήνες για να φθάσουμε σε αυτό το σημείο.
Το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η κοινή αγορά και η κοινή αποθήκευση φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανάφερε ακόμη.

Η πρόσφατη πτώση του φυσικού αερίου έγινε γιατί οι αγορές αντιλήφθηκαν ότι υπάρχει ενδεχόμενο ευρωπαϊκής παρέμβασης. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την ευρωπαϊκή συνεργασία, είπε ο πρωθυπουργός. Μίλησε για αποθήκευση φυσικού αερίου το οποίο υποστηρίζει η χώρα μας από την πρώτη στιγμή. Η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση, σαφής και τολμηρή γιατί κερδίζουν χρόνο οι λαϊκιστές με τον τρόπο που ξέρουν κρύβοντας πως η ακρίβεια είναι εισαγόμενη.

Προσφέρουν έωλα συνθήματα και χαϊδέυουν αυτιά όμως δένουν τα μυαλά. Οι κίνδυνοι που διαγράφονται δεν είναι μόνο γεωπολιτικοί αλλά και πολιτικοί, τόνισε. Το διεθνές πληθωριστικό κύμα που οξύνεται απειλεί και την επιστροφή της χώρας μας στην ανάπτυξη, πρόσθεσε.

Μειώσεις φόρων

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός από το βήμα, φέτος οι Έλληνες θα πληρώσουν 950 εκατ. λιγότερα σε σχέση με ό,τι τους είχε βεβαιωθεί το 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Θα πληρώσουν 354 εκατ. λιγότερα σε σχέση με ό,τι πλήρωσαν το 2019 μετά τις πτρώτες μειώσεις ΕΝΦΙΑ από τη ΝΔ

Συνολικά θα δουν μείωση κατά 40% στον φόρο στα ακίνητά τους

8 στους 10 θα δουν έως και 44% μειωμένο τον ΕΝΦΙΑ

Η αύξηση του ΕΝΦΙΑ θα υπάρξει μόνο στο 1% των ζωνών, ενώ στο 65% θα υπάρξει μείωση.

Εκεί που θα εντοπιστούν υπερκέρδη οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν εκεί που είχαν απώλειες οι πολίτες.

Η πολιτική οφείλει να δράσει απέναντι στην διεθνή κερδοσκοπία και η αγορά να επανέλθει στην κανονικότητα και οι τιμές να καθορίζονται με βάση τους κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης, είπε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε δε πως οι εταιρείες έχουν υποχρέωση να καταθέσουν μερίδιο των συγκυριακών τους κερδών για την άρση της αναταραχής.

«Έχω ήδη δώσει εντολή στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών της ενέργειας και με βάση το πόρισμα αυτό θα κινηθεί η κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως δεν είναι εύκολη εξίσωση, καθώς η ελληνική αγορά συνδέεται με την αγορά.

Ένα είναι σίγουρο: Εκεί που θα εντοπιστούν υπερκέρδη οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν εκεί που είχαν απώλειες οι πολίτες.

«Δεν είναι εύκολο είναι δύσκολη άσκηση γιατί η ελληνική αγορά συνδέεται με την ευρωπαϊκή. Απαιτείται δουλειά. Ένα είναι σίγουρο: εκεί που θα διαπιστωθούν υπερκέρδη οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες».

Οι αυξήσεις των τιμών φυσικού αερίου είναι βέβαιο ότι οδήγησε σε αυξημένα κέρδη για τις επιχειρήσεις ενέργειας. Εκεί που βρεθούν υπερβάσεις θα επιστραφούν στην κοινωνία. Δεν θα διστάσω να νομοθετήσω έκτακτη εισφορά όπου υπάρχουν υπερκέρδη.

Με το που θα έχουμε στα χέρια μας το πόρισμα της ΡΑΕ θα κινηθούμε, είπε απαντώντας στην αντιπολίτευση. Εκτίμησε δε ότι τα υπερκέρδη βρίσκονται στους πρωτογενείς παραγωγούς. Ξεκαθάρισε πάντως ότι τα ποσά αυτά δεν θα κλείσουν τη δημοσιονομική τρύπα.

{https://youtu.be/9mE-z9UTAW8}

Keywords
Τυχαία Θέματα