Μητσοτάκης: Ή το τσιγάρο ή εγώ… - Την έχουν άσχημα οι θεριακλήδες στη Βουλή

Η τελευταία λέξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τις εθνικές εκλογές ήταν πως: «η κυβέρνηση της ΝΔ θα απαγορεύσει εντελώς το κάπνισμα μέσα στο Κοινοβούλιο». Η δήλωσή του αυτή θυμίζει το παλιό σουξέ του Καρβέλα «ή το τσιγάρο ή εγώ».

Είναι γνωστό πως ο σημερινός πρωθυπουργός είναι φανατικός αντικαπνιστής. Εκτός από την απέχθεια που του προκάλεσε η διάχυτη μυρωδιά της “τσιγαρίλας” που βρήκεστο Μέγαρο Μαξίμου, όπως γράφτηκε προκαλώντας πολλά σχόλια, άλλα σοβαρά και άλλα ειρωνικά, η εικόνα των διάσπαρτων σταχτοδοχείων που υπάρχουν σε όλους τους χώρους της Βουλής, είναι κάτι που φαίνεται να έχει μπει για τα καλά στο στόχαστρο του.

Η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου αποτελεί προσωπικό στοίχημα τόσο του πρωθυπουργού όσο και του νέου υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος είναι κι αυτός φανατικός αντικαπνιστής. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Παύλο Πολλάκη που κάπνιζε ανενόχλητα στην Βουλή, ο Β. Κικίλιας πολλές φορές έχει εκφράσει την βούληση πως θα πρέπει να πάψει η ελληνική Βουλή να θυμίζει “τεκέ”.

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα του νέου υπουργού υγείας θα είναι να εφαρμόσει τον αντικαπνιστικό νόμο εντός των τειχών του Κοινοβουλίου. Κι αυτό δεν είναι εύκολο μιας και η ελληνική Βουλή παρουσιάζει εικόνα κανονικού… “καφενείου” στο συγκεκριμένο θέμα. Και μάλιστα, βγαλμένο από άλλη εποχή όταν οι αντικαπνιστικοί νόμοι ούτε καν ως σκέψη υπήρχαν…

Νosmoking αλλά…

Θεωρητικά το κάπνισμα απαγορεύεται σε όλους τους χώρους του Κοινοβουλίου. Στην πραγματικότητα όμως δεν συμβαίνει αυτό. Οι πρώτοι που καταστρατηγούν τους κανόνες είναι συνήθως οι “θεριακλήδες” βουλευτές, που καπνίζουν στα γραφεία τους, στους διαδρόμους, στο εντευκτήριο και όπου αλλού θέλουν. Ο μοναδικός καθαρός χώρος από “τσιγαρίλα” είναι η μεγαλοπρεπής αίθουσα της Ολομέλειας. Εκεί κανείς δεν έχει τολμήσει να ανάψει τσιγάρο. Μέχρι τώρα, τουλάχιστον. Το καφενείο της Βουλής είναι χωρισμένο στα δύο, στους καπνίζοντες και στους μη καπνίζοντες επισκέπτες. Ωστόσο τα όρια είναι λεπτά και οι περισσότεροι δεν τα τηρούν.

Πολλές φορές αρκετοί βουλευτές δεν μετακινούνται στην αίθουσα των καπνιζόντων όταν θέλουν να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους για ένα τσιγάρο αλλά επιλέγουν να το καπνίσουν στο χώρο των μη καπνιζόντων. Ποιος άλλωστε θα τολμήσει να τους κάνει παρατήρηση;

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο Εντευκτήριο των βουλευτών. Πάνω στα μαρμάρινα τραπεζάκια του Εντευκτηρίου βρίσκονται ειδικά ταμπελάκια με την σήμανση Nosmoking, πλάι τους όμως βρίσκονται ακουμπισμένα τασάκια. Αρκετοί υπουργοί, βουλευτές και συνεργάτες τους αγνοούν επιδεικτικά το “απαγορεύεται το κάπνισμα”. Μάλιστα, στις μεγάλες συνεδριάσεις, η κατάσταση είναι ανυπόφορη και η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική. Αυτό συμβαίνει κυρίως στις μεγάλες πολύωρες συνεδριάσεις όπου το Εντευκτήριο είναι γεμάτο από κόσμο. Αν κάποιος “παράξενος αντικαπνιστής” ενοχληθεί από την τσιγαρίλα, το μόνο που μπορεί να ζητήσει ευγενικά από τους θεριακλήδες συναδέλφους του είναι να ανοίξουν για λίγο τα παράθυρα ώστε να αεριστεί η αίθουσα.
Ακόμα και στους διαδρόμους της Βουλής, μπορεί να δει κανείς υπαλλήλους να καπνίζουν μπροστά στα παράθυρα και τάχα να φυσούν τον καπνό προς τα έξω.

Εικόνα, “καφενείου”παρουσιάζουν κι αρκετά γραφεία υπαλλήλων της Βουλής, όπου πίσω από τις κλειστές πόρτες υπάρχει σύννεφο “τσιγαρίλας” και πάνω στα γραφεία τους υπάρχουν τασάκια με αποτσίγαρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα