Μήνυμα - απάντηση Πάιατ σε Ερντογάν: Νησιά όπως η Κρήτη έχουν ίδια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές περιοχές

Σαφές μήνυμα προς τον Ερντογάν στέλνουν οι ΗΠΑ υπέρ των θέσεων της Ελλάδας όσον αφορά τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης με τον Τζέφρι Πάιατ να δηλώνει ξεκάθαρα ότι τα νησιά «περιλαμβανομένων των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη, έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές

περιοχές».

Όπως δηλώνει στα «Νέα» ο Τζέφρι Πάιατ, «σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και μέρος των αρχών της Λιβύης, ξεκαθάρισα τον Δεκέμβριο τη νομική ερμηνεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι τα νησιά – περιλαμβανομένων των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη, έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές».

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «θέματα σχετικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών πρέπει να λύνονται με διάλογο μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, όχι με μονομερείς ενέργειες».

Ο Αμερικανός πρέσβυς επεσήμανε ότι η Ελλάδα «ύστερα από μία δεκαετή κρίση, μεταμορφώθηκε σε πηγή λύσεων, πυλώνα σταθερότητας και στρατηγικό εταίρο των ΗΠΑ» και μάλιστα, τόνισε ότι «παίζει ήδη περιφερειακό ρόλο ως εγγυήτρια της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών».

Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θέλουν την Ανατολική Μεσόγειο να είναι «ζώνη συνεργασίας και σταθερότητας» και για αυτό το λόγο χαρακτήρισε ως «θετικό παράδειγμα» την «σθεναρή» υποστήριξή τους στον αγωγό EastMed.

Η δήλωση Πάιατ για τα δικαιώματα της Κρήτης

Σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ τουρκικής κυβέρνησης και Σάρατζ, ξεκαθάρισε ότι «τα νησιά -περιλαμβανομένων των μεγάλων νησιών όπως η Κρήτη- έχουν τα ίδια δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες με τις ηπειρωτικές περιοχές», τόνισε ο κ. Πάιατ.

«Θέματα σχετικά με την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών πρέπει να λύνονται με διάλογο μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών, όχι με μονομερείς ενέργειες», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), ο κ. Πάιατ καλωσόρισε την επικύρωσή της από το ελληνικό κοινοβούλιο και επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει τη συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «ως κεντρικό στοιχείο της στρατηγικής μας (σ.σ. των ΗΠΑ)».

Επικροτούμε τα στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

«Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ θέλουν να χτίσουν μια ευρεία κοινότητα σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο που δεν αποκλείει κανέναν, και για αυτόν τον λόγο επικροτούμε την Ελλάδα και την Τουρκία για τη συμφωνία τους να ξεκινήσουν τα στρατιωτικά τους μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» προσθέτει ο κ. Πάιατ.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ υπογραμμίζει με αφορμή την επιστολή Πομπέο στον Κυριάκο Μητσοτάκη «τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ευημερία, την ασφάλεια και τη δημοκρατία της Ελλάδας. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού».

«Θέλουμε η Ανατολική Μεσόγειος να είναι ζώνη συνεργασίας και σταθερότητας. Για αυτό για παράδειγμα στηρίζουμε σθεναρά τον αγωγό East Med», ανέφερε.

Η προκλητική δήλωση Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν πριν από λίγες ημέρες στάθηκε στην Κρήτη και στα νησιά της, τονίζοντας ότι δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.

«Eπειδή οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης είχαμε τη δυνατότητα της συμφωνίας. Και βέβαια έχουμε τις μεγαλύτερες ακτές στην ανατολική Μεσόγειο κι αυτό μας δίνει άλλες δυνατότητες. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα» σημείωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης:

Η Γερμανία ανατρέπει την πολιτική ασύλου - Ποιες θα είναι οι αλλαγές για την Ελλάδα

Δύο στους τρεις Έλληνες δεν έχουν ούτε 1.000 ευρώ στην άκρη - Το 13% ζει κάτω από το όριο φτώχειας

Keywords
Τυχαία Θέματα