Μια νέα διαγνωστική συσκευή αλλάζει το παιχνίδι στη μάχη κατά της πανδημίας

Μια νέα μικρορευστονική συσκευή που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στην Ελβετία ανιχνεύει τον ιό SARS-CoV-2 με υψηλή ακρίβεια και ταχύτητα, χρησιμοποιώντας μια μοναδική τεχνολογία διπλής όψης DNA/RNA.

Επιστήμονες από τρία ελβετικά ιδρύματα ανέπτυξαν μια νέα μικρορευστονική συσκευή που μπορεί να ανιχνεύσει τον ιό SARS-CoV-2 με υψηλό βαθμό ακρίβειας, διακρίνοντάς τον από άλλους αναπνευστικούς ιούς, όπως ο ιός του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής

(MERS-CoV) και καθιστώντας τον πιθανό “Game changer” στη μάχη κατά των κοροναϊών.

Η συσκευή ανιχνεύει το RNA του ιού SARS-CoV-2 στο ανθρώπινο σάλιο και βασίζεται στη μιρορευστονική, μια τεχνολογία που ελέγχει τη ροή πολύ μικρών ποσοτήτων υγρών μέσω μικροσκοπικών καναλιών. Η μικρορευστονική συσκευή ελέγχει τη ροή του σάλιου για να επιτρέψει σε έναν ενσωματωμένο βιοαισθητήρα DNA να ανιχνεύσει το RNA του κοροναϊού. Ο αισθητήρα, που έχει μεγάλη ευαισθησία μόλις 10 attomolar (μονάδα γραμμοριακότητας κατ’ όγκο, εν προκειμένω ισοδυναμεί με συγκέντρωση 10-18μορίων ανά λίτρο) ανιχνεύει αμέσως το ιικό RNA και συνδέεται μαζί του σχηματίζοντας ένα διπλό μόριο DNA/RNA. Το διπλό DNA/RNA στη συνέχεια ανιχνεύεται με μετρήσεις φθορισμού. Για σύγκριση, ένα attomolar ισοδυναμεί με μια σταγόνα νερού σε μια πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων.

Ο ανιχνευτής ιών μπορεί να λειτουργήσει και σε μη ιατρικά περιβάλλοντα παρέχοντας ακριβή αποτελέσματα σε λιγότερο από δέκα λεπτά, γεγονός που τον καθιστά εξαιρετικό για χρήση σε αεροδρόμια, σχολεία, χώρους εργασίας κ.λπ. Και δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά επιλεκτικός για τον SARS -Ιός CoV-2, δεν παράγει ψευδώς θετικά στοιχεία για άλλους κοροναϊούς.

Η συσκευή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού και στις προσπάθειες μετριασμού της πανδημίας COVID-19. Μπορεί επίσης να προσαρμοστεί για να ανιχνεύει και άλλους ιούς με απλές τροποποιήσεις στον αισθητήρα. «Αυτή η συσκευή είναι εξαιρετικά ευέλικτη», λέει η Sandrine Gerber-Lemaire, επικεφαλής του έργου στο EPFL. «Η μονάδα βιοαισθητήρα μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στην ανίχνευση άλλων ιών με την επιλογή και την ακινητοποίηση άλλων αλληλουχιών ανιχνευτών DNA». Στο έργο συμμετείχαν επίσης ο Igor Stefanini από το SUPSI-Dipartimento formazione e apprendimento (DFA) και ο Francesco Bertoni από το USI-Università della Svizzera italiana

Πηγή:EPFL

#ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ #ΣΥΣΚΕΥΗ #ΕΡΕΥΝΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Μια νέα διαγνωστική συσκευή αλλάζει το παιχνίδι στη μάχη κατά της πανδημίας,