Μητσοτάκης: Διεκδικώ αυτοδυναμία την 21η Μαΐου - ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ επιστρέφουν στο Δημόσιο

Συνέντευξη στον ΣΚΑΪ έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος τόνισε ότι η πρώτη κάλπη θα καθορίσει τα πάντα, αυτή θα δώσει την ισχυρή εντολή, ώστε αν χρειαστεί δεύτερη κάλπη, να φέρει την κυβερνητική σταθερότητα.

«Έχουμε εκλογές την 21η Μαΐου, με ένα συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα. Διεκδικώ την αυτοδυναμία και πιστεύω ότι μπορώ

να την πετύχω στη δεύτερη κάλπη.Τα διλήμματα είναι καθαρά, αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω», είπε, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι «οι πολίτες θα εμπιστευτούν και πάλι τη ΝΔ για να συνεχίσουμε αυτή τη διαδρομή που έχουμε χαράξει. Θέλω να αναλογιστούν οι πολίτες αν η χώρα είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι το 2019».

«Η πρώτη κάλπη θα καθορίσει τα πάντα. Αυτή θα δώσει την ισχυρή εντολή, ώστε αν χρειαστεί δεύτερη κάλπη, να φέρει την κυβερνητική σταθερότητα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για το νερό ο πρωθυπουργός είπε ότι ο Σύριζα εκχώρησε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο για 99 χρόνια, όμως η κυβέρνηση θα σεβαστεί την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και οι δύο αυτές εταιρίες θα φύγουν από το υπερταμείο και θα επιστρέψουν στον έλεγχο του δημοσίου. «Το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό» είπε χαρακτηριστικά.

Για το δυστύχημα των Τεμπών ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «Την αλήθεια δεν θα τη μάθουμε μόνο μέσα από τα πορίσματα αλλά από τη Δικαιοσύνη» τόνισε και ανέφερε πως «Ήταν η πιο δύσκολη μέρα της θητείας μου και μια από τις πιο δύσκολες στη ζωή μου» συμπληρώνοντας πως πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση παντού.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η στροφή της τουρκικής πολιτικής θέλει να έχει και συνέχεια. Υπάρχει σαφέστατη στροφή στην ΕΕ ότι θέλουμε να προστατέψουμε τα σύνορά μας. «Δεν ήταν δεδομένο, δεν ήταν η κατάσταση που υπήρχε όταν αναλάβαμε», είπε.

Επίσης, ανέφερε ότι ο φράκτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί, είτε με εθνικούς ή με ευρωπαϊκούς πόρους, αφήνοντας αιχμές για την τροπολογία Παπαδημούλη για τη μη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε εξωτερικούς φράκτες.

Κάλεσε τους Ευρωπαίους των Βρυξελλών να έρθουν στον Έβρο και να δουν τι σημαίνει η φύλαξη των συνόρων και η εργαλειοποίησή τους για να καταλάβουν τι σημαίνει να φυλάει μια χώρα τα σύνορά της.

Για τις δηλώσεις του Τάκη Θεοδωρικάκου, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει νεκρό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «είπε το αυτονόητο. Διαχρονικά κάποιες πολιτικές παρατάξεις έχουν μια αλλεργία να αναγνωρίσουν στην αστυνομία» τον ρόλο που έχει. «Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους, πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί, από την άλλη υπάρχει στην πατρίδα μας ένα χρόνιο πρόβλημα επιθετικής παραβατικότητας στις πορείες, στα πανεπιστήμια, οι μπαχαλάκηδες. Έχουμε κάνει πρόοδο, δεν έχουμε φτάσει εκεί που θα ήθελα. Αλλά η αστυνομία δεν μπορεί και δεν πρέπει να στοχοποιείται», είπε. Παράλληλα, άφησε αιχμές για το αίτημα της αντιπολίτευσης για αποπομπή του κ. Θεοδωρικάκου, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη η αστυνομία να εκπαιδευτεί περισσότερο, όπως στην ενδοοικογενειακή βία.

