Μητσοτάκης - Μέρκελ : H ατζέντα του Βερολίνου και η βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού - Γιατί είναι δύσκολη χρονιά για τα πλεονάσματα

Ολοκληρώνονται οι προετοιμασίες για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην καγκελαρία και την ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει εκεί με την Ανγκελα Μέρκελ.

Το ραντεβού είναι την Τετάρτη και ήδη στο μέγαρο Μαξίμου έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία με έμφαση στο κομμάτι που αφορά την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Στο κυρίως πιάτο βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις με αναπτυξιακό πρόσημο που σχεδιάζει η κυβέρνηση αλλά και το μεταναστευτικό.

Σε αυτή την φάση δεν πρόκειται να τεθεί επίσημα στο τραπέζι

το θέμα της μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων για δύο βασικούς λόγους:

Πρώτον η Μέρκελ γνωρίζει τις σχετικές προθέσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη καθώς έχει συζητήσει κάμποσες φορές στο πρόσφατο παρελθόν μαζί της στο πλαίσιο του ΕΛΚ

Δεύτερον, για να φτάσει στο σχετικό αίτημα θα πρέπει να έχει προηγηθεί ένα θετικό αποτέλεσμα από την κυβερνητική πολιτική στις μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να έχει μετρήσιμα αποτελέσματα.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος βασικός λόγος για τον οποίο ο πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να βάλει μπροστά αυτό το θέμα στην παρούσα φάση. Οικονομικοί αναλυτές προβλέπουν πιθανή ύφεση στην Γερμανία και σε συνδυασμό με την κρίση στην Ιταλία δημιουργείται ένα προβληματικό σκηνικό για την ανάπτυξη σε όλη την ευρώπη που πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά. Παράλληλα, η νευρικότητα στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας και το επίσης πιθανό άτακτο Brexit δεν αποτελούν ευνοικό περιβάλλον.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων δεν είναι στον καιρό του να συζητηθεί. Στελέχη του Μαξίμου επισημαίνουν πάντως, για να μην υπάρξουν λάθος μηνύματα ή παρερμηνείες ότι ο στόχος όχι μόνο δεν εγκαταλείπεται αλλά αντίθετα για να ενισχυθεί η επίτευξή του θα πρέπει να δημιουργηθούν πρώτα οι κατάλληλες συνθήκες και επίσης θα πρέπει να δείξει η ελληνική οικονομία συγκεκριμένη αναπτυξιακή δυναμική.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει απο πρώτο χέρι και από την περίοδο που ήταν υπουργός οτι η κα Μέρκελ στέκεται στις επιδόσεις και τους αριθμούς ενώ υπολογίζει σοβαρά οτι για να υπάρξει τέτοια βάση συζήτησης θα πρέπει πρώτα να έχει αποκατασταθεί η αξιοπιστία και το κλίμα εμπιστοσύνης.

Στην γενική συζήτηση που έγινε για τους στόχους του Κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο συνυπολογίστηκε ότι η Ανγκελα Μέρκελ δεν έχει την δυναμική που είχε στο παρελθόν και άρα θα πρέπει να έχει ισχυρότατες βάσεις η όποια συζήτηση για την μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο πρωθυπουργός θα αναχωρήσει το απόγευμα της Τετάρτης και θα προηγηθεί συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με θέμα το νέο αναπτυξιακό νόμο και τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα