Μητσοτάκης: Μήνυμα-restart για τους υδρογονάνθρακες σε Ιόνιο και Κρήτη, έρχονται ανακοινώσεις

«Θα επανέλθει η προσοχή μας στα δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου σε Κρήτη και Ιόνιο. Την επόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις», ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο πρωθυπουργός

«Κλείνει σχεδόν ένας μήνας από την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που μεταβάλει δραστικά τα γεωπολιτικά δεδομένα, καταπατά την νομιμότητα και προκαλεί αίμα, προσφυγικές ροές και παγκόσμια ανασφάλεια.

Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές το αποτύπωμα

αυτής της σύρραξης, της μεγαλύτερης γεωπολιτικής αναταραχής στην ήπειρό μας από το τέλος του β’ παγκοσμίου πολέμου ενδέχεται να είναι βαθύτερο από εκείνο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και ο οικονομικός της απόηχος παραπέμπει στην κρίση του 2008 καθώς ο πόλεμος και η ενεργειακή αναστάτωση συνοδευόμενη από την διεθνή έκρηξη των τιμών δημιουργούν ένα παγκόσμιο εφιαλτικό τρίγωνο το οποίο διαρκώς ανατροφοδοτείται» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

«Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιοποίησης εθνικών ενεργειακών πόρων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός - «Οφείλουμε να γνωρίζουμε τι δυνητικά κοιτάσματα υπάρχουν και αν αυτά είναι οικονομικά αξιοποιήσιμα».

«θα επανέλθει η προσοχή μας στα δυνητικά εγχώρια κοιτάσματα φυσικού αέριου δυτικά και νότια της Κρήτης αλλά και στο Ιόνιο».

«Για το ζήτημα θα κάνουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα και οφείλουμε να γνωρίζουμε τι δυνητικά κοιτάσματα υπάρχουν και αν αυτά είναι οικονομικά αξιοποιήσιμα», επεσήμανε.

«Ο συνδυασμός αυτός είναι ο κορμός του αυριανού μας ενεργειακού μείγματος, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ερευνών για υδρογονάνθρακες στα δύο θαλάσσια οικόπεδα νοτιοδυτικά της Κρήτης είχε μπει στις «ράγες» με πολλές προσδοκίες μετά την υπογραφή και κύρωση, προ δυόμισι ετών περίπου, των δύο συμβάσεων παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ισχυρής κοινοπραξίας “Total-ExxonΜobil-ΕΛ.ΠΕ.”.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι, ενώ η σχετική προθεσμία, βάσει σύμβασης, εκπνέει τον ερχόμενο Οκτώβριο, η κοινοπραξία αποφάσισε να «παγώσει» και τον φετινό χειμώνα την έναρξη των ερευνών - ερευνών, σημειωτέον, που για οικολογικούς λόγους μπορούν να γίνουν μόνο κατά τη χειμερινή περίοδο.

Πέραν της ενίσχυσης της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων θα μπορούσε να αποτελέσει και νέα πηγή τροφοδοσίας στην Ευρώπη, γι’ αυτό και η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα μεταφραστεί τις επόμενες ημέρες σε ένα ηχηρό σήμα αποφασιστικότητας της κυβέρνησης προς τις ανάδοχες εταιρείες, ώστε οι έρευνες να μπουν ξανά στις ράγες. Λέγεται μάλιστα πως τυχόν άρνηση άμεσης κινητοποίησής τους δεν αποκλείεται να επιφέρει αντικατάστασή τους, δεδομένου ότι φέρεται να υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από άλλες μεγάλες πολυεθνικές.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Μήνυμα-restart, Ιόνιο, Κρήτη,mitsotakis, minyma-restart, ionio, kriti