«Ο Τσίπρας τσάκισε την μεσαία τάξη»

Ο πρωθυπουργός κατηγόρισε τον Αλέξη Τσίπρα ότι μιλά για στήριξη της μεσαίας τάξης, ενώ την τσάκισε όταν ήταν κυβέρνηση.

«Όταν στη Βουλή τον ρώτησα ευθέως πόσο στοιχίζει η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, δεν ήξερε. Κι όταν τον πίεσα, είπε "αυτά θα συζητάμε τώρα;», είπε.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επενδυτική βαθμίδα, την οποία η Ελλάδα δεν έχει από την περίοδο της κρίσης. «Έχουμε πετύχει 12 τέτοιες αναβαθμίσεις. Είμαστε ένα επίπεδο κάτω. Θα το κατακτήσουμε. Δεν ξέρω αν θα γίνει πριν τις εκλογές. Αλλά είμαι σίγουρος ότι μετά τις εκλογές, αν η χώρα αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση, η Ελλάδα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα πριν το τέλος του 2023», τόνισε. Κάτι τέτοιο θα δώσει επενδυτικές δυνατότητες.

Με νέο εργαλείο της Αναπτυξιακής Τράπεζας, περίπου 60.000 επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό. Θα ενεργοποιηθεί άμεσα. «Υλοποιείται σήμερα που μιλάμε», είπε. Η πλατφόρμα είναι έτοιμη και θα αρχίσει να λειτουργεί άμεσα. Παράλληλα, υπάρχουν προγράμματα ΕΣΠΑ για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και άλλοι τρόποι μόχλευσης ευρωπαϊκών πόρων.

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς του 6%. «Έρχονται και λένε για το μαξιλάρι. Μα σήμερα έχουμε περισσότερα διαθέσιμα, έχοντας διαθέσει περισσότερα για να στηρίξουμε την κοινωνία και μειώνοντας το πρωτογενές έλλειμμα», είπε. Για τις τριετίες είπε ότι «προφανώς και θα το εξετάσουμε», όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Σκοπός είναι να επανέλθουμε σε κανονικότητα. Παράλληλα, μίλησε για τον κατώτατο μισθό, λέγοντας ότι ξεπεράστηκε ο στόχος για την αύξησή του. «Είμαστε ικανοποιημένοι; Είναι μία ανακούφιση. Ξέρω όμως ότι οι μισθοί στη χώρα μας παραμένουν χαμηλοί. Κινηθήκαμε πάνω από τις εισηγήσεις των ειδικών. Την αύξηση την αντέχουν οι επιχειρήσεις. Και έχει έρθει η ώρα να στηρίξουν τους εργαζόμενους. Αυτό που έχει σημασία είναι να αυξάνονται οι μισθοί σε όλη την μισθολογική κλίμακα», είπε, κάνοντας λόγο για περισσότερες θέσεις εργασίας που είναι καλά πληρωμένες.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θέλει να μειωθεί έως και να μηδενισθεί ο φόρος επιτηδεύματος, υπό τον όρο της φορολογικής συμμόρφωσης, κάτι που δρομολογείται με εργαλεία φορολογικών ελέγχων.

«Το καλάθι του νοικοκυριού δούλεψε, το ζήλεψαν και στο Βέλγιο»

Για την ακρίβεια, ανέφερε ότι η κυβέρνηση φορολόγησε τους παραγωγούς ενέργειας, ασχολήθηκε με το πρόβλημα του σούπερ μάρκετ. «Το Καλάθι του νοικοκυριού που λοιδωρήθηκε, έχει δουλέψει», είπε, υπενθυμίζοντας ότι ανάλογα μέτρα εφαρμόζει και το Βέλγιο.

Το market pass ήταν μια στήριξη για το σούπερ μάρκετ. Δεν υπάρχει μαγική λύση. «Θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε την κοινωνία. Μην περιμένετε ότι το Πάσχα θα υπάρξει άλλη εξαγγελία. Κλείσαμε με τις παροχές. Θα στηρίζουμε πάντα τους πιο ευάλωτους. Αντιστάθηκα στις πιέσεις για μείωση του ΦΠΑ. Γιατί πιστεύω ότι δεν θα ωφελήσει τον καταναλωτή», είπε, εξηγώντας ότι σε άλλες χώρες που εφαρμόστηκε δεν υπήρξε πτώση των τιμών.

Αναφερόμενος στα τρόφιμα, σημείωσε ότι η λύση είναι μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές, που επιτεύχθηκε με τα εργαλεία που έχουν εφαρμοστεί.

Οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ δεν θα πληρώνουν στο εξής φάρμακα

«Καλύτεροι μισθοί και περισσότερα έσοδα είναι ο στόχος. Ανάπτυξη σημαίνει καλύτεροι μισθοί» είπε ο πρωθυπουργός στη συνέχεια της συνέντευξής του στον ΣΚΑΙ. «Προφανώς θα εξετάσουμε το θέμα των τριετιών. Δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο αλλά στοχεύουμε στο να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%» είπε σε άλλο σημείο, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τον κατώτατο μισθό, σημείωσε: «Για το θέμα του κατώτατου μισθού ξεπεράσαμε τον στόχο που είχαμε θέσει αν και γνωρίζω ότι είμαστε ακόμη χαμηλά. Αυτό που έχει σημασία είναι να αυξάνονται οι μισθοί σε όλη τη μισθολογική κλίμακα» είπε.

Για την φορολογία, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «υλοποιήσαμε στο ακέραιο όλες μας τις δεσμεύσεις για τις φορολογικές μειώσεις. Το τέλος επιτηδεύματος βεβαίως και θα το εξετάσουμε υπό την προϋπόθεση ότι ταυτόχρονα θα έχουμε βελτιωθεί και στη φορολογική συμμόρφωση» είπε, ενώ σημείωσε ότι «το πρόβλημα της προσωπικής διαφοράς ο κ. Τσίπρας το δημιούργησε».

Μιλώντας για την προσωπική διαφορά στις συντάξεις, ο πρωθυπουργός είπε ότι «αναγνώρισα ότι πάνω από 1 εκατ. συμπολίτες μας δεν είδαν διαφορά και μέχρι που να σβήσει η προσωπική διαφορά από τις αυξήσεις των συντάξεων, και όσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους εκείνους που πλήττονται από την προσωπική διαφορά και δεν βλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, πρωτίστως αυτούς που έχουν χαμηλές συντάξεις».

Τέλος, όπως είπε «δεν πρέπει όσοι έχουν ΕΚΑΣ να πληρώνουν φάρμακα. 'Αρα οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ δεν θα πληρώνουν στο εξής φάρμακα».

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΕΚΛΟΓΕΣ_2023 #ΕΚΛΟΓΕΣ #ΚΑΛΠΕΣ #ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Keywords
μαΐου, ευδαπ, ευαθ, ευδαπ, δημοσιο, ευαθ, μαΐου, μητσοτακης, εκλογες, συγκεκριμένο, διλήμματα, σημαίνει, συριζα, τσιπρας, βουλη, ΦΠΑ, ελλαδα, τραπεζες, market, λύση, πασχα, σκαι, σταση εργασιας, αυξηση φπα, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, δωρο πασχα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, αξιολογηση, κοινωνια, μιλα, τι σημαινει, χωρες, το θεμα, αστυνομια, βελγιο, εργαλεια, θεμα, οικονομια, σκαι, ωρα, αυξηση, αλλεργια, ανεργια, γινει, δεδομενο, δηλωσεις, διλήμματα, δωσει, ειπε, υπαρχει, ζωη, η στροφη, θεσεις εργασιας, κυβερνηση, λύση, λογο, μειωση, νερο, παντα, προγραμματα, ρολο, σιγουρος, συγκεκριμένο, συνεχεια, σουπερ μαρκετ, σουπερ, φαρμακα, φορολογικη, φορολογια, ειμαστε ενα, εμφαση, ετοιμη, χωρα, μπροστα, market, σημαίνει, θελω να, θεσεις, βεβαιως
Τυχαία Θέματα
Μητσοτάκης, Διεκδικώ, 21η Μαΐου - ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Δημόσιο,mitsotakis, diekdiko, 21i maΐou - evdap, evath, dimosio