Μηταράκης: «Επιστρέφουν 160 εκ. ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες απο τις εισφορές»

Aυτό το μήνα θα επιστραφούν 160 εκατ. ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες, διότι στην προηγούμενη φορολογική τους δήλωση δήλωσαν λιγότερα από την αμέσως προηγούμενη, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης μιλώντας στι realfm.

Όπως εξήγησε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι η αποσύνδεση του υπολογισμού των εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα.

Παράλληλα

εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης στο ζήτημα των αναδρομικών τονίζοντας οτι τα αναδρομικά θα καταβληθούν με τρόπο που δεν θα δημιουργήσει δημοσιονομική αστάθεια και δεν θα θέσει σε κίνδυνο το υφιστάμενο ασφαλιστικό σύστημα.

Για το ποιους αφορούν οι αποφάσεις τόνισε οτι οι αποφάσεις απ’ ό,τι φαίνεται παραδέχονται ως συνταγματική τη βάση υπολογισμού των συντάξεων όπως καταβάλλονταν στις 31/12/2019. Υπάρχουν ωστόσο όπως είπε διφορούμενες απόψεις για το τι σημαίνει αυτό για τα αναδρομικά και "μέχρι να δούμε τα τελικά κείμενα δεν είναι δυνατόν να έχουμε μια ξεκάθαρη άποψη. Αυτό που είναι δεδομένο είναι η πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Είναι αυτονόητο ότι θα τηρήσουμε τις αποφάσεις του ΣτΕ . Το πιο σημαντικό είναι ότι σχεδιάζουμε το μέλλον, δημιουργώντας το νέο ασφαλιστικό που θα αντικαταστήσει τον Νόμο Κατρούγκαλου που κρίθηκε αντισυνταγματικός. Το νέο ασφαλιστικό θα στηριχθεί στις αποφάσεις του ΣτΕ".

Αναφορικά με τον τρόπο καταβολής των αναδρομικών σημείωσε ότι εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την τελική εκτίμηση του κόστους των όποιων αναδρομικών μπορεί να προκύπτουν." Θα αποπληρωθούν με έναν τρόπο, που σε καμία περίπτωση δεν θα θέσει σε κίνδυνο το υφιστάμενο ασφαλιστικό σύστημα. Είναι δεδομένο ότι θα γίνει με έναν τρόπο που δεν θα δημιουργήσει δημοσιονομική αστάθεια" .

 

Keywords
Τυχαία Θέματα